Η αλήθεια των αριθμών είναι αμείλικτη. Και σαρώνει στη διατύπωσή της όλα τα σενάρια περί τέλους δήθεν της μνημονιακής εποχής.
Η φορολογική διοίκηση μέσω της ΑΑΔΕ, της δήθεν ανεξάρτητης αρχής, δημοσιοποίησε πρόσφατα αποκαλυπτικά στοιχεία που αφορούν τους δείκτες οφειλών αλλά και εισπραξιμότητας του φορολογικού μηχανισμού.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, με μήνα αναφοράς τον Νοέμβριο, οι οφειλέτες του δημοσίου ανέρχονται σε 4,2 εκατομμύρια. Άφησαν απλήρωτες οφειλές ύψους 104,1 δις ευρώ, ενώ αν βάλουμε και τα ποσά που οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 25 δις, τότε το συνολικό ύψος των οφειλών ανέρχεται στο 70% του ΑΕΠ.
Από την αρχή του χρόνου δημιουργήθηκαν 9,69 δις ευρώ, από τα οποία 7,93 δις είναι φόροι που δεν πληρώθηκαν.
Τα ποσά φόρων που δεν πληρώθηκαν τον Νοέμβριο αντιστοιχούν σε :
– Οφειλές από φόρους στο εισόδημα ύψους 180,2 εκατ. ευρώ.
– Οφειλές από φόρους στην περιουσία (ακίνητα κλπ) ύψους 169,8 εκατ. ευρώ.
– Οφειλές από ΦΠΑ αυξημένες κατά 282,8 εκατ. ευρώ.
– Και τέλος οφειλές από πρόστιμα και προσαυξήσεις κατά 47,2 εκατ. ευρώ.
Όμως και οι ενέργειες του δημοσίου δεν χαλάρωσαν ούτε στιγμή. Στον αριθμό ρεκόρ για τον Νοέμβριο του 2018 έφτασαν οι κατασχέσεις και τα υπόλοιπα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή 1.836.926 πράξεις. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται και οφειλές άνω των 500 ευρώ που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης.
Άρα η στόχευση του μηχανισμού της φορολογικής διοίκησης είναι προς τη «μαρίδα» των οφειλετών, χωρίς να υπάρχουν δυνατότητες να πιαστούν και να εισπραχθούν κατά βάση μεγαλύτερες οφειλές.
Είναι ενδεικτική η κατανομή των οφειλετών ανάλογα με το ύψος της οφειλής. Έτσι από 1 έως 10.000 ευρώ χρωστάνε περίπου 3,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι, από 10.000 έως 100.000 χρωστάνε περίπου 241 χιλιάδες, και πάνω από 100.000 χρωστάνε μόνο 42 χιλιάδες.
Έτσι για τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό είναι εύκολο να προσανατολίζεται σε μισθούς και συντάξεις και τυχόν άλλα εισοδήματα που αφορούν τον αφρό των οφειλετών, με κατασχέσεις ποσών εις χείρας τρίτων, ενοίκια κλπ.
Κάπως έτσι δημιουργούνται και τα πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό και από τις περικοπές, που όμως στάζουν αίμα.
Δύο ακόμα νούμερα έχουν ενδιαφέρον. Οι κατασχέσεις τον μήνα Νοέμβριο ανήλθαν στον ψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί δηλαδή σε 1.162.737, και σε σχέση με το Οκτώβριο είναι ο αριθμός αυτός αυξημένος κατά 7.087 οφειλέτες.