Γέφυρα σωτηρίας για τετράποδους πρόσφυγες
Όλα εξελίσσονται θετικά για τις τρεις λέαινες του ζωολογικού κήπου του Χάρκοβου Ουκρανίας. Για λογαριασμό τους στήθηκε διεθνής γέφυρα σωτηρίας, η οποία, με ενδιάμεσο σταθμό φιλοξενίας (για 5 μήνες) την Πολωνία, οδήγησε με ασφάλεια τα λιοντάρια-πρόσφυγες στο Κνούτεμποργκ της Δανίας. Το 2023 ξεκινά ειρηνικά για τις τρεις βασίλισσες των ζώων, και, όπως μάλιστα πληροφορούμαστε, «στο Κνούτεμποργκ οι λέαινες έχουν δικό τους χώρο, δίπλα στις τίγρεις». Δεν διευκρινίστηκε αν και οι τίγρεις είναι πρόσφυγες από την Ουκρανία. Γενικά μιλώντας, η πανίδα της Δανίας δεν φημίζεται για τα λιοντάρια της, ενώ επισήμως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης του Κνούτεμποργκ που κάνει μόνιμους κατοίκους του τα εντυπωσιακά αιλουροειδή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λέαινες του Χάρκοβου δεν είναι τα πρώτα λιοντάρια πρόσφυγες, καθώς ήδη από τον προηγούμενο Μάρτιο δύο δίδυμα λιονταράκια είχαν μεταφερθεί σε καταφύγιο ζώων στο Βέλγιο. Οι ουκρανικές αρχές τα είχαν κατασχέσει από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι τα είχαν κακομεταχειριστεί. Τώρα ήταν η σειρά του Βελγίου να εμπλακεί, για καλό των τετράποδων, και να τα σώσει από πιθανό κίνδυνο. Τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ δικαίως ανέδειξαν το γεγονός.
Θυμίζουμε ότι το θετικό φιλοζωικό πρόσημο σε υπόβαθρο πολέμου έκανε τα πρώτα σημαντικά του βήματα στο Αφγανιστάν. Μαζί με το προσωπικό των δυτικών ιμπεριαλιστών, 173 σκύλοι και γάτες «διασώθηκαν» διαφεύγοντας από τη χώρα οριακά στις 30 Αυγούστου 2021, δια του αεροδρομίου της Καμπούλ, χάρη σε φιλόζωο Βρετανό πεζοναύτη ο οποίος μίσθωσε ιδιωτικό αεροσκάφος για τον σκοπό αυτό.
Σε άλλα νέα, ο πόλεμος στην Ουκρανία ετοιμάζεται σε λίγες ημέρες να συμπληρώσει ένα πλήρες έτος διεξαγωγής του, με 100.000 χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες (νεκρούς και τραυματίες) εκατέρωθεν, σύμφωνα με τον τρόπο που τα λογαριάζουν οι Αμερικανοί. Επίσης, οι μετοχές των εταιρειών κατασκευής «αμυντικού» οπλισμού και εξοπλισμού έχουν πάρει την ανιούσα, Lockheed Martin (+24%), Northrop Grumman (+18%) και Raytheon (+6%).
Έτοιμος να ανθίσει ο ανθρωπισμός μέσα από τα κάγκελα των βελγικών φυλακών
Μολονότι έχει βρεθεί στο κελί για το δικό της καλό, για να μην την απαγάγουν καταριανοί πράκτορες και την οδηγήσουν ξανά πίσω στο Κατάρ, είναι πιθανό η Εύα Καϊλή να υποχρεωθεί σε αποφυλάκιση, για την προστασία των δικαιωμάτων της μικρής κόρης της, αλλά και την υπεράσπιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού εν γένει.
Όπως δήλωσε στον Τύπο o Ρ. Νούρι, εκπρόσωπος Τύπου του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ιταλία, «Στην υπόθεση της φυλάκισης του Φραντσέσκο Τζόρτζι και της Εύας Καϊλή υφίσταται το ζήτημα της απαραβίαστης αρχής του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού, της κόρης τους, ηλικίας δύο ετών. Είναι μια αρχή που κατοχυρώνεται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ, η οποία υιοθετήθηκε και από το Βέλγιο το 1989. Το ότι ένα παιδί πρέπει να είναι μαζί με τουλάχιστον έναν από τους δύο γονείς είναι αναντίρρητο, το δηλώνει η κοινή λογική, πριν από το διεθνές δίκαιο».
