Για 8 μέρες, από το Σάββατο 30/7 έως την Κυριακή 7/8, στο Camping Ayiannis στην Ιτέα, τα μέλη και οι φίλοι της Πορείας οργάνωσαν και συμμετείχαν στο ετήσιο και αυτή τη χρονιά επετειακό κάμπινγκ της Οργάνωσης. Οι πολιτικές εκδηλώσεις και τα εργαστήρια, οι μουσικές βραδιές, η βραδιά θεάτρου και όλα τα υπόλοιπα συγκρότησαν ένα δημιουργικό πρόγραμμα, το οποίο έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να συνδυάσουν τη χαλάρωση των διακοπών με την αναγκαία πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητα. Το κεντρικό σύνθημα «Οργανώνουμε τις διακοπές μας συλλογικά», για ακόμη μια χρονιά, αποτέλεσε μία διαφορετική απάντηση στα κυρίαρχα πρότυπα διακοπών, που η πολιτική της φτώχειας και της ακρίβειας επιχειρεί να μετατρέψει σε είδος πολυτέλειας για τη νεολαία. Οι συλλογικές διακοπές με ένα πλούσιο πρόγραμμα κάθε είδους εκδηλώσεων αποτελούν όχι μόνο φθηνή λύση, προσιτή για τους φίλους που δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν άλλες διακοπές, αλλά και τη μόνη απάντηση στον ατομικό δρόμο, την παραίτηση, την εκτόνωση και την υποκουλτούρα, συστατικά στοιχεία της αστικής «κουλτούρας», η οποία εκφράζεται και στις διακοπές.
Το Σάββατο 30/7, τα μέλη και οι φίλοι της Πορείας ξεκίνησαν να προσεγγίζουν το χώρο και απόλαυσαν τις πρώτες στιγμές χαλάρωσης. Από την πρώτη μέρα του Camping ξεκίνησε η διακίνηση της μπλούζας του 10ου επετειακού Camping της Πορείας η οποία, ως το τέλος του, έγινε ανάρπαστη! Το βράδυ της πρώτης μέρας προβλήθηκε και βίντεο που επιμελήθηκαν μέλη της Πορείας, με στιγμιότυπα από τα 9 προηγούμενα κάμπινγκ.
Την Κυριακή 31/7, το πλούσιο πρόγραμμα άνοιξε με την πρώτη εκδήλωση, η οποία είχε τίτλο «Βραδιά Γεωμυθολογίας – Εξηγώντας τον μύθο: Άθλοι και έργα». Οι Θάνος Μαραβέλιας και η Χρυσάνθη Κοσμά παρουσίασαν ορισμένους άθλους του Ηρακλή και πιθανές συνδέσεις που αυτοί έχουν με εγγειοβελτιωτικά έργα της εποχής. Στην πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη εκδήλωση, έγινε ουσιαστικά μια προσπάθεια να εξηγηθούν επιστημονικά οι μύθοι. Η βραδιά αποδείχτηκε μακρά, αφού το πρώτο beach party έλαβε χώρα κάτω από το χώρο του κάμπινγκ, με τους συμμετέχοντες να διασκεδάζουν ξέφρενα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!
