Μαζικό πανελλαδικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης μπροστά στη Βουλή αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα μπλόκα όλης της χώρας, αντιδρώντας στην αντιαγροτική-αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, μετά τα ψίχουλα που έδωσε ο Μητσοτάκης.
Τη σκυτάλη πήραν την Πέμπτη οι μελισσοκόμοι που διοργάνωσαν πανελλήνια διαμαρτυρία το πρωί της Πέμπτης στο Σύνταγμα, διεκδικώντας λύσεις στα χρόνια προβλήματα του κλάδου.
Η φτωχομεσαία αγροτιά κατέβηκε στο κέντρο της Αθήνας με αιτήματα που αφορούν την ίδια την επιβίωσή της και την παραμονή της στα σπίτια και στις καλλιέργειες, με φόντο τις εξαγγελίες τής κυβέρνησης που αποτελούν κυριολεκτικά κοροϊδία.
Το Μ-Λ ΚΚΕ στο πλευρό της αγωνιζόμενης φτωχομεσαίας αγροτιάς
Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε στο συλλαλητήριο με δικό του μπλοκ και πανό και κεντρικό σύνθημα «Νίκη στον Δίκαιο Αγώνα της Αγροτιάς».
Οι σύντροφοι και οι φίλοι του κόμματος εξέφρασαν τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στην αγωνιζόμενη φτωχομεσαία αγροτιά και φώναξαν συνθήματα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και της ΕΕ.
Η «καραμέλα» περί δημοσιονομικού κόστους και προϋπολογισμού
Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο των υπουργών του επαναφέρουν τη γνωστή «καραμέλα» ότι τάχα «δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος» για την ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών και ότι ο προϋπολογισμός δεν… σηκώνει άλλο.
«Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος», ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα σε συνέντευξή του ο Μητσοτάκης, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του.
Από τους «υποκινούμενους αγρότες» στις δηλώσεις «κατανόησης και αλληλεγγύης»
Και ενώ η κυβέρνηση τις πρώτες ημέρες επιχείρησε να ακολουθήσει «σκληρή» γραμμή αναφορικά με τα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις, με τον Αυγενάκη να μιλά για «υποκινούμενους αγρότες», έκανε στροφή 180 μοιρών και διά στόματος Μητσοτάκη έκανε λόγο για «κατανόηση» και για «δίκαια αιτήματα».
Από κοντά και τα κυρίαρχα ΜΜΕ, που μέρες τώρα μιλούν για «υποδειγματικούς αγρότες» που διαδήλωσαν στο Σύνταγμα «υπεύθυνα» ακούγοντας την κυβέρνηση. Περιβόητοι σχολιαστές και παρουσιαστές διατράνωναν μάλιστα το πόσο «οργανωμένα» έγιναν όλα και το πόσο καλά διαχειρίστηκε η κυβέρνηση την κινητοποίηση, «αφήνοντας» τα τρακτέρ να σταθμεύσουν στο Σύνταγμα.
Ουσιαστικά, αυτό που επιχειρεί ο Μητσοτάκης είναι το πατρονάρισμα του αγώνα των αγροτών, προκειμένου να μην ξεφύγει από το πλαίσιο και το χαρακτήρα που θέλει ο ίδιος να του δώσει, απομειώνοντας το πολιτικό κόστος, ρίχνοντας την ευθύνη για τα προβλήματα στην ΕΕ.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προσπαθεί να πλασαριστεί ως «δημοκρατική», παριστάνοντας τάχα ότι αφουγκράζεται τους αγρότες, γι’ αυτό άλλωστε και τους… «επέτρεψε» να βάλουν τρακτέρ μπροστά στη Βουλή. Κι όλα αυτά ενώ πριν λίγες ημέρες ο Χρυσοχοΐδης απειλούσε για την κάθοδο των τρακτέρ, ενώ η αστυνομία εισβάλλει στα πανεπιστήμια και γίνεται προσπάθεια να καταπνιγεί οποιαδήποτε φωνή ασκεί κριτική στην αντιλαϊκή πολιτική.
Τι μέλλει γενέσθαι;
Οι αγρότες πραγματοποιούν γύρο συνελεύσεων για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Μένει να αποδειχθεί τις επόμενες ημέρες το κατά πόσο οι ηγεσίες τους είναι διατεθειμένες να συνεχίσουν τον αγώνα ή να αποτελέσουν οι ίδιες «βαλβίδα» εκτόνωσης που θα αποτελέσει καμπή για τον αγώνα, όπως άλλωστε είδαμε ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν.
Δεν θα πρέπει άλλωστε να περνούν στα «ψιλά» οι αναφορές σε δημοσιεύματα για διαφωνίες, όπως για παράδειγμα εάν θα παρέμεναν τα τρακτέρ περισσότερο χρόνο στο Σύνταγμα ή αν θα αποχωρούσαν.