Σε πρωτοφανή επίπεδα φτάνουν οι τουρκικές απειλές σε βάρος της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδας.
Η τελευταία κορύφωση της επιθετικής ρητορικής ήρθε από τον Τσαβούσογλου, ο οποίος στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη τύπου επέκτεινε το casus belli ακόμα και νότια της Κρήτης. Ανάφερε: «Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν δημοσιεύματα ότι τα χωρικά ύδατα της Κρήτης θα επεκταθούν στα 12 μίλια. Δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων όχι στα 12 μίλια αλλά ούτε ένα μίλι παραπάνω». Ταυτόχρονα, σαν δερβέναγας της περιοχής, υπενθυμίζει την απειλή ότι αν η Ελλάδα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 μιλίων, το κοινοβούλιο θα δώσει «όλες τις εξουσίες», περιλαμβανομένων στρατιωτικών εξουσιών, στην κυβέρνηση για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Τουρκίας. Εξαπολύοντας τελεσίγραφο και παραμερίζοντας κάθε διπλωματικό τυπικό κατάληξε: «Προειδοποιούμε την Ελλάδα για άλλη μια φορά. Μην κάνεις ψευτομαγκιές βασιζόμενη σε αυτούς που προσπαθείς να έχεις από πίσω σου» και κάλεσε την Αθήνα να μην μπαίνει σε περιπέτειες γιατί «δεν θα τελειώσει καλά» αυτή η κατάσταση.
Σ’ αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση Μητσοτάκη εναποθέτει τις ελπίδες στη συμμαχική παρέμβαση. Ωστόσο πέρα από τα γενικόλογα ευχολόγια οι «εταίροι και σύμμαχοι», ενώ διεκδικούν ο καθένας για λογαριασμό του νέες εξοπλιστικές παραγγελίες, τηρούν στάση ουδετερότητας επαναλαμβάνοντας την παρότρυνση «βρείτε τα». Το ενδιαφέρον των «προστατών» επικεντρώνεται στον Ουκρανικό πόλεμο και απαιτούν από την Αθήνα να δώσει στο Κίεβο ακόμα και κρίσιμα για την άμυνά της οπλικά συστήματα. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις παραπάνω πολεμικές απειλές Τσαβούσογλου σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στην Κρήτη. Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών αναφέρει: «Σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των Συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Προτρέπουμε όλους τους Συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσει την ένταση και δεν θα βοηθήσει κανέναν. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών». Τέτοιοι «φίλοι» με θέσεις ίσων αποστάσεων πυροδοτούν την ένταση και ενισχύουν τις τουρκικές επεκτατικές φιλοδοξίες, καθώς εξισώνουν το θύμα των απειλών με τον επιτιθέμενο.
Στο μεταξύ «με κοινή παρότρυνση ΗΠΑ και Γερμανίας» πραγματοποιήθηκε, στο τέλος του χρόνου στα γραφεία της γερμανικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, συνάντηση της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, Μπούρα, με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Καλίν, υπό την εποπτεία και τη συμμετοχή τού συμβούλου τού Γερμανού καγκελάριου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Πλέτνερ. Το περιεχόμενο των συζητήσεων παρέμεινε απόρρητο, λόγω του «εμπιστευτικού χαρακτήρα της συνομιλίας». Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με συμμαχική διαμεσολάβηση, το άνοιγμα ενός «διαλόγου» με την τουρκική πλευρά, που αποβλέπει στον εξευμενισμό της Τουρκίας δρομολογώντας υπόγειες «διευθετήσεις» σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Στην πραγματικότητα στο τραπέζι τέθηκε ολόκληρη η τουρκική «αναθεωρητική» ατζέντα. Έτσι οι πάγιες ελληνικές θέσεις, ότι δήθεν το μοναδικό θέμα διμερών συνομιλιών είναι η διευθέτηση της ελληνοτουρκικής υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών, εξελίσσονται σε ανέκδοτο. Παραπέρα στην τρέχουσα συγκυρία, η συνάντηση νομιμοποιεί τις τουρκικές επεκτατικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας, εξωραΐζει στη διεθνή σκηνή τις τουρκικές προκλήσεις, διευκολύνει τις τουρκικές διεκδικήσεις για νέα εξοπλιστικά προγράμματα από τη Δύση και ενισχύει το δήθεν διαλλακτικό προφίλ του Ερντογάν. Έτσι παρά τις διαβεβαιώσεις του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης ότι «θα ακολουθήσουν και άλλες συνομιλίες», τους επαίνους που εισέπραξαν οι δύο πλευρές από ΗΠΑ και ΕΕ και τις εκτιμήσεις του υπουργού Άμυνας, Παναγιωτόπουλου, ότι είναι «λογικό και επιβεβλημένο να ξανανοίξει ο δίαυλος επικοινωνίας Αθήνας – Άγκυρας», ακολούθησε μπαράζ επιθετικών προκλήσεων και «ωμή και πρωτόγνωρη απειλή βίας», σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Κύπρος σε εκλογική τροχιά και το Κυπριακό
σε τροχιά διχοτόμησης
Προχθές (5/1) υποβλήθηκαν επίσημα οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές που θα πραγματοποιηθούν την πρώτη Κυριακή του Φλεβάρη με τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους να φτάνουν τις 561 χιλιάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συνολικός αριθμός των Κυπρίων πολιτών που είναι άνω των 18 ετών και έχουν δικαίωμα ψήφου, είναι 724.619. «Περίπου 172.000 συμπολίτες μας, που είναι εγγεγραμμένοι στο αρχείο πληθυσμού και έχουν δικαίωμα εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο, δεν έχουν εγγραφεί», σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Προεδρικών Εκλογών.
Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι: 1) Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος του ΔΗΣΥ, έχει την επίσημη υποστήριξη της κυβέρνησης Αναστασιάδη. 2) Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μέχρι την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του υπήρξε υπουργός εξωτερικών και προηγούμενα κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Κατεβαίνει σαν «ανεξάρτητος» υποστηριζόμενος από μερίδα του ΔΗΣΥ, αλλά και το ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Και οι δυο δηλώνουν περήφανοι «Συναγερμικοί», που διαγκωνίζονται για το ποιος θα είναι ο καλύτερος συνεχιστής του Αναστασιάδη. 3) Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, που τον υποστηρίζει το ΑΚΕΛ, διορίστηκε το 2013 διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό, ενώ από το 2019 υπήρξε Πρέσβης-Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ. Επίσης την περίοδο 2002-2008 συμμετείχε στη διαπραγματευτική ομάδα της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες, προωθώντας το διχοτομικό σχέδιο Ανάν. Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ είναι αποκαλυπτικός υποστηρίζοντας ότι: «οι επιλογές είναι ανάμεσα σε δύο διεκδικητές κακέκτυπων αντιγράφων της απερχόμενης κυβέρνησης», μόνο που παραλείπει να προσθέσει και τον εαυτό του στο κάδρο.