Τη Δευτέρα 1/8, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη κεντρική πολιτική εκδήλωση της Πορείας, με τίτλο: «Απέναντι στην κυβερνητική πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας και της υποτέλειας μόνη διέξοδος ο παλλαϊκός – πανεργατικός αγώνας». Πριν τις κεντρικές ομιλίες, προβλήθηκε το σύντομο βίντεο με τίτλο: «Οι λαοί ξεσηκώνονται», το οποίο επιμελήθηκαν μέλη και φίλοι της Πορείας. Στο βίντεο αυτό, αναδείχτηκαν οι μεγάλοι αγώνες των τελευταίων χρόνων μέχρι σήμερα, που διεξάγουν οι λαοί απ’ άκρη σ’ άκρη του κόσμου. Πριν τις κεντρικές τοποθετήσεις, χαιρέτισαν με σύντομη τοποθέτηση οι εκπρόσωποι της μαρξιστικής – λενινιστικής οργάνωσης της Ολλανδίας, Rode Morgen, Jeroen Toussaint και Halinka Augustin. Οι σύντροφοι του Rode Morgen συμμετέχουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο κάμπινγκ της Πορείας. Ακολούθησαν οι σ. Παναγιώτης Αργυράκης και Βασίλης Πετράκης που με τις εισηγήσεις τους κάλυψαν τα βασικά προβλήματα της περιόδου. Ο Παναγιώτης Αργυράκης αναφέρθηκε στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, την εξάρτηση της χώρας, το πρόβλημα της ενέργειας, την εμπλοκή της στον πόλεμο, τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, κλείνοντας με την ανάγκη για αγωνιστική αναμέτρηση με όλο το πλέγμα των ζητημάτων. Ο Βασίλης Πετράκης ανέλυσε διεξοδικά τα προβλήματα του λαϊκού κινήματος. Τόνισε ότι δεν θα περνούσαν τόσα κυβερνητικά νομοσχέδια αν δεν υπήρχε η σύμπλευση όλων των αστικών κομμάτων στη Βουλή με την κυβέρνηση. Άσκησε κριτική στη συμβιβαστική πολιτική που έχουν οι δυνάμεις που αναφέρονται στην Αριστερά στο μαζικό κίνημα αλλά και γενικά. Κατέληξε στο ότι πρέπει να ενδυναμωθεί η πραγματική αριστερή αγωνιστική φωνή, για να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί το λαϊκό κίνημα. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πλούσια, με αρκετές τοποθετήσεις να φωτίζουν διάφορες πλευρές των προβλημάτων.
Την Τρίτη 2/8, έλαβε χώρα η ημερήσια εκδρομή. Πρώτος σταθμός ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον χώρο, από αρμόδιο ξεναγό. Το ενδιαφέρον του ζητήματος έγκειται στο γεγονός ότι αναλύθηκαν με επιστημονικό τρόπο οι λειτουργίες του Μαντείου, ο ρόλος της Πυθίας και άλλα παρόμοια, κόντρα στις μεταφυσικές απόψεις που βλέπουν πίσω από όλα….τον θεό Απόλλωνα. Φεύγοντας με τις καλύτερες εντυπώσεις, η εκδρομή συνεχίστηκε στο μαρτυρικό Δίστομο, όπου τα μέλη και οι φίλοι της Πορείας πραγματοποίησαν διαδήλωση ως το μνημείο των σφαγιασθέντων από τους Ναζί κατοίκων. Αντιφασιστικά και αγωνιστικά συνθήματα δόνησαν την ατμόσφαιρα, με το πανό της Πορείας, το οποίο έγραφε: «ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΑΓΩΝΕΣ ΛΑΪΚΟΙ – ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ», να προπορεύεται. Η σ. Μυρτώ Σουλιώτη εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της Πορείας κατέθεσε στεφάνι, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και στη συνέχεια η σ. Φανή Μανδελενάκη εκφώνησε μια συγκινητική ομιλία, στην οποία αναφέρθηκε στη σφαγή του Διστόμου, τη δράση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ την εποχή εκείνη, καθώς και την τεράστια συνεισφορά του επαναστατικού ΚΚΕ στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα όλη την περίοδο της Κατοχής. Στο κλείσιμό της, τόνισε την ανάγκη συνέχισης του αγώνα ενάντια στον φασισμό, τον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, για μια Ελλάδα ελεύθερη, εθνικά ανεξάρτητη και σοσιαλιστική. Στη συνέχεια, στα πούλμαν, διαβάστηκε και κείμενο της Πορείας για την ιστορία της Πεσινέ και των «Άσπρων Σπιτιών» μέχρι σήμερα που το εργοστάσιο βρίσκεται εδώ και κάποια χρόνια στον όμιλο του Μυτιληναίου, αναδεικνύοντας το βάθος της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και της υποταγής στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και την καπιταλιστική κερδοφορία. Ακόμα, έγινε αναφορά κατά τον γυρισμό στην Ιτέα και περνώντας από την ιστορική και ηρωική Αντίκυρα, στη δράση του ΕΛΑΝ, του Εθνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Ναυτικού και γενέτειρα του καπετάν Ζαχαριά. Η εκδρομή τελείωσε στην παραλία των Άσπρων Σπιτιών. Η ημέρα έκλεισε με την προβολή, στο χώρο του κάμπινγκ, του ντοκιμαντέρ «Το Σχέδιο» για τις πυρκαγιές του 2021 στην Εύβοια.
