Πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας στη Λευκωσία η 9η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου. Την ώρα που ο χασάπης των Παλαιστινίων αμφισβητείται ακόμα και από τους Ισραηλινούς με την εκδήλωση πρωτοφανών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, Αθήνα και Λευκωσία στηρίζουν τη συνέχιση της συνεργασίας με το κράτος τρομοκράτη, κατ’εντολή και υπό την εποπτεία (3+1) των υπερατλαντικών συμμάχων τους. Χριστοδουλίδης, Μητσοτάκης και Νετανιάχου επαναβεβαίωσαν «την αξία του σχήματος 3+1 με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο μπορεί να προσφέρει απτά παραδοτέα μεταξύ άλλων στους τομείς της Ενέργειας, της οικονομίας, της δράσης για το κλίμα, της ετοιμότητας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».
Ο ρόλος του τριμερούς σχήματος και κατ’ επέκταση της Ουάσιγκτον, γίνεται πιο αποκαλυπτικός τόσο από το γεγονός ότι το Ισραήλ ανέχεται τις διογκούμενες τελευταία παράνομες επενδύσεις Ισραηλινών στα κατεχόμενα, πράγμα που αποτελεί έμμεση αναγνώριση του Αττίλα, όσο και το ενδιαφέρον των τριών χωρών να εξετάσουν τη δυνατότητα επέκτασης της συνεργασίας με τη συμμετοχή και της Ινδίας, προφανώς σαν αντίβαρο στην αυξανόμενη διείσδυση της Κίνας στην περιοχή.
Ο Μητσοτάκης σαν μεσάζοντας των αμερικανικών επιλογών επισήμανε ότι: «Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη δυνατότητα να επεκτείνουμε αυτή την τριμερή εταιρική σχέση, ώστε πιθανώς να συμπεριλάβουμε άλλες χώρες σε ένα σχήμα 3+1, όχι μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες με τις οποίες ήδη συνεργαζόμαστε πάρα πολύ στενά, αλλά και άλλες χώρες όπως η Ινδία, η οποία έχουμε φυσικό ενδιαφέρον να κοιτάξει προς τη Δύση και να επεκτείνει το γεωπολιτικό αλλά και το εμπορικό της αποτύπωμα στην περιοχή μας. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε πιο συστηματικά, ενδεχομένως προσκαλώντας τον Ινδό πρωθυπουργό να λάβει μέρος στην επόμενη τριμερή μας συνάντηση».
Στο επίκεντρο της Συνόδου βρέθηκαν τα ενεργειακά. Ωστόσο είναι ενδεικτικό ότι το κοινό ανακοινωθέν αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της διαδρομής των αγωγών, δηλαδή αν θα περάσουν και από τουρκικό έδαφος. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει καμιά αναφορά στον περιβόητο αγωγό East Med που θα έφερνε στην Ευρώπη μέσω Κύπρου και Κρήτης το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου. Οι αναφορές περιορίζονται στην ηλεκτρική διασύνδεση της Μέσης Ανατολής με την Ελλάδα και τη συνεργασία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Σε δηλώσεις του ο Χριστοδουλίδης έκφρασε ικανοποίηση για τις «περιφερειακές συνεργασίες» και εκτίμησε πως «ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι καθοριστικής σημασίας για το πώς θα εξελιχθούν τα θέματα (Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό)».
Στην ίδια κατεύθυνση και ο Μητσοτάκης αξιολόγησε ότι «οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι μήνες κρίσιμοι σε πολλά επίπεδα. Καταρχάς για το ζήτημα του Κυπριακού», επιμένοντας ότι είναι «πάρα πολύ σημαντικό να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ». Πρόσθεσε ότι «οι επόμενοι μήνες είναι σημαντικοί και στα πλαίσια των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
Αντίστοιχα ο Νετανιάχου, την ώρα που ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Τουρκία, χαρακτήρισε την τριμερή συνεργασία «εκπληκτική, αποτελεσματική και παραγωγική». Ανακοίνωσε ότι «σύντομα θα πρέπει να αποφασίσουμε για το πώς το Ισραήλ θα εξαγάγει το αέριό του και οι ίδιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν από την Κύπρο (…) Αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν τους επόμενους τρεις με έξι μήνες, και νομίζω εντός τριών μηνών».