Σε σοβαρή πρόκληση προχώρησε η Άγκυρα αμφισβητώντας στην πράξη την ελληνική δικαιοδοσία πέρα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα των 6 ναυτικών μιλίων, που έχει «κατοχυρώσει νομοθετικά» (μέσα από την τουρκική Βουλή) με την απειλή πολέμου, το περιβόητο casus belli. Σε συνέχεια των καλοκαιρινών προκλήσεων στα στενά Κάσου – Καρπάθου, η Τουρκία έστειλε αρχικά κορβέτα για να επιβλέπει και παρενοχλεί τις εργασίες δύο ερευνητικών πλοίων βόρεια της Κρήτης μόλις αυτά ξεπέρασαν την αιγιαλίτιδα ζώνη των 6 ν.μ. έξω από τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Λέγεται μάλιστα ότι το τουρκικό πολεμικό έστειλε σήμα στα ερευνητικά πλοία ότι βρίσκονται σε περιοχή ακαθόριστης δικαιοδοσίας. Τα δυο πλοία, «NG Worker» και «Ievoli Relume», εκτελούσαν έρευνες για την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής σύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ (Great Sea Interconnector). Τις κινήσεις του τουρκικού πολεμικού παρακολουθούσε η φρεγάτα «Σπέτσες». Αργότερα η τουρκική επιτήρηση «αναβαθμίστηκε» με την αντικατάσταση της κορβέτας από φρεγάτα, ενώ την Τρίτη (πάλι) η «κακοκαιρία» έληξε τον συναγερμό, με την απόσυρση όλων των πλοίων πολεμικών και ερευνητικών.
Η Άγκυρα με αυτές τις προκλήσεις θέλει να επιβάλει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», γκριζάροντας την ελληνική κυριαρχία Ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, που χωρίζει στη μέση το Αιγαίο και περνά από το Ηράκλειο Κρήτης. Δεν αρκείται μόνο στο Ανατολικό Αιγαίο ή στη ζώνη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Οτιδήποτε γίνεται στα ελληνικά νησιά, πέρα από τα 6 μίλια, πρέπει να βρίσκεται υπό τον έλεγχό της, να έχει την έγκρισή της. Υπενθυμίζει ότι ακόμα και η Κρήτη δεν έχει οποιαδήποτε επήρεια θαλάσσιων ζωνών πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια ούτε και υφαλοκρηπίδα.
Είχε προηγηθεί το εθνικιστικό παραλήρημα του απόστρατου ναύαρχου, Γιαϊτζί, εμπνευστή του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» και επικεφαλής του Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλίας και Παγκόσμιας Στρατηγικής ο οποίος μίλησε για 23 ελληνικά νησιά που «δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947, υπό τον όρο ότι θα ήταν σε μη στρατιωτικό καθεστώς» και κατάληξε στο τουρκικό τελεσιγραφικό δίλημμα: ή αποστρατιωτικοποιείτε τα νησιά ή αποδεχτείτε ότι η Τουρκία θα επέμβει.
Οι εξελίξεις αυτές αφήνουν ανεπηρέαστες τις διμερείς ελληνοτουρκικές συνομιλίες με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να επιμένει στην πολιτική του κατευνασμού και των «ήρεμων νερών». Στα πλαίσια αυτά Γεραπετρίτης και Φιντάν συναντήθηκαν «σε θετικό κλίμα» στο Κατάρ για να οργανώσουν το επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας (ΑΣΣ), που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα «το προσεχές διάστημα», το οποίο ενώ προγραμματίζονταν για τις αρχές του χρόνου «διολισθαίνει» προς τα μέσα της Άνοιξης. Τελικά από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών μάθαμε ότι η ημερομηνία σύγκλησης του ΑΣΣ συμφωνήθηκε για τον Απρίλη.