Το βράδυ της Τετάρτης 3/8, πραγματοποιήθηκε το μεγάλο μουσικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη. Ο σ. Χρίστος Σόφης αρχικά έκανε μια σύντομη πολιτική τοποθέτηση πάνω στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Στη συνέχεια, το μουσικό σχήμα της Πορείας αποτελούμενο από τους: Χρίστο Σόφη, Φοίβο Αδριανό, Πάνο Αργυράκη, Μυρτώ Σουλιώτη και Βαγγέλη Σαλαπάτα, ερμήνευσε μια σειρά έργων του Θεοδωράκη. Αγωνιστικά αθάνατα τραγούδια, αφιερωμένα στον λαό. Τραγούδια που μιλούν για τη φτώχεια και την εξαθλίωσή του, αλλά και για το αδούλωτο φρόνημά του. Για την αντίσταση των αγωνιστών στις εξορίες και τις φυλακές και μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Το κοινό με ενθουσιασμό συμμετείχε στην εκδήλωση, τραγουδώντας τα τραγούδια και φωνάζοντας συνθήματα. Τα αγωνιστικά τραγούδια δε σταμάτησαν με το πέρας της εκδήλωσης, αλλά τα διαδέχτηκαν τα αντάρτικα και συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με συντρόφους και φίλους να αναλαμβάνουν τα μουσικά όργανα!
Την Πέμπτη 4/8, έλαβε χώρα η δεύτερη κεντρική πολιτική εκδήλωση της Πορείας, αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, με τίτλο: «Η “Μεγάλη Ιδέα” μιας μεγάλης καταστροφής – Ο αλυτρωτισμός και η υποτέλεια, οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος». Η σ. Σταυρούλα Χόβολου άνοιξε την εκδήλωση παρουσιάζοντας το πρόγραμμα και τόνισε πως είναι ανάγκη να μελετήσουμε τις αιτίες και τους ενόχους της Καταστροφής, ώστε να βγάλουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα για τον αγώνα που διεξάγουμε σήμερα. Παρουσιάστηκε βίντεο, που επιμελήθηκαν μέλη και φίλοι της Πορείας, το οποίο αναφέρθηκε στα γεγονότα που οδήγησαν στην Καταστροφή, καθώς και σε σημαντικά ντοκουμέντα της περιόδου, όπως η αντιπολεμική ανακοίνωση του ΣΕΚΕ, καθώς και το γράμμα των κομμουνιστών φαντάρων του Μετώπου, της Πρωτοχρονιάς του 1921. Ο σ. Γιώργος Ράπτης ανέλυσε το διεθνές πλαίσιο, τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών στην περιοχή και την εισβολή τους, καθώς και τον ρόλο του Κεμάλ Ατατούρκ και της Σοβιετικής Ένωσης. Ο σ. Ιάσονας Αδριανός ανέλυσε την εξάρτηση της χώρας, η οποία χρησιμοποιήθηκε για τα συμφέροντα των Άγγλων. Για την αντιδραστική, εθνικιστική θεωρία της «Μεγάλης Ιδέας» που οδήγησε στην Καταστροφή. Τον ρόλο των Ελλήνων κομμουνιστών και του ΣΕΚΕ. Κατέκρινε την αντιμετώπιση των Ελλήνων προσφύγων από το ελληνικό κράτος, τους οποίους πέταξε στα παραπήγματα και χρησιμοποίησε ως φθηνό εργατικό δυναμικό. Έκλεισε με τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα που πρέπει να βγάλουμε για τον αγώνα του σήμερα. Η εκδήλωση έκλεισε με τις σ. Σοφία Σουλιώτη και Δήμητρα Κάσση, οι οποίες διάβασαν μαρτυρίες για την καταστροφή και την προσφυγιά αλλά και αποσπάσματα από τα “Ματωμένα Χώματα” της Διδώς Σωτηρίου και από την αφήγηση της Αγγέλας Παπάζογλου “Τα χαΐρια μας εδώ”. Επίσης οι μουσικοί, Κλέαρχος Κορκόβελος (τσέμπαλο – φωνή) και Βασιλική Τσιφτσή (φωνή), ερμήνευσαν σμυρνέικα τραγούδια.
