Ενώ επίκειται την επόμενη Παρασκευή, 8 Νοέμβρη, υποδοχή Φιντάν στη Αθήνα από τον ομόλογό του Γεραπετρίτη, δηλώσεις αξιωματούχων και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου πυροδοτούν δημοσιεύματα και εκτιμήσεις που επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση, στο όνομα της διατήρησης των «ήρεμων νερών», στρώνει τον δρόμο για ακρωτηριασμό των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ο ελληνοτουρκικός «διάλογος», υπό αμερικανονατοϊκή εποπτεία, δρομολογείται, ύστερα από δεκαετίες, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η ιμπεριαλιστική συνοχή στη διακεκαυμένη ζώνη από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Στις συνθήκες αυτές εκδηλώνονται διαφοροποιήσεις και ρωγμές ανάμεσα στις μερίδες των πολιτικών εκφραστών της εγχώριας μεγάλης αστικής τάξης. Την ώρα που η Τουρκία θέτει, με τον πιο επίσημο τρόπο, ολόκληρο το πακέτο των επεκτατικών της διεκδικήσεων, η κυβέρνηση επιμένει στο εξόφθαλμο ψέμα ότι το μόνο θέμα προς συζήτηση είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Τα ήρεμα νερά φέρνουν τρικυμία στη Νέα Δημοκρατία. Ο Μητσοτάκης διαπιστώνει ότι δεν του βγαίνουν οι σχεδιασμοί του για τις «Πρέσπες του Αιγαίου». Στις «ανησυχίες» των βουλευτών του, που θέλουν να αποφύγουν τη ρετσινιά του μειοδότη και για να συγκρατήσει τις διαρροές προς τα δεξιά καταφεύγει σε «μασαζάκια» στους «γαλάζιους» βουλευτές και πατριωτικές διαβεβαιώσεις, ότι τάχα η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει υποχωρήσεις που αφορούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Αυτά αναιρούνται από τις δηλώσεις Γεραπετρίτη, ότι δεν τον νοιάζει να χαρακτηριστεί μειοδότης «αν πρόκειται οι επόμενες γενιές να ζήσουν σε ήρεμα νερά ειρήνης». Στο ίδιο διάστημα πυκνώνουν οι δηλώσεις Σαμαρά για τα ελληνοτουρκικά, που αμφισβητεί την κυβερνητική πολιτική «διαλόγου με ληστές». Σε εκδήλωση στην Κύπρο ο Σαμαράς μίλησε για «άδικες και καταστροφικές οι λύσεις που “μαγειρεύονται” για Αιγαίο και Κυπριακό» και προειδοποίησε ότι «η διάλυση του Κυπριακού κράτους θα φέρει και τον διαμελισμό του Αιγαίου».
Ο Μητσοτάκης αντέδρασε από τις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζοντας «πατριώτες της φακής» όσους δεν συμφωνούν με την πολιτική του. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στην ιστορία της αυτή την ακραία ρητορική, η οποία δεν υπηρετεί τελικά τα εθνικά συμφέροντα και σίγουρα δεν κομίζει και καμία ουσιαστική εναλλακτική στο τραπέζι», ξεχνώντας τη στάση του απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών που ο ίδιος τότε την είχε χαρακτηρίσει «εθνική ήττα» και τώρα κάνει εκκλήσεις για την εφαρμογή της.
Ταυτόχρονα τα παπαγαλάκια της υποτέλειας ξανασερβίρουν την παμπάλαιη κατευναστική «επιχειρηματολογία» τους, στρώνοντας τον δρόμο των ελληνικών παραχωρήσεων τάχα με ρεαλισμό. Κάνουν διάκριση μεταξύ της πραγματικής / υφιστάμενης κυριαρχίας που ασκεί η χώρα μας στο Αιγαίο και της δυνητικής / διεκδικούμενης κυριαρχίας που θα επιφέρει ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων. Παραλείπουν να πουν όμως ότι η υφιστάμενη οριοθέτηση των χωρικών υδάτων στα 6 μίλια επιβάλλεται από το τουρκικό casus belli και ότι η δυνητική κυριαρχία αποτελεί πραγματικό δικαίωμα της χώρας που απορρέει από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (United Nations Convention on the Law of the Sea-UNCLOS) και την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει. Στην ίδια κατεύθυνση και η λεγόμενη κλιμακωτή αύξηση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο, όπου κάποια νησιά θα έχουν όρια στα 6 μίλια, άλλα στα 8 και οι ηπειρωτικές ακτές επεκτείνονται μέχρι και στα 12 μίλια, με εναρμόνιση και του εναέριου χώρου.