Από τις οικογενειακές -και μόνον- σχέσεις της Εύας Καϊλή έχει πρακτικώς προκύψει ένα μεγάλο μπέρδεμα, το οποίο θα μπορούσε κωδικοποιημένα να ονομαστεί «το παράδοξο του Κατάρ». Ο Νούρι σημειώνει: «μια έρευνα που προκύπτει από μια επιχείρηση διαφθοράς με στόχο την απόκρυψη του δράματος της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει ως αποτέλεσμα την παραβίαση των δικαιωμάτων ενός και μόνο ατόμου».
Με άλλα λόγια, οι βελγικές αρχές καλούνται τώρα, για να μη καταπατηθούν τα αναφαίρετα δικαιώματα ενός ατόμου, της κόρης της Καϊλή, να εξαντλήσουν την επιείκειά τους προς την ίδια την Καϊλή, η οποία με τις ενέργειές της και τις ενέργειες της οικογένειάς της, κουκούλωνε την καταπάτηση των αναφαίρετων δικαιωμάτων χιλιάδων οικογενειών κάπου στο Κατάρ.
Οι Βέλγοι, περίφημοι παγκοσμίως για τον ανθρωπισμό τους, ήδη από τα χρόνια της αποικιοκρατίας, είναι βέβαιο ότι θα ανταποκριθούν στα μεγάλα ηθικά προβλήματα της εποχής μας. Πάντως με τα δίδυμα λιονταράκια, τα κατάφεραν.
Ζωντανό το παγκόσμιο αίτημα για ελεύθερη πρόσβαση στο διάστημα
Καθώς το μοίρασμα του κόσμου έχει τελειώσει, και η αναδιανομή του είναι μια επίπονη υπόθεση, η Κίνα ετοιμάζεται να κατακτήσει εδάφη έξω από τον πλανήτη μας. Αυτό φαίνεται να φοβάται ο Μπιλ Νέλσον, πρώην αστροναύτης, και νυν Διοικητής της NASA.
«Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να προσέχουμε να μην φτάσουν πρώτοι σε κάποια περιοχή του φεγγαριού με πρόσχημα την επιστημονική έρευνα. Δεν αποκλείεται τότε να πουν “Εσείς μείνετε έξω, εμείς είμαστε εδώ, είναι δικό μας έδαφος”».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια μια σειρά αποστολών στη Σελήνη, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης προσελήνωσης στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τη συναρμολόγηση του δικού της διαστημικού σταθμού, ενώ είναι η μόνη χώρα εκτός των ΗΠΑ που έχει υψώσει τη σημαία της στο φεγγάρι.
Είναι προφανές ότι οι Αμερικανοί, που εξερευνούν το διάστημα αποκλειστικά για το καλό της επιστήμης, δεν θα μπορέσουν να ανεχτούν κατάκτηση, κατάληψη προσάρτηση, ή οποιαδήποτε κατάχρηση του φεγγαριού. Ευτυχώς για τις ΗΠΑ και όλον τον κόσμο της προόδου, η Κίνα έχει υπογράψει τη «Συνθήκη για το Διάστημα» του 1967: με βάση τη συνθήκη αυτή, απαγορεύεται σε οποιαδήποτε χώρα να κηρύξει κυριαρχία σε οποιοδήποτε ουράνιο σώμα, απαγορεύεται η δημιουργία στρατιωτικών βάσεων σε ουράνια σώματα και προβλέπεται ότι η πρόσβαση στο Διάστημα πρέπει να είναι ελεύθερη για όλα τα κράτη. Αν η Κίνα προσαρτήσει το φεγγάρι, οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες, θα τη σύρουν σε κάποιο Διεθνές Δικαστήριο. Αφού λύσαμε τα νομικά προβλήματά μας επί γης, το μόνο που μένει είναι να διευθετήσουμε και τα εξωγήινα.