Μιλώντας για απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, δε θα μπορούσαμε να μη κάνουμε την οποιαδήποτε αναφορά στο ζήτημα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που, από το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, το 2015, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.
Με βάση τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τον Φλεβάρη του 2019, στην Ελλάδα διαμένουν 3.708 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Από αυτά, τα 1.980 βρίσκονται εκτός μακροχρόνιας ή προσωρινής φιλοξενίας, ενώ ενδεικτικό της έλλειψης δομών είναι ότι 607 από αυτά τα παιδιά δηλώνουν άστεγα.
Όπως είναι γνωστό, η στέγαση των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, όπως και κάθε άλλο κομμάτι του Προσφυγικού, έχει ανατεθεί εξ ολοκλήρου στις ΜΚΟ.
Τα συγκεκριμένα παιδιά διαμένουν σε «ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων», σε συνθήκες που μόνο κατάλληλες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.
Στις συγκεκριμένες δομές απουσιάζει η ιατρική κάλυψη από παιδίατρο ή γενικό γιατρό, ενώ η νοσηλευτική κάλυψη είναι προαιρετική! Ακόμη και τη φαρμακευτική αγωγή την παρέχουν άτομα του προσωπικού που δε διαθέτουν την απαραίτητη ιατρική εκπαίδευση!
Την ίδια ώρα, τεράστιες ελλείψεις παρατηρούνται σε κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Ας μην ξεχνάμε ότι γίνεται λόγος για ανήλικους που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, έχοντας εκτεθεί σε κάθε μορφή βίας, με τη φυσική και τη ψυχική τους κατάσταση να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες.
Αλλά και πολλές άλλες ειδικότητες που θεωρητικά θα έπρεπε να στελεχώνουν τους ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων είτε απουσιάζουν εντελώς είτε το προσωπικό δεν επαρκεί.
Και μια σημείωση για την επίσημη κρατική και διεθνή πολιτική για το Προσφυγικό: Οι συγκεκριμένες δομές λειτουργούν με βάση τον «Οδηγό Εφαρμογής και Λειτουργίας Δομών Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων», που έχει καταρτιστεί στη βάση ρυθμίσεων της εθνικής νομοθεσίας των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (…), των Οδηγιών και εγγράφων του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ασύλου (EASO) και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Σε απεργία οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ
Την Τρίτη 16 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε 24ωρη απεργία των εργαζομένων στις ΜΚΟ.
Μεταξύ άλλων, ζητούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας για όλους, ενώ καταγγέλλουν την απόφαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για το σταδιακό τερματισμό της φιλοξενίας και της οικονομικής υποστήριξης προσφύγων που έχουν λάβει θετική απάντηση στο αίτημα ασύλου, κάτι που, όπως τονίζει το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων ΜΚΟ, οδηγεί στην αστεγία.
Στο απεργιακό κάλεσμα σημειώνεται: «Η επισφάλεια στη ζωή των προσφύγων είναι η άλλη όψη της δικής μας εργασιακής αβεβαιότητας και απέναντι σε αυτά προτάσσουμε την αλληλεγγύη και τους κοινούς μας αγώνες».
Παράλληλα, τονίζεται: «Δεν μπορούμε παρά να εναντιωθούμε για μια ακόμα φορά στην εργοδοσία των ΜΚΟ και να σταθούμε αδιαπραγμάτευτα στο πλευρό των προσφύγων και αλληλέγγυοι/αλληλέγγυες στους αγώνες τους για ζωή, ελευθερία, αυτοδιάθεση και αξιοπρέπεια. Προσληφθήκαμε για να συμβάλλουμε στην κάλυψη των αναγκών του προσφυγικού πληθυσμού, όχι για να εξαναγκάζουμε τους πρόσφυγες σε αστεγία και εξαθλίωση».