Ανάμεσα στις συμπληγάδες των δύο μεγάλων αστικών κομμάτων κινείται το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ προσπαθώντας να αντιρροπήσει τις μεγάλες πιέσεις που δέχεται τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί που το ΠΑΣΟΚ ήταν στήριγμα και συμπλήρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ, μετά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, θύμα των οποίων ήταν και ο αρχηγός του Ν. Ανδρουλάκης, βρέθηκε να προετοιμάζεται για «προοδευτική διακυβέρνηση» με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τώρα, και μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να κρατά νέες αποστάσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, μπροστά στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που έγινε στη βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άσκησαν συντονισμένες πιέσεις στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό αποτυπώνεται και στις τοποθετήσεις στελεχών του, όπως ο Πολάκης, και σε εφημερίδες προσκείμενες στην αξιωματική αντιπολίτευση, όπου το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κατηγορείται ότι έριξε τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση στο ζήτημα των υποκλοπών. Κορύφωση αποτέλεσε η τοποθέτηση της νέας εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Τσαπανίδου η οποία, αναφερόμενη σε μια πιθανή μελλοντική συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, δήλωσε λίγο πολύ ότι αυτή ενδέχεται να είναι προϊόν εκβιασμού του Νίκου Ανδρουλάκη μέσω του υλικού των υποκλοπών.
Απέναντι στην επίθεση ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ σήκωσε τους τόνους και μέσω του εκπροσώπου του επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη ΝΔ. Διαισθάνεται το ΠΑΣΟΚ ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στις πιέσεις τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ και τώρα επιχειρεί να εμφανιστεί ως δήθεν η υπεύθυνη και τίμια δύναμη η οποία «έχει αρραγές θεσμικό μέτωπο απέναντι στους παρακρατικούς μηχανισμούς, απέναντι στις αντιθεσμικές επιλογές και επί Νέας Δημοκρατίας και επί ΣΥΡΙΖΑ», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, για να συνεχίσει λέγοντας ότι «Είναι υπόλογοι στον ελληνικό λαό και οι δύο… Είναι και οι δύο επικίνδυνοι για τον τόπο. Γι’ αυτό εμείς λέμε και από χθες το είπε και ο Πρόεδρος στην Κεντρική Επιτροπή ότι είμαστε στην αντίπερα όχθη». Το πόσο βέβαια στην αντίπερα όχθη είναι το ΠΑΣΟΚ το αποδεικνύει όχι μόνο η ιστορία του, αλλά και η στάση του κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπου αποτέλεσε κανονικά συμπλήρωμα και στήριγμα της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.
Πολύ περισσότερο αποκαλυπτική για το ΠΑΣΟΚ και τη στάση που θα κρατήσει μετά τις εκλογές είναι και η συνέχεια της τοποθέτησης του εκπροσώπου του. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το τι θα κάνει το κόμμα του στην περίπτωση που τα ποσοστά επαρκούν για το σχηματισμό κυβέρνησης είτε με τη ΝΔ είτε με το ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη Κυριακή, με μια απάντηση που υποτίθεται στρεφόταν ενάντια στα δύο μεγάλα κόμματα, το πρώτο πράγμα που είπε ήταν ότι: «Θα σεβαστούμε την ισχυρή εντολή αναγνώρισης της πολιτικής μας ταυτότητας. Ποια είναι η πολιτική μας ταυτότητα; Είμαστε στην όχθη της συνέπειας και της Δημοκρατίας, απέναντι στη συνωμοσιολογία και την καταπάτηση των θεσμών». Στην πραγματικότητα, ο «σεβασμός της ισχυρής εντολής» και οι αναφορές στις έννοιες για «συνέπεια και δημοκρατία» συνιστούν μια τοποθέτηση που αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, με αυτά δηλαδή που τώρα δηλώνει ότι βρίσκεται στην απέναντι όχθη.