Στις 9 Μάη 1945, με «Διάγγελμα προς το λαό», ο Στάλιν διακήρυσσε: «Ήρθε η ιστορική μέρα της οριστικής συντριβής της Γερμανίας, η μέρα της μεγάλης νίκης του λαού κατά του γερμανικού ιμπεριαλισμού».Τη νύχτα της 8 προς 9 Μάη 1945, υπογράφονταν η άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας.

Ύστερα από έναν ηρωικό, σκληρό και επίμονο πόλεμο, που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο σοβιετικός λαός και ο σοβιετικός Kόκκινος στρατός, κάτω από την καθοδήγηση του μπολσεβίκικου κόμματος με επικεφαλής τον Στάλιν, και οι λαοί των άλλων ευρωπαϊκών χωρών νίκησαν ολοκληρωτικά και σύντριψαν τις χιτλερο­φασιστικές ορδές που για μια πενταετία κρατούσαν κάτω από το πέλμα τους υπόδουλη την Ευρώπη.

Τα επιτελεία του ιμπεριαλισμού, οι προπαγανδιστές και τα φερέφωνά τους ανά τον κόσμο, προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποσιωπήσουν και να συσκοτίσουν την τεράστια, ιστορική σημασία της αντιφασιστικής νίκης. Tη μέρα της Aντιφασιστικής νίκης των λαών, το πολιτικό κατεστημένο της ιμπεριαλιστικής EE επέλεξε να την ανακηρύξει «ημέρα της Eυρώπης», για να σβήσει από την ιστορική μνήμη των λαών το δίδαγμα πως όταν θέλουν μπορούν να συντρίψουν τον φαινομενικά ανίκητο αντίπαλό τους.

Σήμερα, η αντικομμουνιστική υστερία, η πλαστογραφία της Iστορίας, η ανιστόρητη και χυδαία προσπάθεια εξομοίωσης του κομμουνισμού με τον φασισμό, αποτελούν επίσημη πολιτική της ιμπεριαλιστικής EE και των αστικών κυβερνήσεων στα κράτη μέλη της.
Τα βάρβαρα μέτρα της EE, των κυβερνήσεων και των κομμάτων του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων και των μεταναστών, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η γενοκτονία στην Παλαιστίνη και η απειλή γενικότερης ανάφλεξης στη Μ. Ανατολή, εκκολάπτουν και σήμερα το “αυγό του φιδιού”. Στο έδαφος της κρίσης και της γενικευμένης επίθεσης εναντίον των λαών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων, αναβιώνουν και εκτρέφονται φασιστικές οργανώσεις.

Ανάμεσα στον ιμπεριαλισμό, τον φασισμό και τον πόλεμο υπήρχε και υπάρχει αδιάρρηκτος δεσμός.
H Σοβιετική Ένωση σήκωσε στους ώμους της το πιο βαρύ φορτίο του μεγάλου αντιφασιστικού πολέμου, με εκατομμύρια νεκρούς, και έπαιξε τον κύριο και αποφασιστικό ρόλο για τη συντριβή του φασισμού.
H ήττα του χιτλερικού φασισμού ήταν μια μεγάλη νίκη του σοσιαλιστικού συστήματος, μια τεράστια ηθικοπολιτική νίκη της Σοβιετικής Ένωσης και των σοσιαλιστικών ιδεών. Ήταν μια νίκη της γραμμής της Τρίτης Διεθνούς.

