Τεράστιος όγκος εργασίας και εντατικοποίησή της, εξοντωτικά ωράρια, απουσία μέτρων ασφαλείας, αβεβαιότητα για το μέλλον, εργοδοτική αυθαιρεσία, ξυλοδαρμοί. Αυτή την κατάσταση αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, ιδιαίτερα όσοι απασχολούνται σε αποθήκες, διανομή και λιανεμπόριο, την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εν μέσω “lockdown” και… “click away”.
Όπως έχει γράψει επανειλημμένως ο «Λ.Δ.», η περίοδος των γιορτών αποτέλεσε ευκαιρία για τους εργοδότες να αυξήσουν τα κέρδη τους στις πλάτες των εργαζομένων. Η δε κυβέρνηση έδωσε το «ελεύθερο» σε οποιαδήποτε αυθαιρεσία, μην πραγματοποιώντας ουσιαστικά ελέγχους στους εργασιακούς χώρους, την ώρα που ετοιμάζει νέο αντεργατικό νομοσχέδιο-«οδοστρωτήρα».
«Click away»
με εργασιακά δικαιώματα
και κυριακάτικη αργία… εκτός
Έτσι, η περίοδος των χριστουγεννιάτικων γιορτών του 2020 ήταν γεμάτη από καταγγελίες και μαρτυρίες εργαζομένων για όσα βίωσαν στη δουλειά τους. Εκτόξευση παραγγελιών, διπλάσιος και τριπλάσιος όγκος εργασίας, συνεχής πίεση και εκβιασμοί από την εργοδοσία, με εντολές όπως «δεν φεύγει κανείς από το μαγαζί αν δεν τελειώσετε με τις παραγγελίες», όπως καταγγέλλει στο «Λ.Δ.» εργαζόμενος, καθώς και ένα συνεχές «μπρος-πίσω» ανάμεσα στην κανονική εργασία και την αναστολή σύμβασης, κυριάρχησαν.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με το ωράριο-«λάστιχο», την κυριακάτικη εργασία και τα συνεχή 12ωρα που… πληρώνονταν και δεν πληρώνονταν.
Παράλληλα, η παράδοση παραγγελιών στους πελάτες στην είσοδο των καταστημάτων, η οποία συνεχίζεται και μετά τις γιορτές, έχει προσθέσει ένα ακόμα καθήκον στο ατελείωτο καθημερινό τρέξιμο των εργαζομένων. Ούτε λόγος βέβαια για υγειονομικά μέτρα, αποστάσεις κλπ. πίσω από τις μισόκλειστες πόρτες των μαγαζιών και ειδικά στις αποθήκες που βρίσκονται μακριά από τα «αδιάκριτα» βλέμματα των σωματείων.
Η κυβέρνηση της ΝΔ φρόντισε άλλωστε να στρώσει το δρόμο εδώ και καιρό. Ήδη τον περασμένο Δεκέμβριο ψηφίστηκε στη Βουλή η εξαίρεση του λιανεμπορίου και των φαρμακαποθηκών από την κυριακάτικη αργία, με επιχείρημα το… click away και τον εμβολιασμό.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 72 προβλέπει την κατ’ εξαίρεση λειτουργία τις Κυριακές για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων που σχετίζονται με την παράδοση αγαθών που παραγγέλθηκαν ηλεκτρονικά, όπως για τους εργαζόμενους σε φαρμακαποθήκες και τα κέντρα διανομής εμπορευμάτων σε καταστήματα λιανικής πώλησης. Το χτύπημα της κυριακάτικης αργίας, θεσμού που μπήκε στο στόχαστρο κυβέρνησης και εργοδοσίας από χρόνια, εφαρμόστηκε λοιπόν κατά κόρον με αφορμή τον κορονοϊό.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σπεύδει να φέρει νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά εν μέσω lockdown, με εργατικό ωράριο-«λάστιχο» και ανεξέλεγκτες υπερωρίες που θα …“ξεπληρώνονται” με ρεπό και μειωμένες ώρες εργασίας σε χρόνο που θα επιλέξει ο εργοδότης. Η ίδια κυβέρνηση που φρόντισε να αποψιλώσει τον όποιο έλεγχο υπήρχε από επιθεώρηση εργασίας, ΙΚΑ κλπ., δίνοντας άπλετο χώρο στην εργοδοσία για αυθαιρεσίες και καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Lockdown με εκβιασμούς
και ξυλοδαρμούς εργαζομένων
Ο «Λ.Δ.» έχει ήδη επισημάνει (12/12/2020) ότι σε πολλούς εργασιακούς χώρους οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να πάρουν άδεια χωρίς τη συναίνεσή τους ή να αποκρύπτουν κρούσματα κορονοϊού από τη δουλειά τους. Τώρα η δράση της εργοδοσίας «αναβαθμίστηκε» με ξυλοδαρμούς και ωμούς εκβιασμούς.