To απόγευμα της Παρασκευής 6/8, πραγματοποιήθηκε το πρωτότυπο εργαστήρι τοπιογραφίας. Ο σ. Αιμίλιος Αγόρου, ζωγράφος και φοιτητής του Εικαστικού Τμήματος της Καλών Τεχνών Ιωαννίνων, έδωσε τις κατάλληλες οδηγίες στους φίλους που παρευρέθηκαν, με σκοπό τη δημιουργία μιας μικρής ζωγραφιάς που θα απεικονίζει τον όμορφο κόλπο της Ιτέας που μας φιλοξένησε. Το βράδυ, η θεατρική ομάδα του Σήματος, με σκηνοθέτιδα την Ειρήνη Σαββοπούλου παρουσίασε το εξαιρετικό έργο «Μαθήματα αριστείας και κανονικότητας», το οποίο αποτέλεσε σύνθεση του μονόπρακτου του Μπ. Μπρεχτ “Η ώρα του εργάτη” και αποσπασμάτων του έργου του Αουγκούστο Μπόαλ “Θείος Πάπαρος”. Σε αυτό, κριτικαρίστηκε η κυβέρνηση και η πολιτική της, οι ολιγάρχες του τόπου και οι Αμερικανοί αφέντες, προσφέροντας άφθονο γέλιο στο κοινό! Η βραδιά τελείωσε …το πρωί, αφού διεξήχθη το δεύτερο beach party, με τους συμμετέχοντες να χορεύουν και να χαλαρώνουν, πίνοντας δροσιστικά κοκτέιλ από το bar της Πορείας.
Για ακόμα μια χρονιά, την τελευταία βραδιά του κάμπινγκ, το Σάββατο 6/8, μας περίμενε το μεγάλο γλέντι, στο οποίο όλοι οι συμμετέχοντες πήραν μέρος, με χαρά αλλά και μια μικρή πικρία, καθώς το 10ο κάμπινγκ της Πορείας πλησίαζε στο τέλος του. Οι μουσικοί Κλέαρχος Κορκόβελος (κύμβαλο), Βασιλική Τσιφτσή (φωνή), Λένα Γολεμάτη (φωνή), Γεωργία Μαρίνη (βιολί) και Άγγελος Αγγέλου (λαούτο) έδωσαν τον τόνο, με παραδοσιακά τραγούδια από διάφορους τόπους και όχι μόνο, με το κοινό να χορεύει έντονα! Ακόμα, έλαβε χώρα η λαχειοφόρος αγορά, κατά την οποία κληρώθηκαν σημαντικά δώρα, όπως βιβλία και έργα τέχνης!
Την Κυριακή 7/8 αναχωρήσαμε, δίνοντας ραντεβού στους αγώνες της επόμενης περιόδου και βεβαίως στο….11ο κάμπινγκ της Πορείας!