Στο μεταξύ σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθεται η κυβέρνηση της ΝΔ «παρακολουθώντας …και αξιολογώντας», τον συνεχώς αναβαθμιζόμενο, πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στο νέο καθεστώς της Συρίας και τις αλλεπάλληλες επαφές υψηλόβαθμων στελεχών των δύο πλευρών. Η συνάντηση Ερντογάν, αυτήν την εβδομάδα, με τον Αχμέντ αλ Σάρα (πιο γνωστό με το τζιχαντιστικό όνομα Τζολάνι) στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, επισφραγίστηκε με συνομιλίες για γενική στρατιωτική υποστήριξη της Συρίας από την Τουρκία. Γίνεται λόγος για τη δημιουργία δύο τουρκικών βάσεων στη Συρία, καθώς και την εκπαίδευση του συριακού στρατού και των πιλότων του από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν επίσης ότι η συμφωνία προβλέπει ότι η Τουρκία θα αναπτύξει σε αυτές τις βάσεις μαχητικά αεροσκάφη F-16 μέχρι να δημιουργηθεί συριακή πολεμική αεροπορία και θα χρησιμοποιεί τον συριακό εναέριο χώρο για στρατιωτικούς σκοπούς. Την περασμένη εβδομάδα ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT, Ιμπραχίμ Καλίν, επισκέφθηκε τη Δαμασκό, όπου συναντήθηκε με τον Σάρα. Ωστόσο τον δημόσιο διπλωματικό δρόμο άνοιξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντώντας, παραμονές Χριστουγέννων, τον Σάρα στη Δαμασκό, ακολούθησε στις 15 Γενάρη επίσκεψη στην Άγκυρα των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Συρίας, Ασάντ Χασάν αλ Σαϊμπάνι και Μουρχάφ ‘Αμπου Κάσρα.
«Καυτό» ζήτημα παραμένει για την Αθήνα η προαναγγελία από επίσημα κυβερνητικά χείλη στην Άγκυρα πως: «Θα συνάψουμε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση», μια εξέλιξη που, σε συνδυασμό με το Τουρκολυβικό μνημόνιο, ενισχύει παραπέρα τον γεωπολιτικό ρόλο της Τουρκίας στη Μεσόγειο, στραγγαλίζοντας τα όνειρα της ελληνικής άρχουσας τάξης.
Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με την απόφαση της «απρόβλεπτης» διοίκησης Τραμπ να προχωρήσει στην απαγκίστρωση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, εγκαταλείποντας τους Κούρδους, άλλοτε κύριους συμμαχητές των ΗΠΑ στην περιοχή και αφήνοντας στην Τουρκία τον στρατιωτικό έλεγχο ολόκληρης της χώρας.
Εκφράζοντας σταθερά τη γραμμή υποταγής στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, ο υπουργός Άμυνας, Δένδιας, επιχείρησε με συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Fox News» (παραδοσιακό υποστηρικτή του Τραμπ) να αποσπάσει την εύνοια του νέου Αμερικανού προέδρου. Αφού επισήμανε ότι τα νεο-οθωμανικά οράματα της Τουρκίας δημιουργούν «προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, καθώς και εσωτερικά στο ΝΑΤΟ», ζήτησε από τον Τραμπ, ο οποίος απειλεί με αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και εκτοξεύει φοβέρες για στρατιωτικές επεμβάσεις και δασμούς σε «φίλους» και αντιπάλους, να «”ψιθυρίσει” στο αυτί του κ. Ερντογάν ότι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης είναι πλέον δεδομένα στον σύγχρονο κόσμο». Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ενδιαφερόμενος για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, υπενθύμισε ότι «τα πήγαμε πολύ καλά στην πρώτη θητεία του Προέδρου Τραμπ. Δε βλέπω το λόγο να μην ελπίζουμε και να πιστεύουμε ότι θα τα πάμε πολύ καλά και στη δεύτερη. Αυτό εξυπηρετεί επίσης τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Υποθέτω ότι δε θα ήταν καθόλου καλό για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ να ενθαρρύνουν την Τουρκία να δημιουργήσει προβλήματα στην Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Λάβετε υπόψη αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία». Στο ίδιο πνεύμα αναφέρθηκε και στη Συρία που «έχει ακτογραμμή στη Μεσόγειο και είναι γείτονάς μας» και συνέχισε ηθικολογώντας πως «το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνεις στη ζωή σου είναι να ξεχάσεις τους συμμάχους σου. Εκείνους που πολέμησαν στο πλάι σου την ώρα που το είχες ανάγκη και να στραφείς εναντίον τους ή να τους ξεχάσεις. Μιλώ για τους Κούρδους, οι οποίοι πολεμούσαν τον ISIS για χρόνια. Η Δύση δεν πρέπει να τους ξεχάσει. Ακόμη και αν είναι για τον απλό λόγο ότι μπορεί να τους χρειαστούμε στο μέλλον».
Την ίδια περίοδο η Τουρκία φαίνεται να ξεπερνά τις ευρωπαϊκές επιφυλάξεις για την πώληση 40 Eurofighter και τον εξοπλισμό τους με γαλλικούς πυραύλους Meteor, που φέρουν και τα αεροπλάνα Rafale. Η φίλη Γαλλία με την οποία η κυβέρνηση έχει υπογράψει και δεσμευτική στρατηγική συμφωνία, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για την προμήθεια των Meteor ακυρώνοντας στην πράξη Ραφάλ και Μπελαρά, προκαλώντας αναστάτωση στα κυβερνητικά επιτελεία.