Αποκαλυπτικά της σήψης και του εκφυλισμού που χαρακτηρίζουν τη συνδικαλιστική ηγεσία ήταν τα όσα διαδραματίστηκαν στις διαδικασίες για το 37ο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Και ποιο ήταν το επιστέγασμά τους; Η προσφυγή στα δικαστήρια για διορισμό προσωρινής διοίκησης, αφού στις 11/4 έληξε η θητεία της προηγούμενης, ενώ παράλληλα κατατέθηκε σχετικό αίτημα των παρατάξεων που βρίσκονται στην ηγεσία της συνομοσπονδίας, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Με ένα μακροσκελές κείμενο που κατέθεσαν στο πρωτοδικείο Αθηνών, η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, με την υπογραφή των ελεγχόμενων από τις ίδιες δυνάμεις δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων-ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων, υπέβαλε αίτημα για τον διορισμό νέας διοίκησης από την οποία μάλιστα θα εξαιρούνται εκπρόσωποι της παράταξης ΔΑΣ του ΠΑΜΕ, ως “υπεύθυνοι για τα βίαια επεισόδια” που εκτυλίχθησαν στο τελευταίο διάστημα. Από την άλλη το ΠΑΜΕ δηλώνει απερίφραστα πως δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον διορισμό προσωρινής διοίκησης από τα δικαστήρια (χωρίς αναφορά στον όρο «αστικά» στην παρούσα φάση), με μόνο όρο να μην συμμετέχουν σε αυτή οι νόθοι εκπρόσωποι που έχει καταγγείλει και μέσα στη διορισμένη διοίκηση της ΓΣΕΕ να εκπροσωπηθεί και το ΠΑΜΕ!Όπως είπε στην εισήγησή του στη σύσκεψη των συνδικάτων του ΠΑΜΕ στο θέατρο “ΔΙΑΝΑ, στις 13.4, το στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ Γ. Τασιούλας «το Δικαστήριο μπορεί να ορίσει Προσωρινή Διοίκηση. Δεν αποδεχόμαστε όμως μέσα σε αυτή τη Διοίκηση να είναι κάποιος από τους 62 νόθους αντιπροσώπους και εργοδότες, τους οποίους έχουμε καταγγείλει με εξώδικο και πλήρη στοιχεία, προς τη Διοίκηση της ΓΣΕΕ και το ίδιο θα κάνουμε με την παρέμβασή μας στο Δικαστήριο.»
Έχουμε διαχρονικά ασκήσει έντονη κριτική τόσο για την στάση των δυνάμεων που ηγούνται στη ΓΣΕΕ, όσο και για την επίσης επιζήμια συνολικά στάση του ΠΑΜΕ. Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα έχουμε στιγματίσει τις βαρύτατες ευθύνες που φέρουν οι παρατάξεις που ηγούνται του συνδικαλιστικού κινήματος όπως και τη στάση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και έχουμε διατυπώσει τους κινδύνους τους οποίους διατρέχει το εργατικό κίνημα συνολικά από τη στάση αυτών των δυνάμεων μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.
Όλες εκείνες οι μέθοδοι νοθείας και αντιδημοκρατικών πρακτικών που χρησιμοποιούν πολύ συχνά οι κυρίαρχες παρατάξεις ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ- ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους, ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός που ασκούν, οι βαρύτατες ευθύνες που φέρουν για την αποδυνάμωση του εργατικού κινήματος, δεν απαντώνται με τους παλικαρισμούς 100, 200 ή 500 ή ακόμα και 1000 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, οι οποίοι επιπλέον βαρύνονται επίσης με ευθύνες που αφορούν σε περιστατικά νοθείας.
Ο διορισμός διοίκησης στο ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο από μέρους της αστικής δικαιοσύνης, δηλαδή του κράτους, είναι ένα άκρως εκφυλιστικό φαινόμενο με επικίνδυνες και απρόβλεπτες συνέπειες. Πρόκειται για μια σοβαρότατη εξέλιξη, η οποία μάλιστα συμβαίνει για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του ΄80, όταν δύο φορές το δικαστήριο είχε διορίσει τη διοίκηση της ΓΣΕΕ.
Το γεγονός ότι οι παρατάξεις αιτήθηκαν να εξαιρεθεί μια από τις εκλεγμένες στα προηγούμενα συνέδρια, αυτή της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), με πρόσχημα την αποκλειστική ευθύνη της στα πρόσφατα γεγονότα, κάνει ακόμα πιο κατάφωρη την καταπάτηση της δημοκρατικής εκπροσώπησης των εργαζομένων, καταπάτηση που εκφράζει πρώτα και κύρια ο διορισμός διοίκησης στη ΓΣΕΕ από δικαστήριο. Βεβαίως ας μην ξεχνάμε ότι κάτι αντίστοιχο αιτήθηκε και το ίδιο το ΠΑΜΕ μετά τη διάλυση του συνεδρίου της ΟΙΥΕ, όπου πρόσφατα αιτήθηκε να διορισθεί διοίκηση αποκλειστικά με εκπροσώπους δικούς του.
Στις 6 Μαΐου αναμένεται η απόφαση του Πρωτοδικείου για την οριστική προσωρινή Διοίκηση της ΓΣΕΕ. Η προσωρινή νέα διοίκηση θα έχει την ευθύνη να εγγυηθεί τη διεξαγωγή νέου εκλογικού συνεδρίου. Τα μέλη της διορισμένης διοίκησης, η διάρκεια της θητείας της αλλά και οι αρμοδιότητές της θα καθοριστούν από το δικαστήριο.
Η θητεία δεν θα ξεπερνάει τους 3 ή το πολύ τους 6 μήνες, με σκοπό τη διεξαγωγή του 37ου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου που δεν ξεκίνησε ποτέ, ούτε στην Καλαμάτα ούτε στη Ρόδο. Παραμένει φυσικά ερώτημα αν θα διεξαχθεί υπό τη διορισμένη διοίκηση, αλλά και αν τελικά δε γίνει συνέδριο της ΓΣΕΕ. Με δεδομένο ότι το ΠΑΜΕ έσπευσε να υποδεχθεί τον δικαστικό διορισμό διοίκησης στη ΓΣΕΕ με τον πανηγυρισμό ότι “απέτυχε η προσπάθεια της πλειοψηφίας της ηγεσίας της ΓΣΕΕ να αποκλείσει τη ΔΑΣ”(!), αλλά και με την προειδοποίηση ότι “ο διορισμός στην Προσωρινή Διοίκηση της ΓΣΕΕ, της συνδικαλιστικής μαφίας καθώς και εργοδοτών ως εκπροσώπων των εργαζομένων, εγγυάται την προσπάθεια για ένα νέο νόθο Συνέδριο. Δεν αποδεχόμαστε να διορίζουν και να βαφτίζουν καραμπινάτους εργοδότες, εκπροσώπους των εργαζομένων…..Τίποτα όμως δεν τελείωσε. Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί…..”
Στο αμέσως προσεχές διάστημα ένα πρώτο ζήτημα που προκύπτει και για το πώς θα οργανωθεί η συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ….