Το δράμα των προσφύγων συνεχίζεται
Νέο ναυάγιο με εννέα νεκρούς πρόσφυγες σημειώθηκε στα τέλη Μαΐου στα ανοιχτά της Μυκόνου, όταν ταχύπλοο σκάφος με 17 επιβαίνοντες βυθίστηκε παρασύροντας στον θάνατο επτά γυναίκες και δύο άντρες. Δύο άνδρες που διασώθηκαν δήλωσαν ότι είχαν ξεκινήσει από τα παράλια της Τουρκίας και επέβαιναν σε πλαστικό ταχύπλοο σκάφος με ακόμα 15 άτομα, χωρίς σωστικό εξοπλισμό.
Στο ίδιο πλαίσιο, πολύνεκρα ναυάγια σημειώνονται συνεχώς σε αρκετές περιοχές της Μεσογείου, κυρίως μεταξύ Λιβύης, Τυνησίας και Ιταλίας, αποκαλύπτοντας για μία ακόμα φορά την αντιπροσφυγική πολιτική της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, που υψώνει τείχη σε θάλασσα και στεριά απέναντι σε κατατρεγμένους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από την εξαθλίωση που έφεραν σε σειρά χωρών της υφηλίου οι βόμβες και η πολιτική των ιμπεριαλιστών.
Επιπλέον, τα τροχαία με πρόσφυγες συνεχίζονται και στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς πριν λίγες ημέρες ένα ακόμα ατύχημα με επτά τραυματίες σημειώθηκε στην Καβάλα. Συγκεκριμένα, το αυτοκίνητο που μετέφερε τους πρόσφυγες συγκρούστηκε με φορτηγό, όταν ο διακινητής επιχείρησε να αποφύγει μπλόκο της τροχαίας.
Συλλήψεις αστυνομικών για εμπλοκή
σε κυκλώματα διακίνησης προσφύγων
Την ίδια ώρα πέντε συνοριοφύλακες που υπηρετούν στον Έβρο συνελήφθησαν για εμπλοκή σε κύκλωμα διακίνησης προσφύγων. Λίγες ημέρες αργότερα συνελήφθη ένας ακόμα αστυνομικός, ο οποίος υπηρετεί στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του φέρονται να πήραν μεταξύ άλλων πάνω από 8.000 ευρώ από δύο αδέρφια από τη Συρία, το ένα μάλιστα ανήλικο.
Τα κυκλώματα διακίνησης, πατώντας πάνω στον πόνο, την ανέχεια και την αγωνία κατατρεγμένων ανθρώπων βγάζουν κέρδη εκμεταλλευόμενα το προσφυγικό δράμα. Σε αυτά, όπως φαίνεται, εμπλέκονται και άτομα των δυνάμεων καταστολής, των ίδιων δυνάμεων που επιδίδονται στις διαβόητες επαναπροωθήσεις και που «προστατεύουν» υποτίθεται τη χώρα, σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα.
Στο επίκεντρο ξανά ο Έβρος
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο βρίσκονται για μία ακόμα φορά οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο, οι οποίες αυξάνονται τέτοια εποχή λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών που επικρατούν και του χαμηλώματος της στάθμης των υδάτων. Για το γεγονός, μάλιστα, εξέφρασε την ανησυχία το πρωθυπουργικό γραφείο με δελτίο τύπου του (4/6) που καλεί σε “αναγκαίες ενέργειες για να αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος αλλοδαπού στη χώρα”.
Οι ελληνικές αρχές, όπως φαίνεται, επιδεικνύουν ιδιαίτερη ολιγωρία έως και απροθυμία αναφορικά με τη διάσωση προσφύγων που εγκλωβίζονται σε νησίδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι 91 άνθρωποι στα Μαράσια, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο μετά από έξι ημέρες παραμονής πάνω σε νησίδα του ποταμού.
Οικογένειες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι μετατρέπονται για μία ακόμα φορά σε μπαλάκι ανάμεσα στις αρχές της Ελλάδας και της Τουρκίας και της αντιπροσφυγικής πολιτικής που ακολουθούν.