Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποίησαν στις 16 Ιουνίου οι νοσοκομειακοί γιατροί του ΕΣΥ, με απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ).
Στάση εργασίας από 8:00 έως 15:00 για την Αττική και 24ωρη απεργία για την περιφέρεια πραγματοποίησε την ίδια μέρα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Στην Αθήνα, οι υγειονομικοί συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Μαβίλη στις 8:30 και κατέληξαν με πορεία στο υπουργείο Υγείας.
Και οι δύο Ομοσπονδίες ζητούν, μεταξύ άλλων, να μην προχωρήσει καμία απόλυση επικουρικού και συμβασιούχου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, μαζικές προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας, ένταξη στα ΒΑΕ.
Τα κυβερνητικά ψέματα περί “θωράκισης του ΕΣΥ” με αφορμή την πανδημία του Covid-19 αποκαλύπτουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία με τις κινητοποιήσεις τους αυτές, διότι η αλήθεια είναι πως η δημόσια περίθαλψη παραμένει ανοχύρωτη κι ό,τι θετικό έγινε στην πρώτη φάση της επιδημικής έξαρσης οφείλεται, σχεδόν αποκλειστικά, στην αυταπάρνηση και στην αυτοθυσία των υγιειονομικών λειτουργών.
Πριν την πανδημία οι ελλείψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ, σύμφωνα με τα πετσοκομμένα μνημονιακά επίσημα οργανογράμματα του 2012, ήταν 5000 ειδικευμένοι γιατροί και 25000 νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό. Στην πραγματικότητα, τα κενά σε δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ΕΚΑΒ είναι 8500 ειδικευμένοι γιατροί και 35000 νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.
Το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, διορίστηκαν 400 ειδικευμένοι γιατροί (όλοι επικουρικοί-συμβασιούχοι με μονοετή σύμβαση, κανένας μόνιμος) και 2700 νοσηλευτές και λοιποί υγειονομικοί (όλοι επικουρικοί-συμβασιούχοι με διετή σύμβαση, κανένας μόνιμος).
Μάλιστα, η κυβέρνηση υπαναχωρεί από τη δημόσια δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού στις αρχές Μαρτίου, που είχε υποσχεθεί πως οι επικουρικοί υγιειονομικοί που θα έδιναν τη μάχη της πανδημίας θα μονιμοποιούνταν.
Σε ό,τι αφορά στις ΜΕΘ ισχύουν τα εξής :
Πριν την πανδημία λειτουργούσαν μόνο 560 κλίνες ΜΕΘ, ενώ θα έπρεπε να λειτουργούν 2000 ΜΕΘ κι άλλες 1500 κλίνες ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας), που ανά πάσα στιγμή μπορούν να μετατρέπονται σε ΜΕΘ δηλαδή σύνολο 3500.
Σήμερα λειτουργούν περίπου 720 κλίνες, οι 100 από αυτές υπήρχαν και δεν λειτουργούσαν λόγω έλλειψης προσωπικού και 60 νέες φτιάχτηκαν με εξοπλισμό από διάφορες ιδιωτικές δωρεές.
Οι 160 αυτές κλίνες ΜΕΘ που πραγματικά λειτούργησαν, για περιστατικά Covid-19, χρησιμοποιούν και προσωπικό που μετακινήθηκε εκεί από άλλα τμήματα και όχι μόνο από τις νέες προσλήψεις.
Στους αριθμούς που προπαγανδιστικά προβάλλει η κυβέρνηση, τεχνηέντως προσθέτει: α) πρόχειρες κλίνες σε κοινούς θαλάμους με μετακίνηση εξοπλισμού που ΔΕΝ είναι κλίνες ΜΕΘ, β) κλίνες ΜΕΘ που έχει εξαγγελθεί πως “ΘΑ” λειτουργήσουν, γ) κλίνες ΜΕΘ μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων που προϋπήρχαν και που δεν περιέθαλψαν ούτε ένα περιστατικό Covid-19.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ,
“…Η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια χρεοκοπημένη πολιτική.
Ξαναβγάζει από το συρτάρι το σχέδιο για την ολοκληρωτική άλωση του δημόσιου συστήματος υγείας από τους ιδιώτες, για να κάνουν μπίζνες στην υγεία μέσω των ΣΔΙΤ, οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Τίποτα καλό δεν έχουμε να περιμένουμε υγειονομικοί και ασθενείς από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το “Νέο ΕΣΥ”.
Το Νέο ΕΣΥ που ευαγγελίζεται είναι φτιαγμένο από τα ίδια παλιά υλικά της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της υγείας, της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως «κόστος που πρέπει να μειωθεί», «δαπάνη που πρέπει να εξορθολογιστεί» για να εξασφαλίζονται τα κέρδη των λίγων.
Το σχέδιο τους για το Νέο ΕΣΥ έχει ως πρότυπο τα σαθρά οικοδομήματα των συστημάτων υγείας άλλων καπιταλιστικών χωρών στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο, που κατέρρευσαν από έναν ιό, που έθαψαν κάτω από τα σάπια θεμέλια τους εκατόμβες νεκρών.
Στις 16 Ιουνίου απεργούμε!
Γιατί δε θεωρούμε ότι είναι «περιττός» ούτε ένας από τους 400 συνάδελφους μας επικουρικούς γιατρούς και τους 2700 συναδέλφους επικουρικούς νοσηλευτές και λοιπούς υγειονομικούς, που προσλήφθηκαν την περίοδο της επιδημίας.
Γιατί δεν θεωρούμε ότι δε χρειάζονται το 20% των συναδέλφων μας, που αρχίζουν να μετράνε τους μήνες αντίστροφα πριν την απόλυσή τους.
Γιατί η κυβέρνηση αντί να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό προσωπικό, προσλαμβάνει ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι κάνοντας ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας και εξακολουθεί τις αναγκαστικές μετακινήσεις αντί να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις.
Γιατί δεν ανεχόμαστε αυτό που κυνικά ομολόγησε πρόσφατα ο Υφυπουργός Υγείας ότι «κενά θα συνεχίσουν να υπάρχουν στο ΕΣΥ».
Γιατί δε θεωρούμε «κόστος» και «σπατάλη» το δημόσιο σύστημα υγείας να μην έχει τις εφεδρείες ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο τις τρέχουσες ανάγκες όσο και τις αυξημένες ανάγκες λόγω ενός έκτακτου υγειονομικού γεγονότος.
Γιατί σφυρίζουν αδιάφορα στο αίτημα μας για επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2012, που τους πετσόκοψαν κατά 40%…”.