Οι εκλογές στο σωματείο διεξάγονται την ώρα που τα κέρδη των μεγάλων κατασκευαστικών εκτοξεύονται ενώ οι μισθοί των εργαζομένων του κλάδου είναι καθηλωμένοι. Η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα, οι ανατιμήσεις δίνουν και παίρνουν, η θέρμανση, τα τρόφιμα, τα καύσιμα και άλλα βασικά αγαθά γίνονται «είδη πολυτελείας».
Παράλληλα οι εργατικές κατακτήσεις ξηλώνονται κάθε μέρα. Η κατάργηση του οχτάωρου, της υπερωριακής αμοιβής και της κυριακάτικης αργίας, τα ωράρια λάστιχο. Η κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία. Ενώ η πολιτική υποταγής της διοίκησης της ΓΣΕΕ με την κήρυξη απεργίας στις 17 Απρίλη,….μετά την κυβερνητική απόφαση για τον κατώτατο μισθό, στρώνει τον δρόμο για νέο πετσόκομμα των εργασιακών δικαιωμάτων και μεγεθύνει τα αδιέξοδα που βιώνουμε ως εργαζόμενοι.
Η μεγάλη πύκνωση των εργατικών ατυχημάτων στους χώρους δουλειάς και ειδικά των θανατηφόρων δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της άγριας εκμετάλλευσης από τους εργοδότες που όχι μόνο δεν ελέγχονται από τα αρμόδια κρατικά όργανα αλλά αντίθετα η κυβέρνηση τους έχει προσφέρει ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο ώστε να επιδίδονται χωρίς συνέπειες και ενόχληση σε ένα ασύδοτο κυνήγι του κέρδους και χωρίς να λαμβάνουν, για λόγους «κόστους», τα επιβεβλημένα μέτρα για την ασφάλεια.
Σε αυτές τις συνθήκες το σωματείο έβαλε, από τις προηγούμενες εκλογές, ως αιχμή του δόρατος της πάλης του την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ). Διεκδικούμε με αυτήν αυξήσεις στους μισθούς μας και το σημαντικό αίτημα η πλειοψηφία των συναδέλφων που προσλαμβάνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών να εξασφαλίσουν δικαιώματα μισθωτού.
Η διοίκηση όμως του σωματείου εμφανίστηκε ανήμπορη να οργανώσει τον απαιτούμενο αγώνα για τη διεκδίκηση της ΣΣΕ και, τελικά, σύρθηκε πίσω από κινητοποίηση που οργάνωσε ένα άλλο συνδικάτο. Έτσι από τη μια η ΕΣΑΚ που συνδιοργάνωσε και από την άλλη η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Τεχνικών, η BARRI/CAD/A και η ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ Τεχνικών που επί της ουσίας συναίνεσαν στο σύρσιμο στέρησαν στο σωματείο την αυτόνομη δράση του.
Αυτή η στάση της διοίκησης του σωματείου και των κυρίαρχων δυνάμεων σε αυτό καθόλου δεν συντέλεσε να ασκηθεί πίεση στους εργοδότες. Και αυτοί ανταπάντησαν για τη ΣΣΕ με μια πρόταση μακριά από τις σημερινές διεκδικήσεις μας αλλά και μακριά από την προηγούμενη Σύμβαση.
Η ΕΡΓ.Α.Σ διαφωνεί με αυτή τη συνδικαλιστική γραμμή και καλεί τους συναδέλφους να κινητοποιηθούμε ώστε μετά τις εκλογές, το σωματείο:
Να πάρει πρωτοβουλίες για να εντείνει την πίεση στους εργοδότες.
Να απαιτήσει την υπογραφή μιας Συλλογικής Σύμβασης που να εναρμονίζεται με τις διεκδικήσεις μας.
Να κινηθεί σε μια κατεύθυνση συσπείρωσης και ενεργοποίησης των μελών του.
Να ανοίξει ως σωματείο μια σειρά συζητήσεων με συναδέλφους για τη σημασία της συλλογικής σύμβασης εργασίας, τη γνωριμία με το σωματείο και τελικά την ένταξή τους σε αυτό.
Παράλληλα θα πρέπει να προετοιμάσει τα μέλη του για νέες κινητοποιήσεις όταν η εργοδοσία με πρόφαση τον νόμο Χατζηδάκη και το ΓΕΜΗΣΟΕ δεν θα αναγνωρίζει το σωματείο και τους εκπροσώπους του και θα ζητά την υποταγή στην κυβερνητική πολιτική.
Το σωματείο μας πρέπει να κινηθεί στον δρόμο του μαζικού πανεργατικού αγώνα για τη συνολική ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Διεκδικούμε:
Την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ικανοποιητικές αυξήσεις
Εξασφάλιση των δικαιωμάτων που έχουν οι μισθωτοί, στους εργαζόμενους που με δελτία παροχής κάνουν μισθωτή εργασία
Σταθερή εργασία – 5ήμερου – 8ωρου, πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα
Κατάργηση της ελαστικής απασχόλησης
Τη ζωντανή και άμεση συμμετοχή των εργαζομένων στις συλλογικές διαδικασίες
Συνέχιση του μαζικού αγώνα για την ανατροπή των αντεργατικών νόμων της κυβέρνησης
Την ταξική αγωνιστική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος
Ψηφίστε στηρίξετε την ΕΡΓ.Α.Σ