Στις 20 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν στο περιθώριο της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η συνάντηση έγινε στο «Σπίτι της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη στα πλαίσια του οδικού χάρτη, που είχε αποφασιστεί τον Ιούλη στο Βίλνιους και προετοιμάστηκε τόσο κατά την πρόσφατη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα, όσο και στη Νέα Υόρκη την παραμονή της συνάντησης Μητσοτάκη Ερντογάν. Μητσοτάκης και Ερντογάν συναντήθηκαν παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν και των διπλωματικών συμβούλων, Άννας-Μαρίας Μπούρα και Τσαγατάι Ακίφ Κιλίτς.
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Μητσοτάκης δήλωσε: «Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση με τον πρόεδρο Ερντογάν παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και των διπλωματικών μας συμβούλων. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα, σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας. Συμφωνήσαμε, επίσης, το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη». Αναφέρθηκε ακόμα στις «κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες», κατονομάζοντας το μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές. Κουβέντα για την Κύπρο, που πριν μόλις ένα εικοσιτετράωρο ο Ερντογάν ζήτησε την αναγνώριση της διχοτόμησής της, μιλώντας από το βήμα του ΟΗΕ. «Είθε η συνάντησή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Σπίτι της Τουρκίας να είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή μας», σημείωσε σε ανάρτησή του ο Ερντογάν.
Παρά το θετικό κλίμα και τις κοινές διαπιστώσεις δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν για τη συνάντηση.
Αν και η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξακολουθεί να εκκρεμεί, καθώς καθυστερεί να εγκριθεί από τα κοινοβούλια Τουρκίας και Ουγγαρίας, οι Ευρωατλαντικοί εταίροι απευθύνουν σε Αθήνα και Άγκυρα το πρόσταγμα «βρείτε τα» προκειμένου να διασφαλιστεί η συνοχή του ΝΑΤΟ αλλά και σαν δέλεαρ για να συγκρατηθεί η Άγκυρα στο δυτικό μαντρί. Αυτή η διαδικασία, που αποδέχεται πρόθυμα ο Μητσοτάκης, σαν δήθεν παράθυρο ευκαιρίας για «να μην οδηγούνται τα πράγματα στα άκρα» ανοίγει τον δρόμο σε επικίνδυνες διευθετήσεις, αφού πια είναι φανερό ότι τη βεντάλια της διαπραγματευτικής ατζέντας την κρατάει ο Ερντογάν. Οι Αμερικανονατοϊκοί, που για δεκαετίες δεν αναγνωρίζουν συνοριακές γραμμές στο Αιγαίο και δυσφορούν (παίρνοντας ανοιχτά το μέρος της Τουρκίας) για τη διαφορά μεταξύ των ισχυόντων θαλάσσιων (6 ν.μ.) και των εναέριων (10 ν.μ.) ελληνικών συνόρων, κλείνουν το μάτι στον Ερντογάν υποστηρίζοντας τη διαπραγμάτευση της ελληνικής εδαφικής κυριαρχίας. Αντίστοιχα στην Κύπρο ξεχνώντας τον Αττίλα ακόμα και την πρόσφατη πρόκληση των Βαρωσίων μεθοδεύουν την προσαρμογή της Λευκωσίας στη διχοτομική γραμμή των δύο κρατών.
Με αυτόν τον αέρα ο Ερντογάν την παραμονή της συνάντησης με τον Μητσοτάκη δυναμίτισε την «επίθεση φιλίας» προς την Ελλάδα, που έκανε με συνέντευξή του νωρίτερα. Επανέφερε στην ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ το τουρκικό αίτημα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και ζήτησε να εγκαθιδρυθούν διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις. Επιβεβαίωσε δηλαδή τη σταθερή θέση της Άγκυρας για διεθνή νομιμοποίησης του Αττίλα και των κατοχικών τετελεσμένων. Αυτό το θετικό κλίμα διαπιστώνει ο Μηστοτάκης… Επιπλέον κάλεσε την ΕΕ να εκπληρώσει «τις από καιρό παραμελημένες υποχρεώσεις της», σημειώνοντας πως πρέπει να λάβει τέλος η αμφίσημη στάση απέναντι στην Τουρκία.
Με αμετακίνητες τις προς δυσμάς επεκτατικές τουρκικές φιλοδοξίες η αποδοχή της μειωμένης κυριαρχίας Ελλάδας και Κύπρου προετοιμάζεται κιόλας από τα χείλη του Έλληνα πρωθυπουργού. Εξάλλου η πρόσφατη τοποθέτηση Γεραπετρίτη στο ΥΠΕΞ αυτό το στόχο σηματοδότησε καθώς συνδέθηκε με τις περιβόητες δηλώσεις του ότι τα θαλάσσια σύνορα της χώρας περιορίζονται στα 6 ν.μ.
Η προπαγανδιστική προετοιμασία της κυβέρνησης για την αποδοχή αυτής της κατεύθυνσης βρίσκεται από καιρό σε εξέλιξη. Από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Μητσοτάκης έδωσε νέα δείγματα πατριωτικής ευελιξίας. Καλύπτοντας με βαρύγδουπες διατυπώσεις όπως «δεν υποχωρούμε και δεν συζητούμε καν θέματα εθνικής κυριαρχίας», προεξόφλησε ότι καμία πλευρά δεν θα μπορέσει να πετύχει το 100% των απαιτήσεών της, παραβλέποντας ότι οι τουρκικές απαιτήσεις αφορούν αποκλειστικά ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Και για να μετριάσει τις ευθύνες του, υποστήριξε ότι ο όρος «υποχωρήσεις» δεν είναι δόκιμος και πρότεινε να αντικατασταθεί από τον ουδέτερο όρο «μετακινήσεις».
Όσον αφορά το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου δηλώνει ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συζητήσουμε». Σ’ αυτό είναι συνεπής, αφού κιόλας εκχώρησε την κυριότητά τους στους ξένους προστάτες του, χαρακτηρίζοντάς τα «ΝΑΤΟϊκά» και προώθησε τον εξοπλισμό τους στην Ουκρανία καθησυχάζοντας έτσι τις τουρκικές «ανησυχίες» για τη στρατιωτικοποίησή τους.
Ο Μητσοτάκης επισήμανε ακόμα πως η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμη, προσθέτοντας ότι είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός της αποκατάστασης των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία, μέσω των συνομιλιών των υπουργών, και των ΜΟΕ, και την προώθηση μιας θετικής ατζέντας σε πολλά επίπεδα.
Μ’ αυτή την πολιτική ούτε η υφαλοκρηπίδα οριοθετείται, ούτε τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ασκούνται, ούτε κατοχυρώνονται. Αντίθετα η ακινησία διευκολύνει την άλλη πλευρά να συντηρεί και να διευρύνει μια κατάσταση αμφισβητούμενης κυριαρχίας και σε βάθος χρόνου να νομιμοποιεί προς όφελός της τις γκρίζες ζώνες.