Ο υπουργός εργασίας Γ. Βρούτσης από το βήμα της Βουλής, πριν λίγες ημέρες, αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στον επικείμενο νόμο για την Ασφάλιση. Η τοποθέτηση του υπουργού, ανάμεσα στα άλλα, περιλάμβανε και μια αδιαμφισβήτητη παραδοχή:
Ότι τα χρόνια της κρίσης, όλοι οι νόμοι για το Ασφαλιστικό από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκαν στην ίδια κατεύθυνση, αποτελώντας ο καθένας συνέχεια του προηγούμενου. Η διαπίστωση αυτή προφανώς στρέφεται κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να προλάβει τυχόν αντιπολιτευτικές κραυγές εκ μέρους του, πιέζοντας παράλληλα για τη συναίνεσή του.
Ο Γ. Βρούτσης δήλωσε πως με την προώθηση του νέου νόμου που φέρνει η ΝΔ, «θα έχουμε ολοκληρώσει μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση ως ένα αποτέλεσμα από το 2010, από την περίοδο του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ».
Τόνισε με νόημα ότι όλα τα αντι-ασφαλιστικά νομοθετήματα «τα προχωρήσαμε όλοι μαζί και τώρα θα πάμε στο τελευταίο βήμα»…
Αναφερόμενος δεικτικά σε προηγούμενα νομοθετήματα είπε χαρακτηριστικά πως «τα κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και πολύ καλά έκανε».
Απευθυνόμενος ξανά σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,σημείωσε πως «το σχέδιο το οποίο αφορά την ανταποδοτική και τη βασική σύνταξη δεν είναι σχέδιο του νόμου 4387 (νόμος Κατρούγκαλου), ήταν του Λοβέρδου, του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κρατήθηκε από εμένα και το συνεχίσατε κι εσείς, όπως κρατήθηκαν κι άλλα πράγματα και θα κρατηθούν σωστές αντηρίδες και θα αλλάξουν περιοχές που το ίδιο το ΣτΕ αμφισβήτησε».
Οι δηλώσεις του υπουργού δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ότι και η επικείμενη «μεταρρύθμιση» θα βαδίζει στον δρόμο που άνοιξαν οι προηγούμενες, επιχειρώντας μάλιστα το «τελευταίο βήμα» που θα κλιμακώσει την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης.
Το «βήμα» αυτό εξυπηρετεί η απόφαση που πάρθηκε και στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για «ενοποίηση» του ΕΦΚΑ με το ΕΤΕΑΕΠ και η δημιουργία του e-ΕΦΚΑ. Απόφαση που, το δίχως άλλο, συνδέεται και με το κυβερνητικό σχέδιο για την κατάργηση της σημερινής δημόσιας επικουρικής σύνταξης και την ιδιωτικοποίησή της.
Αποτυχημένα η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει τα παραπάνω ως ένα απλό οργανωτικό μέτρο για την «ταχύτατη εισαγωγή και εναρμονισμένη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών». Όπως έχει δείξει η ιστορία των ενοποιήσεων την τελευταία 20ετία, αυτές γίνονταν πάντα σε βάρος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Κοινός παρονομαστής σε όλες είναι η περικοπή παροχών, όπως και η απαλλαγή των εργοδοτών ή και του ίδιου του κράτους από τις ασφαλιστικές προς τους εργαζόμενους υποχρεώσεις. Το υπουργείο Εργασίας ισχυρίζεται πως παρά την «ενοποίηση», το ΕΤΕΑΕΠ θα συνεχίσει να είναι ξεχωριστός κλάδος, με λογιστική αυτοτέλεια. Επικαλούνται μάλιστα και τις αποφάσεις του ΣτΕ, πως «η κύρια σύνταξη και η επικουρική αποτελούν διαφορετικά υπολογίσιμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, που προέρχονται από διαφορετικό λόγο». Ωστόσο, όπως άλλωστε έχει δηλώσει ο αρμόδιος υφυπουργός Ν. Μηταράκης, «η ψηφιακή ενοποίηση σε κάθε περίπτωση θα δημιουργήσει μια πολύ ισχυρή διοικητική βάση για τη μετάβαση στη νέα κεφαλαιοποιητική επικουρική σύνταξη, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από 1/1/2021, καθώς βάζει τέλος στην όποια συζήτηση γινόταν για πιθανές αστάθειες του κόστους μετάβασης». Επιβεβαιώνοντας, έτσι, τον πραγματικό σκοπό που εξυπηρετεί η εν λόγω ενοποίηση.
Τις στοχεύσεις από αυτή την ενοποίηση αναδεικνύει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΣΥΑΤ) σε ανακοίνωσή του, όπου σημειώνει πως:
«Μετά τα πορίσματα των “σοφών” και τις εισηγήσεις για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ), η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμη βήμα παραπέρα σε ακόμα χειρότερη βάση, προκειμένου άμεσα όχι μόνο να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση αλλά να την καταργήσει οριστικά, ενσωματώνοντάς την στην Κύρια Ασφάλιση, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία των λεγόμενων 3 πυλώνων. Θέλει να δώσει τη χαριστική βολή στην Κοινωνική Ασφάλιση, στο εκτελεστικό απόσπασμα που την έστειλε ο νόμος Κατρούγκαλου.(…) Θέλουν να βάλουν στο χέρι τα αποθεματικά των 7 δισεκατομμυρίων του ΕΤΕΑΕΠ. Θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν απευθείας για να καλύψουν κύριες συντάξεις. Το ίδιο έκαναν και όταν είχαν καταληστέψει τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΜ, που το ενοποίησαν με άλλα επικουρικά ταμεία (ΕΤΕΑ κ.λπ.), που είχαν αποθεματικά, για να μπορούν να καταβάλουν τις επικουρικές συντάξεις».
Το σωματείο τονίζει ότι μετά και τη συνάντηση που είχε με τον διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ, «όχι μόνο δεν ξεκαθάρισε το τοπίο, αλλά ίσα – ίσα ανέδειξε την αναγκαιότητα για μαζικό ξεσηκωμό των εργαζομένων και όλου του λαού, μπροστά στο διαφαινόμενο έγκλημα καταλήστευσης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και προώθησης με κάθε μέσο της ιδιωτικής ασφάλισης».
Μπροστά στις προετοιμαζόμενες νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, συνεχίζοντας τον γύρο κινητοποιήσεων, καλούν σε μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριό τους, το Σάββατο 14/12.