Ακόμη 4 άνθρωποι μέσα σε λίγες μέρες έχασαν τη ζωή τους κατά την εργασία τους. Με τις συνθήκες στους χώρους εργασίας να επιδεινώνονται, την εντατικοποίηση της εργασίας στους περισσότερους κλάδους να αυξάνεται και την εργοδοτική ασυδοσία να ενισχύεται από την πλευρά της κυβέρνησης, ακούμε καθημερινά πια για νέους εργάτες νεκρούς, που έρχονται να προστεθούν στον μακάβριο κατάλογο των εργατικών δυστυχημάτων.
Την προηγούμενη εβδομάδα ένας εργαζόμενος 53 χρόνων, που δούλευε σε εργοτάξιο παραγωγής πίσσας στη Λεπενού Αγρινίου, βρέθηκε απανθρακωμένος μέσα στο κοντέινερ, στο οποίο δούλευε, μετά από έκρηξη και πυρκαγιά που σημειώθηκε στον χώρο. Την επόμενη κιόλας μέρα προκηρύχθηκε απεργία στην Αιτωλοακαρνανία με το σωματείο Οικοδόμων να καταγγέλει πως από την αρχή του χρόνου μόνο στον κλάδο τους έχουν σκοτωθεί 16 εργάτες.
Μια εβδομάδα πιο πριν άλλος ένας οικοδόμος έχασε τη ζωή του όταν έπεσε από ύψος 10 μέτρων. Ο 58χρονος που δούλευε σε μια οικοδομή στις Συκιές Θεσσαλονίκης ζαλίστηκε και έπεσε από σκαλωσιά 10 μέτρων. Να σημειώσουμε πως εκείνη τη μέρα επικρατούσαν στην περιοχή πολύ υψηλές θερμοκρασίας.
Άλλα δύο εργατικά δυστυχήματα σημειώθηκαν: ένας υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ στην Κέρκυρα που έπαθε ηλεκτροπληξία ενώ εκτελούσε εργασίες σε κομμένα καλώδια και ένας 25χρονος υπάλληλος ξενοδοχείου σκοτώθηκε γυρνώντας από την εργασία του. Το ΣΕΤΕΠΕ Θεσσαλονίκης αναφέρει πως είναι ο τρίτος θάνατος εργαζομένου από την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν στην περιοχή.
Για την επιθεώρηση εργασίας πολλά από αυτά βέβαια δεν λογίζονται καν σαν εργατικά ατυχήματα επειδή έχουν τροχαία ή παθολογική αιτία. Είναι και αυτός ένας από τους τρόπους που προσπαθεί η κυβέρνηση ουσιαστικά να ωραιοποιήσει την κατάσταση νοθεύοντας τα πραγματικά στοιχεία! Όμως ούτε με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούν να αποκρύψουν την πραγματικότητα, καθώς τα στοιχεία της επιθεώρησης εργασίας για το 2023 είναι αποκαλυπτικά. Μέσα λοιπόν στην προηγούμενη χρονιά καταγράφηκαν 14.920 εργατικά ατυχήματα, το οποίο αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ από το 2000, απ’ όταν και έχει ξεκινήσει η καταγραφή. Από το σύνολο των ατυχημάτων τα 108 ήταν θανατηφόρα, πράγμα το οποίο σημαίνει πως ανά 3 εργάσιμες μέρες είχαμε έναν νεκρό. Σε αυτά τα στοιχεία αξίζει να σημειωθεί ότι δεν περιλαμβάνονται εργατικά ατυχήματα που σημειώνονται σε ορυχεία και στον κλάδο των ναυτεργατών.
Είναι η πρώτη χρονιά που αν και καταμετρώνται δεν αναγράφονται στις σχετικές λίστες εργατικά ατυχήματα που αφορούν τροχαία ή παθολογικά αίτια. Έτσι από τους 108 θανάτους αναφέρονται μόνο οι 47! Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι από πάντα υπάρχει υποκαταγραφή στις σχετικές λίστες, καθώς δεν περιλαμβάνονται σε αυτές θάνατοι εργαζομένων από ασθένειες που συνδέονται άμεσα με τις συνθήκες εργασίας τους.