Ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση της Δεξιάς το νέο ειδικό χωροταξικό νομοσχέδιο για τον τουρισμό. Πρόκειται για άλλο ένα πεσκέσι στο αδηφάγο τουριστικό κεφάλαιο με διακηρυγμένο κυβερνητικό στόχο να ξεπεραστούν οι «χρόνιες αγκυλώσεις» του δημοσίου και τα γραφειοκρατικά εμπόδια που καθυστερούν τις σχετικές επενδύσεις. Με καπάρο τις fast truck διαδικασίες που προβλέπονται από αυτήν την συρραφή φωτογραφικών διατάξεων και πρόσχημα «τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα» τακτοποιούνται-ρυθμίζονται (διάβαζε νομιμοποιούνται) από τα επιτελεία της ΝΔ πολεοδομικές παραβάσεις και χωροθετήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο απογειώνει την ασυδοσία των κρατικοδίαιτων επενδυτών του τουρισμού, συμβάλλοντας καθοριστικά και στην απορρόφηση των 387 εκ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης. Προς επίρρωση των παραπάνω, με το νέο νομοθετικό έκτρωμα δίνεται το πράσινο φως στα μεγαθήρια του κλάδου για την κατασκευή μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων με ξενοδοχεία και τουριστικών χωριών με βίλες ακόμα και σε προστατευμένες περιοχές της επικράτειας.

Δεν προβλέπεται κανένας περιορισμός για τη δημιουργία νέων συγκροτημάτων στις κορεσμένες τουριστικά περιοχές, ενώ οι ποσοστώσεις που υπήρχαν για τις μεγάλες τουριστικές μονάδες στα νησιά έχουν εξαφανιστεί. Αξίζει να σημειωθεί πως για ευνόητους λόγους στις Κυκλάδες, ως κορεσμένες τουριστικά περιοχές δεν χαρακτηρίζονται …η Πάρος και η Αντίπαρος, ενώ στα Δωδεκάνησα ως κορεσμένες εμφανίζονται μόλις δύο δημοτικές ενότητες στη Ρόδο και μια στην Κω. Σε όλη την Κεντρική Μακεδονία ως παρθένες εμφανίζονται εκτεταμένες περιοχές της Χαλκιδικής, τη στιγμή που στην Πελοπόννησο η Πύλος θεωρείται από τους «αρίστους» του Μητσοτάκη μη ανεπτυγμένη.

Στο όνομα της «ήπιας ανάπτυξης» επιτρέπονται μεγάλες τουριστικές μονάδες ακόμα και σε ακατοίκητα νησιά άνω των 300 στρεμμάτων, εφόσον βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 ναυτικών μιλίων από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Στις πρόνοιες του εν λόγω νομοσχεδίου καταπέλτη για το δικαίωμα του λαού σε φθηνές και ποιοτικές διακοπές συμπεριλαμβάνεται η τουριστική αξιοποίηση μέχρι και των κάμπινγκ από τους τουριστικούς ομίλους, ώστε να γίνουν «κάμπινγκ πολυτελούς διαβίωσης» για λίγους και εκλεκτούς.

Το ειδικό χωροταξικό τερατούργημα προβλέπει εξάλλου την επιχειρηματική εκμετάλλευση και των μαρινών ώστε να μπορούν να τοποθετούνται πλωτές εξέδρες, καθώς και των ιαματικών πηγών, την ίδια στιγμή που η Δεξιά κατεδαφίζει με γοργούς ρυθμούς τη δημόσια δωρεάν υγεία και πρόνοια. Τέλος το εν λόγω νομοθέτημα αποτελεί λαιμητόμο και για τα εργασιακά δικαιώματα των ξεναγών, αφού ικανοποιεί το πάγιο αίτημα των τουριστικών γραφείων για χαμηλότερο λειτουργικό κόστος με την πρόσληψη εργαζομένων που δεν έχουν την ιδιότητα του ξεναγού…