Το Σωματείο Εργαζομένων του «Αττικόν» κατήγγειλε ότι δόθηκε εντολή σε υγειονομικούς όλων των ειδικοτήτων που δούλευαν ως προσωπικό ασφαλείας στα επείγοντα την ημέρα της απεργίας, 28 Φεβρουαρίου, να καταγράψουν αναλυτικά τα ονοματεπώνυμα όσων προσήλθαν στο νοσοκομείο (με αναπνευστικά προβλήματα, κακώσεις κ.λπ.) και ανέφεραν ότι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της απεργίας. Μάλιστα τονίζουν ότι η εντολή δεν αφορούσε τον αριθμό των προσερχομένων, αλλά αναλυτικά την καταγραφή των ονοματεπωνύμων τους και προχωρούν ακόμα παραπέρα λέγοντας ότι η εντολή ήρθε από το ίδιο το υπουργείο Υγείας.
Πρόκειται για μια εξωφρενικά προκλητική κίνηση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας που επιχείρησαν να εξαναγκάσουν υγειονομικούς να ενεργήσουν σαν όργανα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και χαφιεδο-διώκτες διαδηλωτών. Μια προκλητική κίνηση που αντανακλά όλη την ιδεολογία του ακροδεξιού Υπουργού Υγείας.
Οι καταγγελίες των εργαζομένων φωτίζουν και γιατί παρέμεινε ο Άδωνις Γεωργιάδης στη θέση του μετά τον ανασχηματισμό παρ’ όλη την αρνητική δημοσιότητα που είδε η κυβέρνηση από τις δηλώσεις του για τα Τέμπη το προηγούμενο διάστημα. Ο Κ. Μητσοτάκης τον άφησε ανενόχλητο να συνεχίζει τη διάλυση του δημόσιου νοσοκομείου.
Έτσι προχώρησε και στην παρουσίαση του «Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας» που με την ολοκλήρωσή του υποτίθεται θα περιλαμβάνει τον ατομικό φάκελο υγείας κάθε ασφαλισμένου, με όλες τις διαγνώσεις, τις συνταγές φαρμάκων, τα αποτελέσματα εξετάσεων, τις νοσηλείες κλπ. Ο ηλεκτρονικός φάκελος σημαίνει καταρχήν την ψηφιοποίηση όλων των ιατρικών στοιχείων των ασθενών που έχουν νοσηλευτεί σε δημόσια νοσοκομεία. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 117,8 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης, θυμίζουμε ότι το έργο αυτό η κυβέρνηση το διαφημίζει από το 2019. Και το οποίο αναμένεται να τελειώσει σε 10 μήνες.
Έτσι την ώρα που το ΕΣΥ είναι υπό διάλυση η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στο να χαρίσει στους ιδιώτες, που έχουν αναλάβει το έργο, εκατομμύρια. Εκατομμύρια τα οποία, πρώτα απ’ όλα, θα έπρεπε να δαπανηθούν ώστε να μειωθεί η τεράστια υποστελέχωση, να μειωθούν οι ουρές αναμονής στα ιατρικά ραντεβού που πολλές φορές ξεπερνούν τον χρόνο, να βελτιωθεί το σύστημα συνταγογράφησης παραπεμπτικών εξετάσεων και φαρμάκων που κάθε τόσο δεν λειτουργεί.
Η ύπαρξη ενός ενιαίου φακέλου όπου ο ασθενής θα έχει άμεση πρόσβαση χωρίς την ταλαιπωρία να αναζητά το ιατρικό του ιστορικό στα υπόγεια των νοσοκομείων και που ανά πάσα στιγμή θα είναι διαθέσιμο στον γιατρό του, θα είναι χρήσιμη και αναγκαία αν χρησιμοποιείται σωστά.
Όμως, όπως καταγγέλλουν οι ενώσεις των γιατρών δεν είναι ξεκάθαρο ποιος θα έχει πρόσβαση στα αρχεία αυτά. Και αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα γιατί αν στα προσωπικά στοιχεία του φακέλου ενός εργαζόμενου μπορούν π.χ. να αποκτήσουν πρόσβαση και εργοδότες του ή οι ασφαλιστικές εταιρείες η χρήση τους μπορεί να γίνει βλαπτική. Ανακοινώσεις σαν αυτές για τον «Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας» χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση για να συγκαλύψουν την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο τομέα της παροχής δημόσιων υπηρεσιών Υγείας. Μια άθλια κατάσταση που συνεχίζει να προκαλεί τις διαμαρτυρίες και τις αντιδράσεις εργαζομένων και πολιτών:
Στις 19 Μάρτη η ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποίησε πανυγειονομική στάση εργασίας στην Αττική και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια διεκδικώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με αυξημένη μοριοδότηση των υπηρετούντων επικουρικών, αναθεώρηση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, «να φύγουν οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία που προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και στοιχίζουν τα διπλά χρήματα για το Δημόσιο», κ.ά.
Στις 31 Μάρτη οι εργαζόμενοι από τη Σάμο και την Ικαρία οργανώνουν κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας για τα προβλήματα που έχουν τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στα νησιά τους.