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στα πλαίσια του κάμπινγκ πραγματοποιήθηκαν 3 θεματικές συζητήσεις, μία των μαθητών, μία των φοιτητών και μία των νέων εργαζομένων. Στη μαθητική συζήτηση, αναλύθηκαν τα προβλήματα, τα οποία υπάρχουν στο δημόσιο σχολείο, καθώς και οι θέσεις της Μαθητικής Πορείας. Στη φοιτητική, οι σύντροφοι Φοίβος Αδριανός και Ελένη Πάνου καταπιάστηκαν με την αντιεκπαιδευτική επίθεση, τις κομβικές αλλαγές που έχουν φέρει ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και ο νέος αντιεκπαιδευτικός νόμος-πλαίσιο.
Τονίστηκε η ανάγκη της αγωνιστικής αντιπαράθεσης με αυτή την πολιτική που προβάλλει η Φοιτητική Πορεία, κόντρα σε κυβερνητικές και ψευτοαριστερές δυνάμεις. Το κοινό συμμετείχε στη συζήτηση που ακολούθησε μαζικά, φωτίζοντας διάφορες πλευρές των φοιτητικών προβλημάτων και του φοιτητικού κινήματος. Τέλος, στη συζήτηση των νέων εργαζομένων, εκ μέρους της ΕΡΓΑΣ τοποθετήθηκε η συντρόφισσα Νίκη Πετράκη, αναλύοντας την αντεργατική επίθεση με αιχμή τον νόμο Χατζηδάκη και τα τεράστια προβλήματα που αυτός φέρνει όχι μόνο στη ζωή των εργαζομένων, αλλά και στο συνδικαλιστικό κίνημα. Κατέδειξε την ανάγκη αγωνιστικής ανασυγκρότησης των σωματείων, κόντρα στις παλιές και νέες κυβερνητικές δυνάμεις, κόντρα στη γραμμή του συμβιβασμού και της διάσπασης των δυνάμεων που αναφέρονται στην Αριστερά. Η συζήτηση ήταν πλούσια με εργαζόμενους να καταθέτουν τις εμπειρίες τους, καθώς και τους προβληματισμούς τους όσον αφορά το πώς μπορούν πρακτικά να προωθήσουν τη γραμμή της συγκρότησης και της ενίσχυσης των σωματείων στους χώρους τους.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την κουζίνα μας! Για 8 μέρες, η ομάδα που ανέλαβε την τροφοδοσία όλων, εξασφάλισε μεσημέρι και βράδυ νόστιμους μεζέδες και πλουσιοπάροχα γεύματα, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Ακόμα, το κυλικείο του κάμπινγκ, λειτουργώντας από τις 9.00 το πρωί καθημερινά πρόσφερε ολημερίς από καφέδες, σάντουιτς και παγωτά, μέχρι ρακή, μπύρες, κρασί και αναψυκτικά.
Τέλος, κάθε απόγευμα και για αρκετές ώρες, λειτούργησε το βιβλιοπωλείο της Οργάνωσης. Εκεί, οι φίλοι, οι συναγωνιστές, οι σύντροφοι βρήκαν παλιές και νέες εκδόσεις των Μορφωτικών Εκδόσεων. Τον Λαϊκό Δρόμο, το περιοδικό της Πορείας και το εφημεριδάκι της Φοιτητικής και Μαθητικής Πορείας. Τα βιβλία για την Οκτωβριανή Επανάσταση, για τη Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα, για τα τρέχοντα πολιτικά προβλήματα ως το κεφαλαιώδες ζήτημα της παλινόρθωσης του καπιταλισμού στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Μια σειρά ακόμα κομματικές εκδόσεις, μπροσούρες, ντοκουμέντα πάνω σε κομβικά προβλήματα της περιόδου και του κομμουνιστικού κινήματος.
Οι καλύτερες εντυπώσεις, ιδιαίτερα των φίλων, αποτελούν την καλύτερη απόδειξη της επιτυχίας του 10ου Camping της Πορείας. Οι ανάσες που πήραμε ήταν αναγκαίες για την δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Είναι ανάγκη την επόμενη μέρα, τα μέλη και οι φίλοι της Πορείας να συμπορευθούμε και στα μέτωπα του αγώνα. Δίνουμε από τώρα ραντεβού στις μάχες που έρχονται, αλλά και στο 11ο Camping της Πορείας!