Έτσι, εργαζόμενος στη Γενική Ταχυδρομική, στο κατάστημα Γλυκών Νερών, δέχτηκε επίθεση από προϊστάμενο-εκπρόσωπο της εργοδοσίας, με αποτέλεσμα να καταλήξει στο νοσοκομείο. Ο λόγος; Παρέδωσε τις μισές παραγγελίες, λόγω τεράστιου φόρτου εργασίας!
Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων Ταχυμεταφορών Αττικής σημειώνει σχετικά:
«Η συγκεκριμένη πράξη της εργοδοσίας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος που βιώνουμε, της εκμετάλλευσης. Όλοι οι συνάδελφοι εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον, που η εντατικοποίηση έχει βαρέσει κόκκινο. Η εργοδοσία με τις πλάτες της κυβέρνησης έχει αποθρασυνθεί τελείως. Η εργοδοτική αυθαιρεσία που βιώνουμε όλο το τελευταίο διάστημα, που ξεκινάει από τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας και προστασίας της υγείας μας που δεν παίρνονται, συνεχίζει με τις 10 και 12 ώρες δουλειάς και τελειώνει με 6ήμερη και 7ήμερη δουλειά μες στη βδομάδα με την πίεση προς τους εργαζόμενους για να βγει η δουλειά να χτυπάει κόκκινο, πήρε τη μορφή του ξυλοδαρμού του συναδέλφου μας».
Στη Δράμα, εργοδότης επιχείρησης που βρίσκεται σε αναστολή ζητούσε πίσω το δώρο των Χριστουγέννων από τους εργαζόμενους, κλείνοντας… ραντεβού στο κατάστημα για να το επιστρέψουν. Συγκεκριμένα, απαίτησε την επιστροφή του δώρου σε μετρητά και σε μυστικό ραντεβού, δίνοντας εντολή στους υπαλλήλους του να αφήσουν το φάκελο στο καζανάκι της τουαλέτας της επιχείρισης, όπου δεν υπάρχουν κάμερες. Μάλιστα, τούς εκβίαζε με καταγγελία για συκοφαντική δυσφήμιση αν… μιλούσαν!
Στην ίδια πόλη, εργαζόμενη δέχτηκε επίθεση από την εργοδότριά της, καθώς δεν δέχτηκε να επιστρέψει το δώρο Χριστουγέννων.
Δε θα σταματήσουν
αν δεν τους σταματήσουμε
Η πανδημία του κορονοϊού αποτέλεσε ευκαιρία για κεφάλαιο και κυβέρνηση για ένα ακόμα χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα. Πολλά από αυτά που σχεδίαζαν ήδη από την περίοδο των μνημονίων, καθώς και νέες αντεργατικές ρυθμίσεις, επιχειρείται να εφαρμοστούν και να επιταχυνθούν τώρα, στην περίοδο του lockdown.
Μόνο ο οργανωμένος, μαχητικός, μαζικός και αποφασιστικός αγώνας του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, πρωτίστως μέσα από τα συνδικάτα και τα σωματεία, μπορεί να βάλει φρένο στα σχέδιά τους.