Η Θεατρική Ομάδα της ΕΛΜΕ νομού Ηρακλείου, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, παρουσίασε στις 16, 17 και 18 Ιουνίου 2023, στο Κηποθέατρο της Πύλης Βηθλεέμ την κλασική κωμωδία: “Ο επιθεωρητής” του Νικολάι Γκόγκολ.
Τη σκηνοθεσία είχε η Ελένη Μπενέκου, η οποία σημείωσε για την παράσταση, πως: «Η αλαζονεία κι η ασυδοσία της εξουσίας, η φθορά των συναισθημάτων κι η διαφθορά των ηθών στην εποχή της προεπαναστατικής Ρωσίας αποτελούν την πρώτη ύλη για τη διαχρονική κωμωδία «Ο επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ. Mια τοπική κοινωνία μετεωρίζεται πάνω σε μια πολιτικοκοινωνική σκακιέρα όπου τα ανθρώπινα πάθη, οι υλικές προσδοκίες και οι κοινωνικές φιλοδοξίες υποκινούν τα πιόνια με τέτοιο τρόπο ώστε μόνο ο φόβος του ελέγχου από την ανώτερη εξουσία μπορεί να τους υποτάξει. Ο κωμικός τρόπος του Γκόγκολ αντιμάχεται την κοινωνική παθογένεια της εποχής και των ηθών της και ταυτόχρονα υπενθυμίζει τις ματαιώσεις και τα αδιέξοδα της χρησιμοθηρικής προσέγγισης της ανθρώπινης ζωής, καθώς οι ήρωες μεταλλάσσονται από θύτες σε θύματα. Οι διασυνδέσεις με τη σύγχρονη εποχή είναι αναπόφευκτες. Ο επιθεωρητής, λοιπόν, είναι παγίδα ή δόλωμα;»
Η Αρετή Σπαχή, πρόεδρος της ΕΛΜΕ, καλώντας τους συναδέλφους, τους μαθητές και τους γονείς τους, αλλά και όλους τους πολίτες να παρακολουθήσουν (δωρεάν) τις παραστάσεις, σημείωσε για το “Ο επιθεωρητής” του Γκόγκολ, τα παρακάτω: «Σε μια περίοδο δοκιμασίας της αντοχής, των ψυχικών και συλλογικών αντιστάσεων των εκπαιδευτικών απέναντι στην επιβολή του αντιλαϊκού μέτρου του επιθεωρητισμού, η θεατρική ομάδα της ΕΛΜΕ Ηρακλείου επιλέγει το έργο «Ο επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ, για να καθρεπτίσει- με την αφυπνιστική σπιρτάδα του θεατρικού διαλόγου, αλλά και με τη μαστοριά της σκηνικής πράξης- τις δραματικές συνέπειες της πνευματικής ανελευθερίας που επιφέρει η καταπιεστική παρουσία του «επόπτη–επιθεωρητή» στη σχολική πράξη. Το ευρηματικό σκηνικό της σκακιέρας- έκφραση ευφάνταστης σκηνοθετικής σύλληψης, αλλά και απόδοσης των αντιφάσεων, των εντάσεων και των φόβων που βιώνει ο αφοπλισμένος από τα γρανάζια του εξουσιαστικού μηχανισμού άνθρωπος- αποτυπώνει παραστατικά τον εσωτερικό καμβά των συναισθημάτων του μετεωρισμού, της ανασφάλειας και του φόβου του εργαζόμενου και του πολίτη μπροστά στο αυταρχικό «εντέλλεσθε» και το σκληρό πρόσωπο της εξουσίας.
Εκπροσωπώντας το συλλογικό σώμα της ΕΛΜΕ, εκφράζω τις ευχαριστίες και τα θερμά συγχαρητήριά μας σε όλους τους συντελεστές της παράστασης, οι οποίοι με ανιδιοτέλεια, θέρμη, φιλότιμο, υψηλή αισθητική απαίτηση, μας ευαισθητοποιούν στα πιο όμορφα ιδανικά του ανθρώπου, που είναι η ελευθερία, η αξιοπρέπεια και η ανθρωπιά.»