Σαρωτικό αναμένεται να είναι το σχέδιο ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας από την κυβέρνηση της ΝΔ όπως αποκάλυψε ο συνήθης για τις βρώμικες δουλειές άνθρωπος, ο υπουργός οικονομίας και οικονομικών Χατζηδάκης στο συνέδριο real estate Prodexpο τον προηγούμενο μήνα.

Όπως καταλάβατε η υπόθεση αφορά εναπομείναντα ακίνητα του δημοσίου που θα παραδοθούν κατά πλήρη έλεγχο στους αδηφάγους φορείς του ιδιωτικού τομέα με το δημόσιο να έχει τελικά μειοψηφική συμμετοχή.

«…Τα ακίνητα ύστερα από μελέτες θα ομαδοποιηθούν και θα ενταχθούν σε εταιρείες συμμετοχών, holding companies, που θα δημιουργηθούν. Ακολούθως θα μπουν σε διαδικασία παραχώρησης οι holding companies, αντί για το κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Στις εταιρείες αυτές το Δημόσιο μπορεί να κρατήσει μειοψηφική συμμετοχή και οι ιδιώτες θα αναλάβουν την αξιοποίηση των ακινήτων» δήλωσε ο ειδικός για τα ξεπουλήματα ανεπάγγελτος υπουργός.

Περίπου 36.000 ακίνητα της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) αφορά το σχέδιο «αξιοποίησης» από τους ιδιώτες και στον κατάλογο περιλαμβάνονται εγκαταστάσεις τουρισμού αεροδρόμια αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ.

Πιο συγκεκριμένα υπάρχει διαδικασία συμβολαιοποίησης σε 10 συνολικά διαγωνισμούς που αφορούν κυρίως τα “Ξενία” και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις.

Το κυβερνείο της Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά για το οποίο υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στο «αμαρτωλό» Υπερταμείο, την ΕΤΑΔ και τη Βουλή.

Ακολουθεί το Αχίλλειο στην Κέρκυρα που αναμένεται σε συνεργασία με τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού, με την Περιφέρεια Ιονίων και την μονάδα ωρίμανσης του Υπερταμείου ώστε να επιταχυνθεί η «αξιοποίηση».

Όμοια θα γίνει για τα σπήλαια του Διρού.

Επίσης το Ταε Κβο Ντο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής αναμένεται και αυτό να αξιοποιηθεί με τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου.

Τώρα από το Υπερταμείο προχωρά διαγωνισμός για την παραχώρηση 22 μικρών περιφερειακών αεροδρομίων «στο πρότυπο» του ξεπουλήματος των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που έγινε νωρίτερα.

Επίσης κατατέθηκε μία δεσμευτική προσφορά για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Προχωρά ακόμα η ανάπλαση της ΔΕΘ με δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους.

Φυσικά οι διαδικασίες ξεπουλήματος των «φιλέτων» του δημοσίου, με μία έννοια της περιουσίας του ελληνικού λαού δεν είναι μια μονομερής ενέργεια του ανεπάγγελτου, ούτε του επικεφαλής της κυβέρνησης πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Απηχεί ένα γενικότερο κλίμα τόσο στη χώρα μας όσο και στα πλαίσια της ΕΕ και της Δύσης απαξίωσης και κατασυκοφάντησης των δημόσιων δομών είτε αυτές αφορούν ακίνητα είτε άλλες δομές στις μεταφορές, στα νοσοκομεία, στην παιδεία, και αλλού, με επιλογές ενίσχυσης κάθε τι του ιδιωτικού.

Και με περιορισμό γενικά του δημόσιου χώρου όσα προβλήματα και αν έχει, που διευκολύνουν την ελεεινολογία σε βάρος του, και ταυτόχρονα με την παράδοση στα δόντια των ιδιωτών.

Δεν πρόκειται για ιδεολογική αγκύλωση και εμμονή μόνο, αυτό μπορεί να ισχύει δευτερευόντως, πρόκειται για εγγραφή στο DNA των πλέον ισχυρών δυνάμεων της αστικής τάξης που κανοναρχούν στον σύγχρονο κόσμο αλλά και στη χώρα μας.

Το έγκλημα στα Τέμπη πέρυσι δίνει μια τραγική διάσταση στην εμμονή για την κυριαρχία του ιδιωτικού, και αφορά επίσης μια μεγάλη βεντάλια των πολιτικών δυνάμεων από τη δεξιά, την κάθε λογής σοσιαλδημοκρατία και τη ρεφορμιστική αριστερά.