Με απατηλές υποσχέσεις η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει την ψηφιακή κάρτα εργασίας στο σύνολο των οικονομικών μονάδων. Διατείνεται, λοιπόν, πως έτσι θα συλληφθεί η αδήλωτη εργασία και η εισφοροαποφυγή και εισφοροδιαφυγή, ενώ ταυτόχρονα θα προστατευθούν οι εργαζόμενοι.
Η πρεμιέρα του μέτρου διανύει τώρα ήδη ένα 5μηνο, αφού εφαρμόστηκε στις τράπεζες και τα μεγάλα σούπερ μάρκετ από τον Ιούλιο του 2022. Συνοδεύτηκε δε, από σωρεία καταγγελιών από σωματεία και ομοσπονδίες των συγκεκριμένων εργασιακών χώρων, που αναφέρονταν σε παραβιάσεις από την εργοδοσία των ρυθμίσεων που προβλέπουν τα μέτρα.
Τι είναι όμως η ψηφιακή κάρτα εργασίας;
Με το μέτρο αυτό, είτε σε επιχειρήσεις που έχουν σύστημα ωρομέτρησης, εκεί δηλαδή που ο εργαζόμενος χτυπάει στη συσκευή την κάρτα του με την οποία είναι εφοδιασμένος (ισχύει παλαιόθεν αυτό), είτε δεν έχουν και θα εφοδιαστούν με ψηφιακά μέσα (laptop, τάμπλετ κοκ).
Από την πλευρά τους και οι εργαζόμενοι θα έχουν αντίστοιχες εφαρμογές στα κινητά τους ή με μορφή έντυπη που θα έχει το ψηφιακό αποτύπωμα QR, οπότε θα εμφανίζεται σε πραγματικό χρόνο στο σύστημα του υπουργείου εργασίας το πότε αναλαμβάνουν εργασία, το πότε σχολάνε, το πότε κάνουν υπερωρίες ή υπερεργασία κλπ, και όλα αυτά προδηλωμένα στο αποψιλωμένο από προσωπικό ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας).
Θα έλεγε κανείς που δεν ζει σ΄ αυτή τη χώρα, πως θα είναι όλα μαγικά φτιαγμένα και ρυθμισμένα για την προστασία των εργαζομένων από κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία. Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι καθόλου έτσι. Ήδη με τις καταγγελίες που προαναφέραμε και όσα μάλλον πρόκειται να συμβούν με την καθολική εφαρμογή των ρυθμίσεων, οι εργοδότες στην πράξη θα αναλαμβάνουν το χτύπημα της ψηφιακής κάρτας κατά την είσοδο και κατά την έξοδο των εργαζόμενων, απαλλάσσοντάς τους από το σχετικό άγχος, ώστε να συνεχίσουν και μετά την αποχώρησή τους…, να εργάζονται με τις σχετικές προφυλάξεις που θα λαμβάνει η επιχείρηση.
Ακόμα θεσμοθετείται η ευέλικτη προσέλευση, που σημαίνει πως ένας εργαζόμενος θα μπορεί να προσέρχεται στην εργασία του με καθυστέρηση έως και δύο ωρών. Για παράδειγμα, σε ένα ωράριο 9πμ με 5μμ, θα μπορεί να έρχεται ο υπάλληλος έως τις 11πμ με αντίστοιχη παράταση της αποχώρησής του στις 7μμ, άσχετα αν έχει προσέλθει πραγματικά στην εργασία του στην κανονική του ώρα, δηλαδή στις 9πμ.
Στους επονομαζόμενους διευθυντές δεν υπάρχουν φυσικά όσα ισχύουν για τους απλούς εργαζόμενους, δηλαδή ούτε ωράρια, ούτε 8ωρα, ούτε υπερωρίες. ούτε κυριακάτικες αργίες, πχ συνδικάτα τραπεζών ανέφεραν πως σε 4 τράπεζες είχαν χαρακτηριστεί «διευθυντικά στελέχη» σχεδόν 3000 εργαζόμενοι…
Και πόσα άλλα ακόμη θα αποκαλυφθούν μετά την καθολική εφαρμογή των ρυθμίσεων!!!
Ταυτόχρονα υπάρχει μια ανυπαρξία ελέγχων από το ΣΕΠΕ, όπου θα αναγκάζονται οι ελάχιστοι πλέον ελεγκτές να κολυμπούν σε έναν ατέλειωτο ηλεκτρονικό λαβύρινθο για να βγάλουν άκρη.
Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στα λογιστήριά τους, για το ζήτημα αυτό, που η απογραφή τους για να ενταχθούν στο σύστημα αυτό ξεκίνησε από τις 1 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα Νοέμβρη αν και φημολογείται πως η προθεσμία θα παραταθεί. Και μάλιστα με εξοντωτικές ποινές με τις οποίες απειλούνται τυχόν παραβιάσεις του πλαισίου αυτών των ρυθμίσεων με χρηματικά πρόστιμα αλλά και ουσιαστικά με απαγόρευση λειτουργίας σε περίπτωση υποτροπής.
Να σημειώσουμε πως η κάρτα εργασίας είχε θεσπιστεί με το άρθρο 26 του Ν.3996/2011, τότε που υπήρχε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με το κύμα των αντεργατικών μέτρων που διαδέχονταν το ένα το άλλο εποχή -μνημονίων γαρ-, ψηφίστηκε με το άρθρο 74 του νόμου Χατζηδάκη από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, και εφαρμόζεται τώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ, που βιάζεται να ολοκληρώσει το αντιλαϊκό της έργο.