Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της», που αφορά τη “μεταρρύθμιση” του Υπερταμείου και της διακυβέρνησης των ΔΕΚΟ που έχει στην εποπτεία του, η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιδιώκει να προχωρήσει σε ταχύτατες ιδιωτικοποιήσεις.

Το νομοσχέδιο αυτό αφορά στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (και στην 100% θυγατρική τους ΕΛΤΑ Courier), στη ΔΕΘ-Helexpo, στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), στην ΓΑΙΑΟΣΕ, στις Ελληνικές Αλυκές, στην Ανώνυμο Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ) και στον Όμιλο ΟΑΣΑ Συγκοινωνίες Αθηνών (ΟΑΣΑ και οι 100% θυγατρικές του, Οδικές Συγκοινωνίες – ΟΣΥ και Σταθερές Συγκοινωνίες – ΣΤΑΣΥ).

Στόχος η εφαρμογή του “μοντέλου” που οδήγησε σε κανονικότατη ιδιωτικοποίηση αρχικώς του μάνατζμεντ της ΔΕΗ και σε δεύτερο χρόνο και της ίδιας της μετοχικής σύνθεσής της, όπου το Δημόσιο, διά του Υπερταμείου, έχει περιοριστεί σε 34,1%, με τους ιδιώτες (CVC) και «θεσμικούς» επενδυτές να ελέγχουν την πλειοψηφία της. Πιο απλά, μετέτρεψε την πρώην δημόσια ΔΕΗ σε μια κανονική κερδοσκοπική επιχείρηση, με επιπτώσεις που ήδη βιώνουν οι καταναλωτές, με τις πολύ υψηλές χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος.

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στο όνομα της “ευελιξίας”, της “αποτελεσματικότητας” και της “ανεξαρτησίας” των οργάνων, προβλέπονται εκτός των άλλων:

α. Η παράκαμψη του ΑΣΕΠ όσον αφορά τις προσλήψεις, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος σε προσλήψεις στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα με υψηλότερες, εκτός μισθολογίου, αμοιβές. Συγκεκριμένα, οι προσλήψεις θα γίνονται με βάση αποφάσεις του διευθύνοντος συμβούλου κάθε εταιρείας.

β. Η «έξωση» των συνδικαλιστών από τα πειθαρχικά συμβούλια.

Το μάρμαρο όλων αυτών θα το πληρώσουν όπως πάντα οι καταναλωτές των υπηρεσιών των ΔΕΚΟ, μέσα από πολύ ακριβότερες υπηρεσίες για τους πολίτες, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και μικρότερη δημόσια συμμετοχή.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων, το νέο “μοντέλο” θα φέρει απολύσεις, αυταρχισμό και αυθαιρεσίες πάσης φύσεως.