Τα στοιχεία της Eurostat για άλλη μια φορά καταρρίπτουν τους μύθους της κυβέρνησης και τους ισχυρισμούς της για “γενναίες” αυξήσεις στους μισθούς, τις οποίες επανέλαβε και με την τελευταία αύξηση στον κατώτατο μισθό την 1η Απριλίου.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της ίδιας της ΕΕ, η Ελλάδα κατέχει την 26η θέση, όσο αφορά την αγοραστική δύναμη. Η χώρα μας βρίσκεται μπροστά μόνο από τη Βουλγαρία σε σχέση με το μέσο κατά κεφαλή ΑΕΠ, όταν αυτό εκφράζεται σε αγοραστική δύναμη με ποσοστό 67%.
Αντίστοιχα στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ βρίσκεται και αναφορικά με το ωριαίο κόστος εργασίας, καθώς με 15,7 ευρώ κατατάσσεται στην 23η θέση. Το μη μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα αποτελεί το 19,9%, κάτι το οποίο σημαίνει πως από τα 15,7 ευρώ, τα 3,13 πηγαίνουν σε φόρους και εισφορές Ο μέσος όρος του ωριαίου κόστους εργασίας στην ΕΕ είναι 31,8 ευρώ, ο διπλάσιος δηλαδή από αυτό της Ελλάδας.
Τόσες δεκαετίες όλα τα αστικά κόμματα αναμασούσαν την ίδια καραμέλα, για το πώς δηλαδή η ένταξή μας στην ΕΕ θα οδηγήσει στην αύξηση των μισθών και στη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μετά από 3 δεκαετίες μέσα στην ΕΕ, όχι μόνο δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο, αλλά αντιθέτως η «ευρωπαϊκή» μας πορεία επιδεινώνει και φορτώνει νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων.
Από την άλλη, γίνεται ξεκάθαρο πως με ψευτοαυξήσεις η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να εξαπατήσει τους εργαζόμενους, οι οποίοι βλέπουν πως ο μήνας δεν μπορεί να βγει. Η μόνη απάντηση απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι διεκδίκηση μέσα από τα σωματεία ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις.