Απεργιακές κινητοποιήσεις για περισσότερες από 14 ημέρες πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» στη Χαλκιδική, ζητώντας την υπογραφή της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας με την εταιρεία. Μεταξύ των βασικών τους αιτημάτων ήταν η αύξηση 20% στον βασικό μισθό, η ένταξη στα βαρέα ανθυγιεινά νέων ειδικοτήτων, η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των τριετιών, η διατήρηση των αργιών και τα κοινωνικά επιδόματα.
Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία πραγματοποίησαν, την Παρασκευή 14/06/2024, συγκέντρωση στο εργοστάσιο στο Στρατώνι και απέκλεισαν το λιμάνι στις Σκουριές, όπου επρόκειτο να φτάσουν δύο πλοία για να φορτώσουν μετάλλευμα. Παράλληλα, η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας, μαζί με εργατικά σωματεία, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» στο κέντρο της Αθήνας.
«Οι μεταλλωρύχοι δουλεύουν 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, με άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς καθαρό αέρα, με τα ατυχήματα και δυστυχήματα να είναι σε ημερήσια διάταξη και τις επαγγελματικές ασθένειες να τους θερίζουν πριν χαρούν τη σύνταξή τους. Σε αυτούς τους ανθρώπους είχαν το θράσος να τους πουν να δουλεύουν 12ωρο αντί 8ώρου», αναφέρει η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας.
Οι εργαζόμενοι απέρριψαν τους εκβιασμούς, αλλά και τον εμπαιγμό της εργοδοσίας, που θέλει να επιβάλει 12ωρη – 4ήμερη εργασία και κατάργηση των αργιών, με 182 ώρες επιπλέον εργασίας τον χρόνο. Κάτω από την πίεση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, η εργοδοσία εμφανίστηκε τις προηγούμενες μέρες με αναθεωρημένη πρόταση για 10,5 ώρες εργασίας.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Σωματείου Μεταλλωρύχων Υπόγειων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής στις 02/07/2024, πριν από την κρίσιμη συνάντηση με την εταιρεία : “Η «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» με αφορμή τη λήξη της σύμβασης στις 31 Μαρτίου έκανε προτάσεις για υπογραφή της νέας σύμβασης, στις οποίες αναφέρει πέντε σημεία, εκ των οποίων εμείς με τα δύο δεν συμφωνούμε και για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτα. Αυτά αφορούν την αύξηση των ωρών εργασίας, από 8 ώρες που δουλεύουν εδώ και δεκαετίες, η εταιρεία ζήτησε δεκάωρες βάρδιες τεσσάρων ημερών και τέσσερις μέρες ανάπαυση. Στη συνέχεια η εταιρεία υποχώρησε και μας παρουσίασε ένα πρόγραμμα με τρεις εναλλακτικές, εμείς δεν δεχθήκαμε να σπάσει το οκτάωρο καθεστώς που είχαμε…Το άλλο σημείο της διαφωνίας μας ήταν ότι η εταιρεία ζητούσε εργασία 365 ημέρες τον χρόνο, να καταργήσουμε όλες τις αργίες και τις θεσμοθετημένες και τις τρεις επιπλέον που έχουμε κατοχυρώσει στη επιχειρησιακή μας σύμβαση πριν από πέντε χρόνια. Έτσι ξεκινήσαμε έναν αγώνα για τα δικαιώματα μας”, συμπλήρωσε.
Σε αυτή τη φάση ξεκινά νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την εταιρεία και τους εργαζόμενους, για τις αυξήσεις στους μισθούς, στο βαθμό που η «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» φαίνεται να αποδέχτηκε την 8ωρη εργασία και τις θεσμοθετημένες αργίες, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε ό,τι αφορά στις κινητοποιήσεις.