Η επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού στην Κύπρο σηματοδοτεί πιο αποφασιστική εμπλοκή του εγγλέζικου ιμπεριαλισμού στο νησί. Η συνάντηση στη Λευκωσία του Κιρ Στάρμερ με τον Κύπριο Πρόεδρο πραγματοποιείται δύο μήνες μετά τη συνάντησή τους στην Ντάουνιγκ Στριτ και λίγες μέρες μετά τη συνάντηση Στάρμερ, Μητσοτάκη στο Λονδίνο. Από τη Λευκωσία η συνάντηση χαρακτηρίστηκε ιστορική, «αφού πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κυπριακή Δημοκρατία μετά από 53 χρόνια η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των συνεχώς διευρυμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών». Δηλαδή το μακρινό 1971, όταν τότε ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ ήταν ο Τεντ Χιθ, στην ενιαία Κύπρο ήταν επικεφαλής ο Μακάριος και την Αθήνα κυβερνούσαν οι αμερικανοστήριχτοι συνταγματάρχες.
Το αναβαθμισμένο βρετανικό ενδιαφέρον για την Κύπρο σχετίζεται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Είναι ανάλογες με το μακρινό 1878, όταν ο τόρις πρωθυπουργός Ντισραέλι αγόρασε την Κύπρο από τους Τούρκους, προκειμένου να εξασφαλίσει τον έλεγχο της Διώρυγας του Σουέζ.
Σήμερα η Κύπρος χρησιμοποιείται σαν στρατιωτικό ορμητήριο από Νατοϊκές, κύρια αμερικανοβρετανικές δυνάμεις, για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Οι πρόσφατες γκανγκστερικές επιθέσεις στην Υεμένη, Συρία και Ιράν από το έδαφος της Κύπρου δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό του νησιού σαν αβύθιστο αεροπλανοφόρο. Επίσης η κυπριακή κυβέρνηση αποσπά επαινετικά σχόλια Βρετανών σχολιαστών για την κάθε είδους υποστήριξη, τον ανεφοδιασμό αεροπλάνων και πλοίων και την οργάνωση υποδομών απαγκίστρωσης των Νατοϊκών στρατευμάτων, που δρουν στην σπαρασσόμενη περιοχή, με την ψευδεπίγραφη αιτιολογία της παροχής «ανθρωπιστικής βοήθειας» και τις μασκαρεμένες ονομασίες «Αμάλθεια» και «Εστία».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι προσπάθειες εμπλοκής της Κύπρου στον ουκρανικό πόλεμο, όπου η διαμελισμένη Κύπρος από τη μια δέχεται πιέσεις για αποστολή του πενιχρού της οπλοστασίου στο υπό κατάρρευση καθεστώς του Κιέβου, από την άλλη προωθούν τον εξοπλισμό του νησιού, προσαρμοσμένο στα επιθετικά τους σχέδια, στέλνοντας τον λογαριασμό στον κυπριακό λαό.
«Φυσικά, θα συζητήσουμε τις σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και τη δεύτερη (κυπριακή) Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2026», επισημαίνει ο Χριστοδουλίδης, προσφέροντας εκδουλεύσεις υποταχτικού στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης ΕΕ με Λονδίνο.
Ενόψει της επικείμενης πενταμερούς συνάντησης (2 κοινότητες και 3 εγγυήτριες), ο Χριστοδουλίδης συμπλήρωσε ότι στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκε και το Κυπριακό, νομιμοποιώντας τον αποικιοκρατικό ρόλο των εγγυητριών δυνάμεων, σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εγγυήτρια δύναμη, είναι συντάκτης των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «και έχετε ένα ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσετε για την επανέναρξη των συνομιλιών και την επίλυση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».