Συμπληρώθηκαν πριν λίγες μέρες, στις 9 Οκτωβρίου, 55 χρόνια από τη δολοφονία του σπουδαίου επαναστάτη Ερνέστο Γκεβάρα Ντε Λα Σέρνα, γνωστότερου σαν Τσε.
Ο Ερνέστο Γκεβάρα γεννήθηκε στην Αργεντινή στα 1928, στο περιβάλλον μιας αστικής οικογένειας. Στα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Ερνέστο έπασχε από βαριά μορφή άσθματος, γεγονός που τον οδήγησε σε μια σχετικά απομονωμένη ζωή, βρίσκοντας συντροφιά στα βιβλία.
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Μπουένος Άιρες, συνδέθηκε με το φοιτητικό κίνημα της εποχής και γνώρισε τις μαρξιστικές ιδέες. Μετά την αποφοίτησή του ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι στη Λατινική Αμερική, όπου γνώρισε από κοντά τις ταξικές ανισότητες που επιβάλλει η αστική τάξη κι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός σε ολόκληρη την ήπειρο και ήρθε σε επαφή με τις συνήθειες, τα δεινά και τις προσδοκίες της εργατικής τάξης.
Στην πολιτική του ωρίμανση συμμετείχε με τον Φιντέλ Κάστρο και τους υπόλοιπους μαχητές συντρόφους τους στην απελευθέρωση της Κούβας από τη δικτατορία του Μπατίστα και την εξάρτηση από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, όπου και αναδείχτηκε σε επιφανή στρατιωτικό ηγέτη.
Ανέλαβε αμέσως καθήκοντα στην επαναστατική διακυβέρνηση υπηρετώντας την από διάφορες επιτελικές θέσεις. Ο Τσε έπαιξε ηγετικό ρόλο, εκπροσώπησε την Κούβα σε πολλές αποστολές στο εξωτερικό αποκτώντας αίγλη και παγκόσμια φήμη, λόγω της θαρραλέας στάσης του σε κάθε μορφή ιμπεριαλισμού και νεοαποικιοκρατίας, που κύρια εκείνη την περίοδο εκπροσωπούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Υπηρέτησε σε διάφορα κυβερνητικά πόστα στη νέα του πατρίδα, ιδίως του οικονομικού τομέα όπως εκείνο του υπουργού Βιομηχανίας.
Ο Τσε άσκησε κριτική στις θεωρίες της «ειρηνικής συνύπαρξης» με τον ιμπεριαλισμό και της «ειρηνικής μετεξέλιξης» του καπιταλισμού, καθώς και στις σοσιαλιμπεριαλιστικές θεωρίες περί «διεθνούς καταμερισμού εργασίας». Και όταν ο γ.γ. του ΚΚΣΕ αρχιρεβιζιονιστής Νικίτα Χρουστσόφ έλεγε «τείνουμε χείρα συμφιλίωσης προς τις Η.Π.Α.», η εκτίμηση του Τσε συμπυκνώθηκε στην δήλωση : «Ας ανακεφαλαιώσουμε έτσι τις προσδοκίες μας για τη νίκη: καταστροφή του ιμπεριαλισμού με την εξουδετέρωση του πιο ισχυρού του προπύργιου, που είναι η ιμπεριαλιστική κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».
Σταδιακά θα αντιταχθεί στις σχέσεις εξάρτησης των σοσιαλιστικών χωρών από την ΕΣΣΔ, θα κριτικάρει την τροφοδότηση των εμπορευματικών σχέσεων στο εσωτερικό της Σοβιετικής Ένωσης και την πολιτική ανακωχής με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, θα αντικρούσει τα περί «λαθών του Στάλιν» από το 1957 κιόλας, και κατά κάποιο τρόπο θα πάρει έμμεσα θέση υπέρ των κινέζικων αντιλήψεων στην μεγάλη ιδεολογική διαμάχη των αρχών της δεκαετίας του ΄60.
Η τακτική του Τσε που υπερεκτιμούσε τον αντάρτικο πόλεμο σε σχέση με την πολιτική ωρίμανση και τη μαζική οργάνωση του αντιιμπεριαλιστικού και εργατικού κινήματος ήταν μια μηχανιστική αντιγραφή της κουβανικής πείρας, μια πρωτότυπη μέθοδος εξαγωγής της επανάστασης η οποία δε στέφθηκε με επιτυχία ούτε στο Κονγκό, ούτε στη Βολιβία, ούτε και σε κανένα άλλο από τα μέρη που δοκιμάστηκε.
Και τελικά του στοίχισε τη ζωή στη Βολιβία, με τη συνδρομή της ηττοπαθούς γραμμής του ΚΚ Βολιβίας υπό την καθοδήγηση του ΚΚΣΕ, ενώ ο ίδιος χαρακτήρισε τον γραμματέα του, Μόνχε, ως εξής γράφοντας λίγο πριν τον θάνατό του: «Όπως το περίμενα, η στάση που κράτησε ο Μόνχε ήταν στην αρχή μεν η υπεκφυγή στη συνέχεια δε η προδοσία».
Φέτος στη χώρα μας και με την ευκαιρία των 55 χρόνων από τη δολοφονία του Τσε, βρέθηκε η κόρη του, η Αλέιδα Γκεβάρα Μάρτς, με πρωτοβουλία της New Star (κινηματογράφος Studio). Η Αλέιδα Γκεβάρα εργάζεται σαν γιατρός στην Κούβα, είναι παιδίατρος και αλλεργιολόγος, ενώ έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της και σε άλλες χώρες. Πραγματοποιήθηκαν σειρά εκδηλώσεων και επισκέψεων της Αλέιδα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, σχολεία, οργανώθηκαν συνεντεύξεις.
Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την τελευταία εκδήλωση που έγινε στο Πάντειο, όπου εκτιμήσαμε την απλότητα και την αμεσότητα του λόγου της, την προσπάθειά της να μεταδώσει το μήνυμα της αντίστασης στον ιμπεριαλισμό, την προσήλωσή της στην αλληλεγγύη των λαών, των προσπαθειών που πρέπει να καταβληθούν για να γίνουν πράξη τα οράματα για τα οποία αγωνίστηκε, έζησε και δολοφονήθηκε ο πατέρας της.