Αυτήν τη γραμμή σήμερα την αρνείται η ηγεσία του ΚΚΕ. Με τα επιχειρήματα του τροτσκισμού απορρίπτει και καταδικάζει το πρόγραμμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς που ψηφίστηκε στο 6ο Συνέδριό της το 1928, τις Αποφάσεις του 7ου Συνεδρίου της Κ.Δ το 1935, τη γραμμή της Κ.Δ. για τα λαϊκά αντιφασιστικά μέτωπα, τις θέσεις του Στάλιν, ο οποίος γενικεύοντας το 1946 την πείρα από όλη την πορεία συνολικά και όλη την εξέλιξη του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, σημείωνε πως : «Ο δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ενάντια στα κράτη του άξονα, πήρε απ’ την αρχή χαρακτήρα αντιφασιστικού απελευθερωτικού πολέμου, που ένας από τους σκοπούς του ήταν και η αποκατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών. Η είσοδος της Σοβιετικής ΄Ενωσης στον πόλεμο ενάντια στα κράτη του άξονα δεν μπορούσε παρά να δυναμώσει και πραγματικά δυνάμωσε τον αντιφασιστικό και απελευθερωτικό χαρακτήρα του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».
Σύμφωνα με την καθοδήγηση του ΚΚΕ «ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε ως ιμπεριαλιστικός και τέτοιος παρέμεινε. Η επίθεση του γερμανικού ιμπεριαλισμού ενάντια στη Σοβιετική ΄Ενωση και η αναγκαστική εμπλοκή της στον πόλεμο, δεν άλλαξαν τον χαρακτήρα του και ούτε ήταν δυνατόν να τον αλλάξουν»….

Οι καθοδηγητές του ΚΚΕ έχουν φτάσει στο αξιοθρήνητο σημείο να καταδικάζουν, τώρα από καθαρά τροτσκιστικές θέσεις, το ανοιχτό γράμμα του Ν.Ζαχαριάδη, της 31ης Οχτώβρη 1940, που απ’ τις φυλακές της μεταξικής διχτατορίας καλούσε τον λαό της Ελλάδας στον εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο ενάντια στη φασιστική εισβολή της Ιταλίας του Μουσολίνι, ζητώντας με παλμό που η απήχησή του φτάνει ως τις μέρες μας, «δίπλα στο κύριο μέτωπο κι ο κάθε βράχος, η κάθε ρεματιά, το κάθε χωριό, καλύβα με καλύβα, η κάθε πόλη σπίτι με σπίτι, να γίνει φρούριο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα…». Η γραμμή που καθόριζε το ιστορικό ανοιχτό γράμμα του Ν. Ζαχαριάδη έκφραζε με πρωτοβουλία και τόλμη, μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της χώρας, τις γενικές οδηγίες της Κ.Δ., που είχαν παρθεί πριν ακόμα επιβληθεί η μοναρχοφασιστική τεταρτοαυγουστιανή μεταξική διχτατορία. Αντανακλώντας το αντικειμενικό περιεχόμενο του αγώνα και την προοπτική του, η γραμμή αυτή θα επέτρεπε ακριβώς στο ΚΚΕ, στα χρόνια που ακολούθησαν, να υψωθεί σε ηγέτιδα δύναμη της αντίστασης του ελληνικού λαού.

Τιμώντας την Αντιφασιστική Νίκη, διδασκόμαστε από το παρελθόν. Αναλογιζόμαστε τις συνθήκες και τη σημασία των κατευθύνσεων που χαράχτηκαν, στον αγώνα ενάντια στον φασισμό και τον πόλεμο.
Συνειδητοποιούμε έτσι βαθύτερα το περιεχόμενο και την προοπτική των αγώνων της επικής αυτής περιόδου, που σφράγισαν την παγκόσμια ιστορία, μαζί και την ιστορία του δικού μας λαού, και προβάλλουμε τα διδάγματα και την πείρα τους, προσβλέποντας να τα αξιοποιήσει το μαρξιστικό-λενινιστικό κίνημα σωστά, ζωντανά, κι όχι μηχανιστικά και δογματικά. Στρέφοντας την προσοχή μας στην κατάσταση που επικρατεί σ’ όλο τον καπιταλιστικό κόσμο και στη χώρα μας και συμβάλλοντας ενεργητικά στους σημερινούς αγώνες της νεολαίας και όλου του λαού, ενάντια στον φασισμό, τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, – αμετακίνητα προσηλωμένοι στους μεγάλους σκοπούς του κινήματός μας για μια Ελλάδα Λεύτερη, Δημοκρατική, Ανεξάρτητη και Σοσιαλιστική.