Σε αμερικανοβρετανικό πολεμικό ορμητήριο μετατράπηκε η Κύπρος, καθώς από τις βρετανικές βάσεις απογειώθηκαν μαχητικά αεροπλάνα για την προστασία του Ισραήλ από την ιρανική πυραυλική απάντηση. Όπως επιβεβαίωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Σούνακ, την Κυριακή βρετανικά μαχητικά κατέρριψαν έναν «αριθμό» ιρανικών drones, που κατευθύνονταν προς το Ισραήλ. Οι Βρετανοί νεοαποικιοκράτες αδιαφορούν για τον εναέριο χώρο της Κύπρου, δεν ενημερώνουν καν για τις πολεμικές τους δράσεις στις στρατιωτικές βάσεις που διατηρούν στο νησί. Καθιστούν διάτρητο τον εναέριο χώρο μιας τυπικά κυρίαρχης χώρας, τη στιγμή μάλιστα που όλες οι γειτονικές χώρες, ακόμα και τα κατεχόμενα, είχαν κλείσει τον εναέριο χώρο τους. Καταπατώντας απροκάλυπτα την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποδεικνύονται εγγυήτρια δύναμη αποκλειστικά των δικών της συμφερόντων.
Από την άλλη, προκειμένου να μη στοχοποιηθεί η Κύπρος, έντρομος ο Χριστοδουλίδης αρνήθηκε σαν μαθητούδι κάθε εμπλοκή της Κύπρου στις βρετανικές επιθέσεις. Είπε πως: «ήρθαν αεροπλάνα στην Κύπρο από γειτονικά κράτη». Παραδέχθηκε αδιαμαρτύρητα τον ρόλο του υποτελούς λέγοντας πως «δεν υπήρχε εκ των προτέρων ενημέρωση των Βρετανών». Στο ίδιο μοτίβο εθελοδουλίας και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γεωργιάδης, ανάφερε ότι η Κύπρος σαν κράτος που διατηρεί στρατηγικής σημασίας σχέσεις με το Ισραήλ και ταυτόχρονα καλές σχέσεις με τα λεγόμενα μετριοπαθή δυτικόστροφα αραβικά κράτη της περιοχής, οφείλει να βρεθεί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Εξάλλου ανάλογη ντροπιαστική στάση επέδειξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Κασσελάκης και ο Ανδρουλάκης με τις ανακοινώσεις που έβγαλαν, καταδικάζοντας την επίθεση-απάντηση του Ιράν κατά του Ισραήλ, αλλά όχι την πρωταρχική του Ισραήλ κατά του Ιράν.
Ωστόσο η υποστήριξη του δολοφονικού κράτους προετοιμάζεται από καιρό. Η στρατιωτική στήριξη του Ισραήλ αποτελεί κεντρικό στοιχείο των «στρατηγικών συμφωνιών» Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με την εποπτεία των ΗΠΑ (3+1). Συμφωνίες που χτίστηκαν με τον Χριστόφια και Τσίπρα και επαναβεβαιώθηκαν στη συνάντηση Κασσελάκη -Τσούνη στην πρεσβευτική κατοικία τον περασμένο Νοέμβρη, εφαρμόζονται απαρέγκλιτα από Αθήνα και Λευκωσία. Στα πλαίσια της τριμερούς συνεργασίας η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ «συνεκπαιδεύεται» με βάθος πεδίου που φτάνει στην Πελοπόννησο, όπου απόσταση και ανάγλυφο προσομοιάζουν με τους στόχους του Ισραήλ στο Ιράν.
Η τελική προετοιμασία έγινε την προηγούμενη εβδομάδα σε συνεργασία με τους Αμερικάνους και την κυπριακή Εθνοφρουρά, στον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε αυτές συμμετείχε τουλάχιστον μια μοίρα ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών, που υποστηρίζονταν από εναέρια αεροσκάφη ανεφοδιασμού. Το σενάριο της άσκησης ήταν η προσομοίωση αντιποίνων κατά του Ιράν και ομάδων που υποστηρίζονται από αυτό στην ευρύτερη περιοχή. Ήδη τα αμερικανοσιωνιστικά στρατιωτικά επιτελεία επεξεργάζονται σενάρια νέας επιθετικής ανταπάντησης στο Ιράν, που περιλαμβάνουν τη χρήση του κυπριακού και ελληνικού εναέριου χώρου.
Στο μεταξύ η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε (Τρίτη 17 και Τετάρτη 18 Απρίλη) στις Βρυξέλλες υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει μεγάλη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο στις συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού, οι οποίες μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας». Επίσης επισήμανε ότι «η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία».
Τέτοιες πολιτικές κατευθύνσεις ενισχύουν την τουρκική αδιαλλαξία που επιμένει στη διχοτομική λύση των δύο κρατών. Δίνουν αέρα στα πανιά του κατοχικού ηγέτη, Τατάρ, ο οποίος έθεσε για άλλη μια φορά στη συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς για «κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς», αναφέροντας ότι «όσον αφορά τα αιτήματα για συνομιλίες για ομοσπονδία, ο τουρκοκυπριακός λαός δεν ανέχεται να χάνεται χρόνος σε άκαρπες διαπραγματεύσεις».