Πραγματοποιήθηκε στις 29 και 30 Νοεμβρίου η τακτική συνέλευση των αντιπροσώπων της ΠΟΦΕΕ που είναι η ομοσπονδία των λογιστών-φοροτεχνικών, η μεγαλύτερη στο χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, αν και η ηγεσία της ΠΟΦΕΕ διακρίνεται από τη συνδιαλλαγή με την εκάστοτε κυβέρνηση και την υποχωρητικότητα σε βασικές επιλογές, έχοντας κερδίσει επάξια τον χαρακτηρισμό «γιέσμεν».
Ο συγκεκριμένος κλάδος τουλάχιστον συνδικαλιστικά είναι αδύναμος, πολυδιασπασμένος και γενικά με χαμηλή διεκδικητική συνείδηση, εξαιτίας του υπέρμετρου βάρους που το κράτος έχει μετακυλήσει στις πλάτες του. Φυσικά κραυγαλέες είναι οι εισοδηματικές διαφορές από τις οποίες προκύπτουν τελικά αντιθέσεις που ανάγονται στην σφαίρα των ταξικών διαφοροποιήσεων.
Το πλέον σημαντικό ζήτημα που απασχόλησε τη συνέλευση και σχεδόν μονοπώλησε τις εργασίες της ήταν το θέμα των «ηλεκτρονικών βιβλίων», που νομοθέτησε τελικά στις 6 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση. Αυτό είναι μια διαδικασία που θα εντείνει το εργασιακό βάρος ιδιαίτερα των μικρών λογιστικών γραφείων και των αυτοαπασχολουμένων με συνεχείς διαβιβάσεις, ελέγχους και επανελέγχους με σοβαρές ποινές και πρόστιμα να επικρέμονται πάνω στη δουλειά τους, και με μόνο ωφελημένο τελικά το κράτος μέσω της δήθεν ανεξάρτητης αρχής της ΑΑΔΕ, που θα έχει «στο πιάτο» όλη την εμφανή οικονομική δραστηριότητα.
Σε όφελος επίσης των μεγάλων επιχειρηματικών σχημάτων και των ελεγκτικών εταιρειών που έχουν δημιουργήσει τμήματα και παραρτήματα στην ουσία, λογιστικών υπηρεσιών, που αντέχουν και θα αντέξουν ακόμα το υπέρμετρο εργασιακό βάρος που έχει πέσει στις πλάτες του κλάδου, με αποτέλεσμα τα μικρά λογιστικά γραφεία και οι αυτοαπασχολούμενοι να κλείσουν ή να αναζητήσουν μισθωτή απασχόληση.
Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες της συνέλευσης υπήρξε ένα όργιο αντιδημοκρατίας στην πράξη όταν οι λεγόμενοι χορηγοί απασχολούσαν την συνέλευση της ΠΟΦΕΕ για χρόνο ανεξέλεγκτο στην ουσία, ενώ στους αντιπροσώπους δίνονταν ένα τρίλεπτο που μπορούσες μόνο τηλεγραφικά να θίξεις τα ζητήματα. Γι’ αυτό και η συνέλευση ολοκλήρωσε τις εργασίες της το Σάββατο το βράδυ ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε την επόμενη μέρα το μεσημέρι.
Οι συναγωνιστές από το ΔΙΚΤΥΟ, ανάμεσα στις άλλες παρεμβάσεις τους, κατέθεσαν ψήφισμα για να τεθούν «κόκκινες γραμμές» σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρονικά βιβλία, που ωστόσο υπερψηφίστηκε, ένδειξη -αντιφατική πάντως- πως υπάρχει μια υπόκωφη και διάχυτη δυσαρέσκεια, τόσο απέναντι στους «γιέσμεν» της συνδικαλιστικής ηγεσίας, όσο και στις κυβερνητικές επιλογές.