Πρόγευση του περιεχομένου του διαλόγου έδωσαν τα προκλητικά επεισόδια στην Κάσο και ο περιορισμός των περίφημων περιβαλλοντολογικών θαλάσσιων πάρκων στα 6 μίλια. Η τουρκική πρόκληση επεκτάθηκε πρόσφατα και στο Ανατολικό Αιγαίο, λίγες μόλις μέρες πριν την επίσκεψη Φιντάν στην Αθήνα. Έτσι στην έκδοση ΝΑVTEX από τις ελληνικές αρχές που ενημέρωνε ότι στο διάστημα 25-30 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθούν ερευνητικές εργασίες για την πόντιση καλωδίων τόσο σε ελληνικά χωρικά ύδατα, όσο και σε διεθνή ύδατα μεταξύ Λέσβου-Χίου και Χίου-Σάμου, η Τουρκία αντέδρασε με αντι-NAVTEX, υποστηρίζοντας ότι οι έρευνες πραγματοποιούνται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα «που δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί» και ότι στην περιοχή αυτή η ευθύνη έκδοσης NAVTEX ανήκει στις τουρκικές αρχές. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των 64 μέχρι σήμερα διερευνητικών επαφών και του ήπιου κλίματος. Να μην μπορούν να συνδεθούν ηλεκτρικά (αύριο ίσως και ακτοπλοϊκά) τα νησιά του Αιγαίου χωρίς την άδεια της Τουρκίας.
Κύπρος: Ορμητήριο για τον έλεγχο της Μ. Ανατολής
«Στις 30 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη για διμερή συνάντηση στον Λευκό Οίκο», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ.
«Βασιζόμενοι στον επιτυχημένο εναρκτήριο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ – Κυπριακής Δημοκρατίας, που ξεκίνησε στις 23 Οκτωβρίου, οι ηγέτες θα συζητήσουν σειρά διεθνών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής ασφάλειας και συνεργασίας, των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και τη συνεχή ισχυρή υποστήριξη στην άμυνα της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα», πρόσθεσε.
Σ´ αυτήν την ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος περιγράφει τον ρόλο που επιλέγει για την κατεχόμενη Κύπρο. Κρίσιμο γρανάζι στις ενεργειακές επιλογές των ΗΠΑ, ορμητήριο για τη Μέση Ανατολή και πρόθυμος χορηγός της Ουκρανίας.
Για αυτή την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο του Χριστοδουλίδη θριαμβολογούν στη Λευκωσία. Μιλούν για επίσκεψη Κύπριου προέδρου στον Λευκό Οίκο ύστερα από 28 χρόνια και καλλιεργούν αυταπάτες για την υποστήριξη από την αμερικάνικο ιμπεριαλισμό -κύριο υπεύθυνο των δεινών της Κύπρου- στην κατεύθυνση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.
Σ’ αυτές τις συνθήκες ο Μπάιντεν υποδέχθηκε στο Οβάλ Γραφείο τον Χριστοδουλίδη πλαισιούμενος από τους επικεφαλής κρίσιμων τομέων ενδιαφέροντος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού: Άντονι Μπλίνκεν, Υπουργός Εξωτερικών, Τζέικ Σάλιβαν, Επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) του Λευκού Οίκου, Τζούλι Φίσερ, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Κέρτις Ρίντ, Αναπληρωτής Βοηθός του Μπάιντεν και Αρχηγός του Επιτελείου και Σύμβουλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Μάικλ Καρπέντερ, Ειδικός Βοηθός του Προέδρου και Ανώτερος Διευθυντής για την Ευρώπη στο NSC.
«Δεν υπάρχει όριο στο τι μπορούν να επιτύχουν οι δύο χώρες μας», είπε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
Απαντώντας ο Κύπριος Πρόεδρος είπε:
«Η χώρα μου βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή τα τελευταία 50 χρόνια και βασίζομαι στην υποστήριξη των ΗΠΑ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μια τέτοια λύση θα πρέπει να βασίζεται στις κοινές μας αρχές της δημοκρατίας και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Στο μεταξύ, προσαρτημένο έδαφος δείχνει για άλλη μια φορά ότι θεωρεί η Άγκυρα το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και επεκτείνει σε αυτό τους εορτασμούς για την επέτειο της ίδρυσής της. Τουρκικά στρατιωτικά υποβρύχια βρέθηκαν στα κατεχόμενα λιμάνια της Αμμοχώστου και της Κερύνειας και ήταν ανοικτά για το κοινό να τα επισκεφθεί στις 29 Οκτωβρίου, στα πλαίσια των εορτασμών για την 101η επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923. Στα πλαίσια της επετείου ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος και να δημιουργήσει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μαζί του. «Πρέπει να είναι γνωστό ότι ανεξάρτητα από τα παιχνίδια που παίζονται, ανεξάρτητα από τις κυρώσεις και τις απομονώσεις που επιβάλλονται, δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την οικοδόμηση του ευημερούντος μέλλοντος αυτών των εδαφών», είπε. Επισήμανε ότι έχει καταγραφεί επίσημα από τον ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος για το μοντέλο ομοσπονδίας και ότι στο νησί υπάρχουν «δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί».