Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 12ο κάμπινγκ της Πορείας στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας. Για 8 μέρες, δεκάδες μαθητές, φοιτητές και νέοι εργαζόμενοι «οργάνωσαν συλλογικά τις διακοπές τους», κάνοντας πράξη το σύνθημα του κάμπινγκ της Πορείας, πραγματοποιώντας ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο οχταήμερο διακοπών, διασκέδασης, ψυχαγωγίας, συζητήσεων και ξεκούρασης. Όπως ειπώθηκε και στο κλείσιμο του φετινού κάμπινγκ, ανανεώνουμε το ραντεβού μας στο 13ο κάμπινγκ της Πορείας, αλλά πρώτα απ’ όλα στους δρόμους και τους αγώνες του λαού και της νεολαίας!
Στο φετινό κάμπινγκ δε θα μπορούσε να λείπει η Παλαιστίνη. Τόσο στο πρόγραμμα, όσο και στον κεντρικό χώρο, η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό εκφράστηκε με κάθε τρόπο και μέσο. Για τον ίδιο λόγο, η Πορεία εκτύπωσε μπλούζες με τα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας και με κεντρικό σύνθημα «Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά».
Μετά το στήσιμο των σκηνών και τη διαμόρφωση του χώρου, του κυλικείου-μπαρ, της υπαίθριας κουζίνας και των τραπεζοκαθισμάτων, το Σάββατο 27/7, πραγματοποιήθηκε το πρώτο καλωσόρισμα, ενώ έγινε ενημέρωση για το πρόγραμμα του κάμπινγκ, καθώς και για τη λειτουργία του χώρου.
Την Κυριακή 28/7, πραγματοποιήθηκε η πρώτη πολιτική εκδήλωση στο κάμπινγκ της Πορείας με τίτλο: «Παλαιστίνη: Η αντίσταση θα φέρει τη λευτεριά».
Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε ολιγόλεπτο βίντεο, το οποίο παρουσίαζε την ιστορία του δράματος του Παλαιστινιακού λαού, τις αλλεπάλληλες σφαγές που έχει διαπράξει το σιωνιστικό κράτος σε βάρος του από το 1948 μέχρι σήμερα. Αλλά αντίστοιχα και τον ηρωικό αγώνα που αναπτύσσει από τότε μέχρι και σήμερα.
Στη συνέχεια, εκ μέρους της Πορείας, ο σ. Γιώργος Ράπτης ανέπτυξε τις θέσεις της Οργάνωσης πάνω στη σημερινή κατάσταση στην Παλαιστίνη. Κατήγγειλε τη γενοκτονία, τον σιωνισμό και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό που την πραγματοποιούν. Κατήγγειλε τη στάση όλων των δυτικών ιμπεριαλιστών που στηρίζουν τη γενοκτονία, αλλά και των άλλων, της Ρωσίας και της Κίνας, που προσπαθούν για τους δικούς τους σκοπούς να εκμεταλλευτούν τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Ανέπτυξε τη στήριξη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και της Παλαιστινιακής Αντίστασης, καθώς και την ανάγκη του λαού και της νεολαίας στην Ελλάδα να βγουν στους δρόμους και να παλέψουν για να πάψει η Ελλάδα να εμπλέκεται στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αχμάντ Χασάν, γραμματέας της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας. Στην αρχική του τοποθέτηση ανέλυσε την κατάσταση στην περιοχή της Παλαιστίνης και ζητήματα που αφορούν τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για τη λευτεριά του. Τόνισε ιδιαίτερα την αξία του παγκόσμιου κινήματος αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε αυτούς τους μήνες, το γεγονός ότι ο Παλαιστινιακός λαός βασίζεται στους λαούς του κόσμου και όχι στα κράτη.
Το ενδιαφέρον του κοινού φάνηκε από την πληθώρα ερωτήσεων που έγιναν στον κεντρικό ομιλητή. Ο Αχμάντ Χασάν απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεις, μας έκανε γνωστές μια σειρά πτυχές του Παλαιστινιακού ζητήματος. Έκλεισε βεβαίως με το αισιόδοξο μήνυμα ότι ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού θα είναι νικηφόρος. Η Πορεία ευχαριστεί για μία ακόμη φορά τον Αχμάντ Χασάν και εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στον δίκαιο αγώνα του αδούλωτου παλαιστινιακού λαού.
Το πρωί της Δευτέρας 29/7, η Πορεία πραγματοποίησε εκδήλωση τιμής στους εκτελεσμένους κομμουνιστές του 1948, στον χώρο της εκτέλεσής τους, στο Μνημείο της Υπόθεσης Πρίντζου στο Σταυράκι Ιωαννίνων. Τα μέλη και οι φίλοι της Πορείας πραγματοποίησαν μια σύντομη διαδήλωση προς το Μνημείο φωνάζοντας συνθήματα για το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, τον ΔΣΕ και τους εκτελεσμένους κομμουνιστές. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο σ. Αιμίλιος Αγόρου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο.
Στη συνέχεια, την κεντρική τοποθέτηση εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της Πορείας έκανε ο σ. Γιάννης Τσίτος. Ανέλυσε τις συνθήκες οι οποίες μας οδήγησαν στον Εμφύλιο πόλεμο, τον αγώνα του ΔΣΕ, την Εθνική Αντίσταση και τον Εμφύλιο στα Γιάννενα, την υπόθεση Πρίντζου. Η Ευτυχία Πρίντζου, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΚΚΕ, και οι 15 σύντροφοί της εκτελέστηκαν το καλοκαίρι του 1948 στον χώρο του Μνημείου. Έκλεισε με το κάλεσμά της Πορείας σε συνέχιση του αγώνα για τα μεγάλα ιδανικά για τα οποία εκτελέστηκαν το 1948 οι κομμουνιστές του Σταυρακίου. Σε συνέχιση του αγώνα για Ψωμί, Δουλειά, Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία και Σοσιαλισμό. Σε συνέχιση του αγώνα για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος και την ανασύσταση του κόμματος της εργατικής τάξης.
Ο σ. Ιάσονας Παπαποστόλου ακολούθως αναφέρθηκε στη ζωή και την προσφορά της Ευτυχίας Πρίντζου, καθώς και στον εκτελεσμένο εκεί Χρήστο Πρέντζα, γραμματέα της ΕΠΟΝ Ιωαννίνων. Μίλησε για τον χαρακτήρα και την προσφορά του, καθώς και για ορισμένες σημαντικές στιγμές πριν την εκτέλεσή του, τις οποίες γνωρίζει ως απόγονος της οικογένειας Πρέντζα.
Η εκδήλωση έκλεισε με το προσκλητήριο των νεκρών. Η σ. Αναστασία Κωσταδήμα εκφώνησε το ονόματα των εκτελεσμένων του σημείου, τους 16 της υπόθεσης Πρίντζου, τους 4 της υπόθεσης Φαρίδου και μαχητών του ΔΣΕ, κάτω από τους ήχους του «Επέσατε θύματα».
Η εκδρομή συνεχίστηκε με μια σύντομη στάση στο χωριό Λιγκιάδες, το οποίο είχε καεί στη διάρκεια της κατοχής από τους Γερμανούς κατακτητές που διέπραξαν μερικές από τις πιο ωμές φρικαλεότητες που είχαν διαπράξει σε χωριά της Ελλάδας εκείνη την περίοδο.
Μετά από τα δύο χωριά, η εκδρομή κατέληξε στις όχθες του ποταμού Αχέροντα, όπου μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να δροσιστούν και να περπατήσουν τον «ποταμό του Κάτω Κόσμου».
Το βράδυ της Δευτέρας προβλήθηκε το μονόωρο ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι», πολύ ενδιαφέρουσα φετινή παραγωγή-δημιουργία της ομάδας «Συλλογική Μνήμη».
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τον θάνατο του Βλαδίμηρου Λένιν, η Πορεία διοργάνωσε στο πλαίσιο του 12ου Camping, την Τρίτη 30/7, δεύτερη πολιτική εκδήλωση με τίτλο «100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν: Η επαναστατική θεωρία και πράξη, αναγκαίος οδηγός των λαϊκών αγώνων για εθνική ανεξαρτησία και σοσιαλισμό».
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η σ. Αλεξία απηύθυνε καλωσόρισμα θέτοντας το γενικό πλαίσιο των σημερινών συνθηκών στις οποίες η Πορεία αποφάσισε να διοργανώσει μια συζήτηση με επίκεντρο τον Λένιν και τον λενινισμό.
Ακολούθησε χαιρετισμός από συντρόφισσες της οργάνωσης REBELL, νεολαίας του MLPD (Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κόμμα Γερμανίας). Στον χαιρετισμό τους τονίστηκε η αναγκαιότητα του λενινισμού στους σημερινούς αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο και την περιβαλλοντική καταστροφή, ενώ στο τέλος δώρισαν στην Πορεία δυο αγαλματίδια, μια προτομή του Λένιν και ένα χειροποίητο σφυροδρέπανο φτιαγμένο από μέλη της παιδικής οργάνωσης «Κόκκινες Αλεπούδες».
