Ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι
Η κυβέρνηση της ΝΔ ξεδίπλωσε το σχέδιο της για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, μετά από τον απαραίτητο χρόνο προπαρασκευής και την προετοιμασία του εδάφους με δηλώσεις και δημοσιεύματα, στα οποία πρωταγωνιστούσε ο κίνδυνος “χρεοκοπίας” της ΔΕΗ, τελικά έβγαλε, με προπαγανδιστικό περιτύλιγμα την “διάσωση” και τον “εκσυγχρονισμό” της, το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησής της.
Πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, μη ξεχνάμε, υπήρξε, προσφάτως η νέα αύξηση στα τιμολόγιά της και ακολούθησε τώρα το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς «δημόσια διαβούλευση», με τίτλο: «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ».
Ανάμεσα στις ρυθμίσεις που προωθεί το νομοσχέδιο ξεχωρίζουν εκείνες που θα ανατρέψουν τις εργασιακές σχέσεις στη ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβέρνηση και φερέφωνά της ΜΜΕ μιλούν για «άρση της μονιμότητας» σε μια επανάληψη της γνωστής αντεργατικής προπαγάνδας που επιδιώκει (όπως έχει κάνει και για τους δημόσιους υπάλληλους) να στρέψει την κοινή γνώμη ενάντια στους δήθεν «βολεμένους» εργαζόμενους στη ΔΕΗ, για να διευκολυνθεί η επιχείρηση να καταργήσει το σημερινό εργασιακό καθεστώς της ΔΕΗ και να προωθηθούν σε αυτήν σχέσεις εργασιακής ζούγκλας που βασιλεύουν στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Στην πραγματικότητα, καθεστώς μονίμων εργαζομένων στη ΔΕΗ και γενικότερα στις ΔΕΚΟ δεν υπάρχει. Οι εργασιακές σχέσεις στη ΔΕΗ ρυθμίζονται από τον “Κανονισμό καταστάσεως Προσωπικού Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού” (που καθορίζει κατηγορίες προσωπικού και οργανικές θέσεις του, θεσμικό πλαίσιο προσλήψεων και προαγωγών προσωπικού, υποχρεώσεις και δικαιώματα προσωπικού, πειθαρχικό έλεγχο προσωπικού και λύση της σύμβασης εργασίας τους) και οι μισθοί ρυθμίζονται με συλλογική σύμβαση εργασίας που είναι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και ενιαία για όλους και, προφανώς, αυτό είναι που ενοχλεί την κυβέρνηση και θέλει να το τελειώνει, απαλλάσσοντας τους μελλοντικούς ιδιώτες επενδυτές της εταιρείας από ένα τέτοιο «βάρος».
Το είδος των εργασιακών σχέσεων που έχει η ΔΕΗ και άλλες ΔΕΚΟ και το οποίο δίνει μια πιο σταθερή εργασία, είναι βασικός στόχος του κυβερνητικού νομοσχεδίου. Μέσα απ’ αυτό η επίθεση στη σταθερή εργασία κλιμακώνεται και ο δρόμος μέσα από τον οποίο συστηματικά περνάει δεν είναι άλλος από τη συκοφάντηση της σταθερής εργασίας προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο λεγόμενος “κοινωνικός αυτοματισμός”, δηλαδή, να στραφεί και μερίδα του κοινωνικού σώματος κατά των εργαζομένων της ΔΕΗ.
Το κυβερνητικό νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, ότι στις προσλήψεις νέου προσωπικού, το ΑΣΕΠ θα περιορίζεται στον έλεγχο νομιμότητας, ενώ οι μισθοί θα καθορίζονται από ειδική επιτροπή που θα συγκροτηθεί. Εξασφαλίζοντας έτσι νέους εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα, σαφώς φθηνότερους.
Σύμφωνα με άλλη ρύθμιση προβλέπεται να υλοποιηθεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που θα περιλαμβάνει παροχή κινήτρων αποχώρησης, ανάλογα με αυτά που είχαν ισχύσει στον ΟΤΕ την περίοδο 2012-2014. Σύμφωνα με μελέτη που επικαλείται ο υπουργός, η ∆ΕΗ θα είναι βιώσιμη με μείωση του προσωπικού της κατά 5.000 εργαζομένους.
Η κυβέρνηση ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις άλλα επιφυλάσσει στους εργαζόμενους και άλλες που προωθούνται μέσω του νομοσχεδίου, στο όνομα βέβαια της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και της ευελιξίας της ΔΕΗ έναντι ιδιωτών παρόχων. Όπως άλλωστε ανακοινώθηκε από το υπουργείο σε συνέντευξη τύπου, δεν θα παραμείνει στη ΔΕΗ η λεγόμενη «καθολική υπηρεσία» που αφορά την κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών με ειδικές χρεώσεις. Θα επιλεγούν τρεις όμιλοι που θα εναλλάσσονται.
Επίσης, προωθεί σχέδια όπως η επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης, η οποία θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία. Εξέλιξη που θα επηρεάσει δραματικά τις τοπικές κοινωνίες στη Μεγαλόπολη και κυρίως στη ∆υτική Μακεδονία, όπου το 45% του ΑΕΠ προέρχεται από τις μονάδες της ∆ΕΗ, οι οποίες θα κλείσουν.
Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ αποφάσισαν να απαντήσουν στα σχέδια της κυβέρνησης με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που θα ξεκινήσουν τα μεσάνυχτα της Κυριακής 17/11 προς Δευτέρα 18/11.
Η επίθεση θα συνεχισθεί και στις άλλες ΔΕΚΟ
Αντίστοιχα σχέδια με εκείνα της ΔΕΗ φαίνεται να έχει η κυβέρνηση και για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ. Ήδη στον αστικό τύπο φιγουράρουν κάποια από αυτά, προϊδεάζοντας για το τι ακολουθεί. Έτσι πίσω από το γνωστό μότο «περισσότερη ευελιξία, γρήγορη προσαρμογή στις ανάγκες» όπως και συνεχής επανάληψη της έννοιας «ανταγωνισμός», η κυβέρνηση προωθεί και σε άλλες δημόσιες εταιρείες και ΔΕΚΟ ένα ριζικά διαφορετικό καθεστώς πρόσληψης και αμοιβών των υπαλλήλων, που περιλαμβάνει όρους ιδιωτικού τομέα και εθελούσιες εξόδους, κατά το πρότυπο του ΟΤΕ. Αυτές είναι τα ΕΛΤΑ, η ΛΑΡΚΟ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ο ΟΑΣΑ.
Για να μπει φραγμός σε αυτές τις απειλητικές εξελίξεις ο μόνος δρόμος είναι οι κινητοποιήσεις όλων των εργαζόμενων τους έγκαιρα με την ταυτόχρονη προσπάθεια να υπάρξει ένας συντονισμός τους, που θα είναι και ο μόνος που μπορεί να ανακόψει τη νέα κυβερνητική επίθεση στα δικαιώματα τους.