Καμιά συμφωνία δεν μπορεί να έχει μέλλον προς το συμφέρον των λαών της περιοχής χωρίς την απόρριψη και απόκρουση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και χωρίς την απερίφραστη καταδίκη και εξάλειψη των αλυτρωτικών βλέψεων και των αντιδραστικών, εθνικιστικών και σοβινιστικών διεκδικήσεων που απειλούν την ειρήνη.

Αυτό επαληθεύουν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, μετά την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας και την ηχηρή ήδη αμφισβήτηση της λεγόμενης Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε κάτω από την μπαγκέτα των Αμερικανών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είχε σκοπό τη λύση των προβλημάτων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη γειτονική της χώρα, αλλά την κατοχύρωση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, τον έλεγχο της περιοχής και την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Δεν είχε σκοπό την ειρήνη στα Βαλκάνια αλλά τον πολεμοκάπηλο σχεδιασμό διασφάλισης σε ΗΠΑ και ΕΕ του ρόλου επόπτη και τοποτηρητή, σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα.

Το Μ-Λ ΚΚΕ, όπως είναι γνωστό, αποδοκίμασε και κατάγγειλε τη Συμφωνία των Πρεσπών και τους αντιδραστικούς σκοπούς της. Η συμφωνία αυτή πέρασε όχι με την πραγματική συγκατάθεση της πλειοψηφίας του σλαβομακεδονικού πληθυσμού της γειτονικής χώρας, αλλά με την επιβολή και τον καταναγκασμό. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα οργίαζαν οι νεόκοποι ακροδεξιοί «μακεδονομάχοι», με την ανοιχτή και υπόγεια συνέργεια της ΝΔ, ενώ ο εντολοδόχος των ΗΠΑ και ΕΕ Αλ. Τσίπρας από κοινού με τον Ζάεφ διεκπεραίωναν με λογοκοπίες τη βρόμικη δουλειά.

Η σημερινή εξέλιξη επιβεβαιώνει το αληθινό περιεχόμενο και υπόβαθρο της Συμφωνίας των Πρεσπών, την εύθραυστη κατασκευή της και τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς αντα­γω­νισμούς που την καθορίζουν, ξεμπροστιάζοντας τους χτεσινούς και σημερινούς πρωταγωνιστές της, το μοίρασμα ρόλων και τα σχέδια των Ευρωατλαντικών αφεντικών τους.

Η διπρόσωπη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως και η αντίστοιχη των νέων ιθυνόντων στη Βόρεια Μακεδονία, προδιαγράφουν την αναπαραγωγή και διαιώνιση των προβλημάτων, εναποθέτοντας τη «διευθέτηση» και λύση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.