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης σύντροφοι από τη νεαρή πολωνική οργάνωση «Κόκκινοι» (Cherwone), δίνοντας πολύ ζωντανές εικόνες από την πολιτική πάλη στην Πολωνία, σε συνθήκες έντονου αντικομμουνισμού και καταστολής που θρυμματίζουν το δημοκρατικό προσωπείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη συνέχεια προβλήθηκε ολιγόλεπτο βίντεο της Πορείας για τη ζωή του μεγάλου επαναστάτη και θεωρητικού του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, αναδεικνύοντας τους σημαντικότερους σταθμούς στη θεωρητική και πρακτική του συμβολή στην επαναστατική πάλη της εργατικής τάξης.
Την κεντρική πολιτική εισήγηση από μέρους της Πορείας εκφώνησαν οι σύντροφοι Χρήστος Σόφης και Φοίβος Αδριανός, με το πρώτο σκέλος επικεντρωμένο κύρια στα ιδεολογικά ζητήματα και τα κύρια στοιχεία του λενινισμού, ενώ στη συνέχεια επιχειρήθηκε η απαραίτητη σύνδεση με τη σημερινή πάλη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και βαρβαρότητα.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μαζική συμμετοχή, ύστερα από μια ζωντανή συζήτηση που ανέδειξε επί μέρους ζητήματα όπως η γυναικεία χειραφέτηση και η λαϊκή τέχνη, μέχρι την ανάγκη του κόμματος και του επαναστατικού προσανατολισμού των σημερινών αγώνων. Οι τοποθετήσεις που ακολούθησαν μετά το πέρας των εισηγήσεων εμπλούτισαν το περιεχόμενο της εκδήλωσης και φώτισαν πλευρές του έργου του Λένιν, αλλά και της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ.
Η βραδιά έκλεισε με το καθιερωμένο beach party στην παραλία του Δρεπάνου, όπου οι φίλοι και τα μέλη της Πορείας χόρεψαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες απολαμβάνοντας τα κοκτέιλ του «Beach Bar Πορεία».
Την Τετάρτη 31/7, πραγματοποιήθηκε η μαθητική συζήτηση, κατά την οποία οι μαθητές του κάμπινγκ αντάλλαξαν εικόνες και προβληματισμούς για τους αγώνες του μαθητικού κινήματος, καθώς και για την ανάγκη ανασυγκρότησής του σε αγωνιστική κατεύθυνση.
Το βράδυ, το κάμπινγκ της Πορείας φιλοξένησε ντόπιους μουσικούς, που χάρισαν σε όλους του παρευρισκόμενους μία αξέχαστη ηπειρώτικη βραδιά. Με το κλαρίνο να δίνει τον τόνο, ο χορός και τα τραγούδια συνεχίστηκαν μέχρι το ξημέρωμα, ενώ δε θα μπορούσαν να λείψουν στο κλείσιμο τα αντάρτικα και αγωνιστικά τραγούδια.
Την Πέμπτη 1/8, πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα, στον υπαίθριο χώρο του «Πάνθεου», η τρίτη και τελευταία πολιτική εκδήλωση του 12ου κάμπινγκ, με τίτλο «Οι σκοτεινές αποχρώσεις του πράσινου». Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα σύντομο βίντεο από τους αγώνες του θεσπρωτικού λαού το 1988 ενάντια στη ρύπανση του ποταμού Καλαμά. Στη συνέχεια, ο σ. Παύλος Αλεξίου στέλεχος της Κ.Ο. Θεσπρωτίας του Μ-Λ ΚΚΕ ανέπτυξε μια πλούσια, αναλυτική, μεστή και περιεκτική τοποθέτηση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, αναδεικνύοντας ως βασικό υπαίτιο την καπιταλιστική ανάπτυξη και την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έδωσαν τον τόνο οι νεολαίοι σύντροφοι και φίλοι, με τις σημαίες και τα συνθήματα ενάντια στην «ανάπτυξη» που καταστρέφει το περιβάλλον και μαυρίζει τις ζωές του λαού και της νέας γενιάς.
Στον ποταμό Βοϊδομάτη, τον πιο κρύο ποταμό της Ευρώπης, πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 2/8, η δεύτερη εκδρομή του κάμπινγκ. Μετά από δίωρη πεζοπορία δίπλα στο ποτάμι, τα μέλη και οι φίλοι της Πορείας κατέληξαν από την Κλυδωνιά στο Γεφύρι της Αρίστης, απολαμβάνοντας κατά τη διάρκεια της διαδρομής τα παγωμένα νερά του ποταμού.
