Πολλές εκατοντάδες ακόμη άνεργοι θα προστεθούν στους καταλόγους του ΟΑΕΔ, αυτήν τη φορά από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Κι αυτό μετά τις ανακοινώσεις της διοίκησης στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο: το σχέδιο που προωθεί προβλέπει 1.806 απολύσεις μέσα στο 2019 (και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Ιουνίου), οι οποίες θα ξεπεράσουν τις 2.300 σε βάθος τριετίας. Τις απολύσεις ακολουθεί και το κλείσιμο 220 καταστημάτων σε όλη την επικράτεια, υποβαθμίζοντας την Καθολική Ταχυδρομική Υπηρεσία και εξυπηρέτηση συνολικά. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, συζητώνται αλλαγές και στο μισθολογικό μοντέλο με περαιτέρω μειώσεις μισθών και με διανομή κουπονιών αντί μισθού!
Στόχος της διοίκησης είναι η εξοικονόμηση 93 εκατ. ευρώ μέχρι το 2021, εκ των οποίων τα 83 εκατ. θα προέλθουν από τη μείωση του κόστους μισθοδοσίας και άλλες λειτουργικές δαπάνες, ενώ τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ από την αύξηση των τιμολογίων. Έτσι, η διοίκηση είδε ως μόνη λύση στο έλλειμμα του ταμείου της την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, θέτοντας σε λειτουργία ένα σχέδιο ουσιαστικής διάλυσης του δημόσιου ταχυδρομείου, μιας βασικής υποδομής του κράτους από το 1828!
Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ, που τα χρόνια της κρίσης έχουν δει τους μισθούς τους να μειώνονται ακόμα και 40%, αλλά και το προσωπικό κατά περίπου 50%, μπροστά σ’ αυτή την απειλή της μαζικής απόλυσής τους απάντησαν με 24ωρη κλαδική απεργιακή κινητοποίηση, με συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας και πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου. Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (Π.Ο.Σ.Τ.) αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ καταγγέ́λλουν τις προσπάθειες του Υπερταμείου και της διοίκησης του Οργανισμού για την προωθούμενη μείωση 2.300 και πλέον θέσεων εργασίας, το κλείσιμο 220 και πλέον καταστημάτων και την υποβάθμιση της ταχυδρομικής εξυπηρέτησης, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το πλάνο βιωσιμότητας(;) του Οργανισμού».
Η εξέλιξη στα Ελληνικά Ταχυδρομεία συγκαταλέγεται σε μια γενικότερη πρακτική μείωσης λειτουργικού κόστους και, τελικά, απολύσεων, η οποία έχει μπει σε λειτουργία αυτήν τη χρονική περίοδο, και στις τράπεζες. Το σχέδιο («πλάνο βιωσιμότητας») και ο ευσεβής πόθος είναι κοινό για όλες τις διοικήσεις: να πετάξουν στο δρόμο τους εργαζόμενους, είτε με το καλό («οικειοθελείς αποχωρήσεις ή εθελούσια έξοδο») είτε με το κακό (μαζικές απολύσεις). Πρόκειται για λύσεις και πορίσματα που βασίζονται σε αμείλικτα επιχειρησιακά σχέδια και χρονοδιαγράμματα, με γνώμονα πάντοτε το κέρδος και όχι τον εργαζόμενο. Έτσι, συρρικνώνονται υπηρεσίες, συγχωνεύονται τμήματα, μειώνεται σημαντικά το προσωπικό, προωθούνται οι καταγγελίες των κόκκινων δανείων και οι πλειστηριασμοί (στην περίπτωση των τραπεζών) – κάνουν, δηλαδή, αυτά που απαιτούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι ξένοι επενδυτές.
Πίσω από τις εξαγγελίες για «αναδιοργάνωση», «εξυγίανση» και «εξορθολογισμό», έρχεται η εντατικοποίηση της εργασίας για τους εναπομείναντες εργαζόμενους, οι απλήρωτες υπερωρίες, η χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών με την πλήρη διάλυση των επιχειρησιακών συμβάσεων (ή και των κλαδικών αν υπάρχουν), το κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού σε καθημερινή βάση. Η εξέλιξη στα ΕΛΤΑ εκφράζει απόλυτα και επιβεβαιώνει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που καμιά προστασία δεν προβλέπει για τον εργαζόμενο και δεν στέκεται εμπόδιο στα σχέδια των εργοδοτών και “επενδυτών”. Τα προεκλογικά λόγια του Τσίπρα και της Αχτσιόγλου για την ανακούφιση του λαού, την επανάκτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την έξοδο από τα μνημόνια μένουν κούφια και αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά την άκρατη δημαγωγία τους. Μια κυβερνητική πολιτική που μεγαλώνει τις στρατιές των ανέργων: σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αυξήθηκαν τον τελευταίο μήνα του 2018, και σταθερά ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο. Σ’ αυτούς θα έλθουν να προστεθούν και οι χιλιάδες από τα ΕΛΤΑ και τις Τράπεζες.
Τα νούμερα θα αυξηθούν κι άλλο, αν η κυβέρνηση και η κάθε είδους εργοδοσία δεν βρει μπροστά της μαζικούς αγώνες των εργαζόμενων για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά, για την απόκρουση της αντεργατικής πολιτικής!