Οι εργαζόμενοι της αποθήκης της Amazon στην πολιτεία της Αλαμπάμα θα προσπαθήσουν για δεύτερη φορά να διενεργήσουν εκλογές για τη σύσταση επιχειρησιακού σωματείου. Η προσπάθεια αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική αν σκεφτεί κανείς τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η προηγούμενη απόπειρα σύστασης το 2021, με τη διοίκηση της εταιρείας να προχωρά σε επιχείρηση τρομοκρατίας των εργαζομένων και συκοφάντησης του συνδικαλισμού και τελικά να καταφέρνει τη ματαίωσή της. Η αμερικάνικη ρυθμιστική υπηρεσία εργασίας αναγνώρισε αθέμιτη εργοδοτική παρέμβαση κατά την προηγούμενη απόπειρα εκλογών, αλλά πιο καθοριστικό είναι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δηλώνουν πιο έμπειροι και αποφασισμένοι έχοντας ήδη δώσει μια μάχη.
Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές θα έχουν οι άνω των 6.100 εργαζόμενοι της αποθήκης και καλούνται να αποφασίσουν αν την επόμενη περίοδο θα έχουν σωματείο και εκπροσώπηση στο Συνδικάτο Λιανεμπορίου, Χονδρεμπορίου και Πολυκαταστημάτων (RWDSU).
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι αν η προσπάθεια αυτή επιτύχει, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τη σύσταση σωματείων και σε άλλες αποθήκες και εγκαταστάσεις της Amazon σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, οπότε και θα πρόκειται για ιστορικό βήμα. Όπως είναι αναμενόμενο και σύμφωνα με τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης αποθήκης, η διοίκηση της πολυεθνικής καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε και αυτή η ψηφοφορία να αποτύχει.
Ανάλογες προσπάθειες αναφέρεται ότι είναι σε εξέλιξη και σε άλλες πολυεθνικές, όπως η Starbucks και η Target, όπου οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να οργανωθούν.
Το τελευταίο διάστημα στα μέσα αναφέρεται μια έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής των ΗΠΑ από το 2019, σύμφωνα με την οποία οι εργοδότες δαπανούν το ποσό των 340 εκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο, προκειμένου ακριβώς να αποτρέψουν τη δημιουργία σωματείων στις επιχειρήσεις τους. Από τις δαπάνες αυτές και μόνο, γίνεται αντιληπτό ότι η καταπολέμηση του συνδικαλισμού γενικά και η παρεμπόδιση δημιουργίας συνδικάτων ειδικότερα, έχει πλέον εξελιχθεί σε έναν αυτόνομο επιχειρηματικό κλάδο, ο οποίος πουλάει σχετική «τεχνογνωσία» και «υπηρεσίες» στα μεγάλα μονοπώλια στις ΗΠΑ.
Φαίνεται οι ιμπεριαλιστές στις ΗΠΑ να αντιλαμβάνονται ότι, η συνδικαλιστική δράση και η ύπαρξη σωματείων θα αποτελούσε μια ισχυρή απειλή για τα συμφέροντά τους, οπότε προσπαθούν με νύχια και με δόντια να τις εμποδίσουν. Ταυτόχρονα από τη μεριά τους, σε όλο και περισσότερους κλάδους οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ συνειδητοποιούν πόσο καίρια είναι για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους, η ύπαρξη συνδικάτων και σωματείων και γιʼ αυτό πασχίζουν να τα δημιουργήσουν.
Σίγουρα αυτή η διαπάλη στις ΗΠΑ δοκιμάζει σκληρά διάφορες αντιλήψεις, οι οποίες θεωρούν τα σωματεία και τον συνδικαλισμό ως παρωχημένα εργαλεία του παρελθόντος, που πρέπει να εγκαταλειφθούν ώστε να αναζητηθούν νέα «σχήματα» οργάνωσης των εργαζομένων.