Στο πλαίσιο του προσανατολισμού του 12ου κάμπινγκ της Πορείας στον τιτάνιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, οργανώθηκε θεατρική εκδήλωση με τίτλο «Τα παιδιά της Γάζας».
Η θεατρική βραδιά παρουσιάστηκε την Παρασκευή, ενώ το κοινό την παρακολούθησε με κατανυκτική σιωπή και στο τέλος ξέσπασε σε ενθουσιώδεις επευφημίες και χειροκροτήματα.
Τον κορμό του θεατρικού δρώμενου αποτελούσαν μονόλογοι γραμμένοι από τα ίδια τα παιδιά της Γάζας, με πρωτοβουλία του Astar Theatre της Παλαιστίνης, από τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι τον Αύγουστο του 2010 -διάστημα στο οποίο αναφέρονται τα κείμενα.
Αυτοί οι μονόλογοι εμπλουτίστηκαν από ποιήματα Παλαιστινίων ποιητών -από τους οποίους κάποιοι είναι ήδη νεκροί- και από τραγούδια παλαιστινιακά και ελληνικά.
Η θεατρική βραδιά ολοκληρώθηκε με συνθήματα για την Παλαιστίνη που φώναξε το κοινό μαζί με τους συντελεστές της παράστασης.
Η «Πορεία» ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της θεατρικής βραδιάς, από την επιλογή και διδασκαλία των μονολόγων και των ποιημάτων, μέχρι την απόδοσή τους και τη ζωντανή επένδυσή τους με τραγούδια.
Μετά τη θεατρική εκδήλωση, δε θα μπορούσε να λείψει το μουσικό σχήμα της Πορείας, ενισχυμένο με νέους φίλους και συναγωνιστές που συνόδευσαν το υπόλοιπο της βραδιάς με λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια.
Το Σάββατο 3/8, πραγματοποιήθηκε η φοιτητική συζήτηση του κάμπινγκ, στην οποία οι φοιτητές συζήτησαν αναλυτικά, ανταλλάσσοντας εικόνες και εμπειρίες για τον πρόσφατο αγώνα του φοιτητικού κινήματος ενάντια στον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καθώς και για την αγωνιστική κατεύθυνση που πρόβαλε η Πορεία μέσα στον αγώνα αυτό, κόντρα στις ρεφορμιστικές αυταπάτες και τις ηττοπαθείς λογικές των ΠΚΣ-ΕΑΑΚ.
Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε το εικαστικό εργαστήριο του 12ου κάμπινγκ, που φέτος ήταν αφιερωμένο στη σκιαγραφία.
Μετά την ολοκλήρωση των αθλητικών τουρνουά του 12ου κάμπινγκ, πραγματοποιήθηκε ένα μεγάλο λαϊκό γλέντι με μουσικές από όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε λαχειοφόρος, κληρώνοντας βιβλία και εικαστικά έργα από συντρόφους και φίλους της Πορείας. Οι συμμετέχοντες στο κάμπινγκ, μαζί με τους δεκάδες επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή τραγούδησαν, χόρεψαν και ξεφάντωσαν, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο το φετινό μας κάμπινγκ.
Από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα του κάμπινγκ, η συλλογική κουζίνα λειτουργούσε από το πρωί μέχρι το βράδυ, προσφέροντας μεζέδες και φαγητό σε προσιτές τιμές για όλους, καθιστώντας τον κεντρικό χώρο του κάμπινγκ μόνιμο σημείο συνάντησης, συνεύρεσης και συζήτησης. Ταυτόχρονα, το κυλικείο του κάμπινγκ λειτούργησε υποδειγματικά, προσφέροντας παγωμένα αναψυκτικά, μπύρες, κρασί και ρακή σε όλη τη διάρκεια της μέρας.
Η Πορεία ευχαριστεί ολόψυχα και θερμά όλα τα μέλη, τους φίλους και τους συναγωνιστές που παρευρέθηκαν στο 12ο της κάμπινγκ. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλους όσοι βοήθησαν στο στήσιμο και το μάζεμα του χώρου, στην καθημερινή λειτουργία του κάμπινγκ της Πορείας, που 12 χρόνια τώρα επιμένει συλλογικά, κόντρα στην ευτελή διασκέδαση και τις ακριβές διακοπές των κοινωνικών αποκλεισμών, κόντρα στα πρότυπα της υποκουλτούρας που η κυρίαρχη τάξη προωθεί στη νεολαία. Καλό αντάμωμα στο 13ο κάμπινγκ της Πορείας, ραντεβού στους αγώνες που γεννούν την ελπίδα του λαού και της νεολαίας. Πρώτος σταθμός, η παλλαϊκή-πανεργατική διαδήλωση στο πλαίσιο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη.