Ένας ακόμα εργάτης νεκρός στη ΛΑΡΚΟ
Με 48ωρη απεργία απάντησαν οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ στο νέο αντεργατικό έγκλημα, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός νέου εργάτη, 36 χρονών, ο οποίος πότισε με το αίμα του το εργοστάσιο της επιχείρησης στη Λάρυμνα.
Ο άτυχος εργάτης, γιος συνταξιούχου εργαζόμενου και αδερφός επίσης εν ενεργεία εργαζόμενου στην επιχείρηση, έχασε τη ζωή του χτυπώντας στο κεφάλι, κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες, την ώρα που πραγματοποιούσε ρύθμιση και δοκιμές στο σύστημα ζύγισης της γερανογέφυρας, 90 τόνων.
Τα επαναλαμβανόμενα εργατικά “ατυχήματα” στη ΛΑΡΚΟ, πολλές φορές θανατηφόρα, είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής εγκατάλειψης της επιχείρησης, από κυβερνήσεις και διορισμένες διοικήσεις, με σκοπό είτε την πλήρη ιδιωτικοποίησή της είτε το κλείσιμό της.
Είναι αποτέλεσμα της πίεσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι για το μέλλον τους, αφού όπως αναφέρει και το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ: “Η ανασφάλεια αν η ΛΑΡΚΟ θα συνεχίσει να λειτουργεί, αν θα πληρωθούμε, αν θα υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας, αν θα κάνει προσλήψεις για να καλυφθούν τα οργανικά κενά, αν το ένα, αν το άλλο, όλα αυτά είναι η αιτία που οδηγεί τον κάθε εργαζόμενο καθημερινά και κάθε στιγμή να ξεπερνά τα όριά του στην εργασία (εντατικοποίηση).
Αυτήν την ανασφάλεια την έχει φέρει η συνειδητή απαξίωση της ΛΑΡΚΟ από όλες τις κυβερνήσεις, την έχει φέρει η διαχείριση αυτής της κατάστασης από όλες τις διοικήσεις, από όλες τις διευθύνσεις.”
Για το τραγικό αυτό γεγονός εξέδωσε σχετική ανακοίνωση η κομματική οργάνωση Φθιώτιδας του Μ-Λ ΚΚΕ, την οποία έστειλε στον τοπικό τύπο.
Επίσης, με άλλη ανακοίνωση, το σωματείο καταγγέλλει τη διοίκηση της επιχείρησης ότι επιχείρησε επιπλέον τρομοκράτηση των εργαζομένων, αφού με αφορμή την απεργία προχώρησε σε καμουφλαρισμένο “Λοκ άουτ”, σταματώντας τη λειτουργία των καμινιών, αντί να τα θέσει σε ισχύ ασφαλείας.
Με νεώτερη ανακοίνωση ζήτησε από τη διοίκηση να δώσει απαντήσεις για το αν κρύβονται σχέδια ιδιωτικοποίησης πίσω από την επικείμενη δοκιμή μεταλλεύματος Γουατεμάλας, μετά από σύμβαση με τη ρωσικών συμφερόντων – με έδρα τη Ελβετία – εταιρεία TELF, η οποία δραστηριοποιείται στη συγκεκριμένη χώρα. Επιπλέον την κατηγόρησε ότι υπαναχώρησε από τις δεσμεύσεις της και δεν υπέγραψε τελικά τη ΣΣΕ επισείοντας τις τυχόν “ποινικές κυρώσεις” που μπορεί να έχει, μετά την παρέμβαση του βασικού μετόχου, που είναι πλέον το ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η νέα κυβέρνηση κατηγόρησε τη διορισμένη, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διοίκηση – της οποίας η θητεία λήγει μέσα στον Ιούλιο – ότι επιχείρησε να εγκρίνει, παρά τις εντολές του ΤΑΙΠΕΔ, την συμφωνημένη με τους εργαζόμενους Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η στάση αυτή είναι τροχιοδεικτική για τις αντεργατικές προθέσεις της ΝΔ, αφού τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ΣΣΕ που δεν “ταιριάζει στην οικονομική κατάσταση της βιομηχανίας”, στρώνοντας το επικοινωνιακό έδαφος για να αποδοθούν ευθύνες στα “προνόμια” των εργαζομένων για την κατάντια μιας από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής σιδηρονικελίου στον κόσμο.