Στις 05-03-2019 πραγματοποιήθηκε Παναττική στάση εργασίας (από τις 12.00 έως τη λήξη του ωραρίου) σε όλο το Δημόσιο και συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 12.30μμ στο Υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης στο Σύνταγμα, με αιτήματα να χορηγηθεί ο 13ος και 14ος μισθός με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και να μην ισχύσουν περικοπές του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο.
Στην κινητοποίηση και στη συγκέντρωση έδωσε το “παρών” η ΕΡΓΑΣ μοιράζοντας σχετική ανακοίνωση στην οποία σημειώνει πως “το προεκλογικό σκηνικό που στήνουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπολίτευση είναι κάλπικο και δημαγωγικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ καμώνεται πως τα μνημόνια τελείωσαν. Όμως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά πως η πολιτική των απανωτών περικοπών στους μισθούς μας, η κατάργηση των δώρων, που συντηρούνται μέχρι και σήμερα, είναι αποτέλεσμα της βάρβαρης πολιτικής των τριών μνημονίων που επέβαλαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Αποτελεί ταυτόχρονα έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της μνημονιακής – αντεργατικής πολιτικής, που υπαγορεύθηκε από τις επιταγές της τρόικας και υπηρέτησαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις. Η επαναφορά λοιπόν των δώρων που περικόπηκαν από τους δημοσίους υπαλλήλους, αποτελεί κομβικό σημείο αντιπαράθεσης και σύγκρουσης του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος με την κυβερνητική πολιτική των μνημονίων.”
Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης έγινε συνάντηση της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ με τον Υπουργό Οικονομικών, όπου και ο Υπουργός, εξεκαθάρισε ότι:
1. Δεν πρόκειται να χορηγηθεί ο 13ος και 14ος μισθός με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης.
2. Εφόσον η απόφαση του ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές (όπως η απόφαση του ΣΤ΄ τμήματος), τότε θα μελετήσει το όλο θέμα και το διαχώρισε ως εξής:
α) Για τα αναδρομικά, το έχει συζητήσει με την Τρόικα και εφόσον η επαναχορήγησή τους δεν δημιουργεί πρόβλημα στους δημοσιονομικούς στόχους, θα καταβληθούν σε δόσεις.
β) Για την επανανομοθέτηση και τη χορήγησή τους εφεξής είπε ότι θα χρειαστούν δομικές αλλαγές, γιατί επηρεάζουν τον Προϋπολογισμό (υπονοώντας ότι θα λάβει αντίστοιχα ισοδύναμα μέτρα περικοπών).
Για ακόμη μία φορά είναι προφανές ότι σε ό,τι αφορά στα αναδρομικά η κυβέρνηση παίζει το προεκλογικό παιχνιδάκι της, ενώ είναι πεντακάθαρα μνημονιακή σε ό,τι αφορά γενικότερα στην εισοδηματική πολιτική. Αυτό υπογραμμίζει και η ανακοίνωση της ΕΡΓΑΣ, η οποία σημειώνει ότι “η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο προεκλογικά να συντηρεί το κλίμα της ελπίδας για επαναφορά των δώρων με δικαστικά μέσα. Να καλλιεργεί πλήθος αυταπατών στους δημόσιους υπαλλήλους, ότι μπορεί δηλαδή μέσα από δικαστικές αγωγές, εφόσον δικαιωθούν, να κερδηθεί η αποκατάσταση των εν λόγω επιδομάτων. Την ίδια στιγμή βέβαια σπεύδει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα και να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς του κοινωνικού αυτοματισμού, με το γνωστό επιχείρημα του “τεράστιου δημοσιονομικού κόστους” που θα υποχρεώσει – τάχα – την κυβέρνηση να εφαρμόσει ακόμα πιο σκληρή οριζόντια φοροληστρική πολιτική για να “αντισταθμίσει” την επιστροφή των δώρων! Η ΕΕ σε ρόλο οικονομικού χωροφύλακα απειλεί ότι αν γίνει επιστροφή των δώρων που περικόπηκαν τότε θα επιβληθούν “ισοδύναμα μέτρα” (περικοπές συντάξεων, μισθών κλπ.)”.
Τα ίδια προεκλογικά παιχνιδάκια παίζει όμως και με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, του οποίου την ισχύ ως έχει παρατείνει μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ προετοιμάζει την περικοπή του, μέσω σχετικών ερωτηματολογίων που κυκλοφορούν στους χώρους δουλειάς.
Ακόμα, με αφορμή τις δικαστικές διεκδικήσεις του 13ου και 14ου μισθού που είναι σε εξέλιξη, η ΕΡΓΑΣ σημειώνει στην ανακοίνωσή της πως “η καθήλωση, η παρατεταμένη αδράνεια και η υποχώρηση των συνδικάτων που παρακολουθούν με αμηχανία τις εξελίξεις, εντείνει τις αγωνίες των συναδέλφων αλλά και την κατεύθυνση της δικαστικής οδού για τη διεκδίκησή τους. Ευθύνη για την ανυπαρξία και την παραλυσία των συνδικάτων και την πολιτική που τα μετατρέπει σε ουραγούς της κυβερνητικής πολιτικής, φέρνουν οι φιλοκυβερνητικές συνδικαλιστικές δυνάμεις που σπεύδουν μάλιστα να ζητήσουν νομικές “γνωμοδοτήσεις” για το πώς θα πρέπει να κινηθούν οι εργαζόμενοι.”
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα πρέπει να κατανοήσουν ότι χωρίς μαζικό, ενωτικό, παρατεταμένο αγώνα ενάντια στα μνημόνια και τις κυβερνητικές πολιτικές που τα υπηρετούν, δε θα κατορθώσουν να δουν πραγματική αύξηση στους μισθούς τους.