Ιδιαιτέρως χαρμόσυνα όσο και τιμητικά είναι τα νέα για τον απανταχού ελληνισμό. Αρχές Μαΐου του Σωτηρίου έτους 2023 ο Κάρολος στέφθηκε βασιλιάς με ορθόδοξο λάδι, μια περίτρανη απόδειξη και (πρακτικώς) δημόσια δήλωση ότι ο 74χρονος διάδοχος του Βρετανικού θρόνου δεν έχει λησμονήσει την ελληνική καταγωγή του.
Σημειώνουμε ότι, σε ό,τι αφορά (και) το διεθνές πολιτικό στερέωμα, οι Έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό, όχι όμως ως Έλληνες, αλλά βασικά αφού αναμειχθούν, αφομοιωθούν και απορροφηθούν από οτιδήποτε άλλο, όπως πχ. συνέβη και με την περίπτωση του Νικολά Σαρκοζί ο οποίος είχε παππού ελληνοεβραίο από τη Θεσσαλονίκη. Με λίγες επιπλέον πινελιές ουγγρικής και γαλλικής καταγωγής, τα κατάφερε, και έγινε εν τέλει Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ακόμη ένας Έλληνας της διασποράς που διέπρεψε (και τώρα κυκλοφορεί με «βραχιολάκι», καταδικασμένος σε 3 χρόνια φυλάκιση για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής).
Και ο Κάρολος λοιπόν έχει βαθιές ελληνικές ρίζες, καθώς ο παππούς του Φίλιππος γεννήθηκε στο Μον Ρεπό, γεγονός που εξηγεί την πηγαία αγάπη όλης της οικογένειας στις διακοπές, στην τρυφηλή ζωή, και στις συνεχείς αποδράσεις από τις ανάπαυλες, με ταξίδια αναψυχής, κ.ο.κ. Γιαγιά του βασιλιά Καρόλου ήταν η Αλίκη, «πριγκίπισσα της Ελλάδας». Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι κανένας από τους προγόνους του Καρόλου δεν ήθελε να βλέπει την Ελλάδα ούτε ζωγραφιστή, βασικά εξαιτίας των αντιμοναρχικών φρονημάτων του ελληνικού λαού, ο Κάρολος θα μπορούσε να νοείται γνήσιο τέκνο της Ελλάδος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κάρολος ενήργησε ελληνότροπα όχι μόνο την ημέρα της στέψης, λαμβάνοντας το χρίσμα με πατενταρισμένο ελληνορθόδοξο τρόπο, αλλά και την επομένη, με τις συνειδητές επιλογές του στις επίσημες δεξιώσεις και γκαλά που υποχρεώθηκε να παρασταθεί: προκειμένου να τιμήσει (αλλά και να αναδείξει) την ελληνική καταγωγή του, φόρεσε μια γραβάτα με γαλάζιο και λευκό μοτίβο (!) του ελληνικού brand «Thalassa Collection». Πιο Έλληνας, δεν γίνεται.
Όλη αυτή η ελληνικότητα, πολύ καλώς προβλήθηκε από τα ΜΜΕ της χώρας μας, και είναι κρίμα που τα βασιλικά πρωτόκολλα δεν επιτρέπουν στον Μονάρχη της Βρετανίας να αναμειγνύεται στα πολιτικά πράγματα της χώρας του, πόσο μάλλον στα πολιτικά πράγματα των άλλων χωρών, διαφορετικά ο Κάρολος ήδη θα μας είχε στείλει πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Δυστυχώς για εμάς, ο εκάστοτε βασιλιάς δίνει κατά τη στέψη του όρκο (που γράφτηκε το 1688) με τον οποίο δεσμεύεται να κυβερνήσει τον λαό του με βάση τους νόμους του Κοινοβουλίου, να εφαρμόσει τον νόμο και τη δικαιοσύνη «με ευσπλαχνία» και να «κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να προστατεύσει την Αγγλικανική Εκκλησία και τον προτεσταντισμό. Όλα αυτά όμως πρέπει να τα κάνει, χωρίς ταυτόχρονα να αναμειγνύεται στην πολιτική.
Ο Κάρολος ο Γ΄ δεν είναι φυσικά ούτε ο πρώτος, ούτε ο δεύτερος, αλλά ο 40ός μονάρχης της Βρετανίας. Επιτέλους φέτος φόρεσε το κυριολεκτικώς βαρύτιμο στέμμα (βάρους 2,3 κιλών) του «Αγίου Εδουάρδου» που κατασκευάστηκε πριν 362 χρόνια για τον Κάρολο Β΄. Όμως δεν είναι ακριβώς η αρχαιολογική διάσταση που δίνει αξία στο στέμμα, αλλά το γεγονός ότι αυτό κοσμείται με ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 444 πολύτιμα πετράδια, μεταξύ των οποίων ζαφείρια και ρουμπίνια.
Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι κατά τη διαδικασία της στέψης του, ο Κάρολος θα αλλάξει το βαρύ Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου με το αρκετά ελαφρύτερο «Αυτοκρατορικό Πολιτειακό Στέμμα» (βάρους 1,06 κιλών). Και εδώ, υπάρχει αρχαιολογική και ιστορική διάσταση στην αξία του αντικειμένου (πχ. στον σταυρό που βρίσκεται στην κορυφή του στέμματος είναι τοποθετημένο ένα ζαφείρι που φέρεται να έχει αφαιρεθεί από το δαχτυλίδι της στέψης του Εδουάρδου του Εξομολογητή κατά την εκταφή του το 1163, ενώ στην πρόσθια όψη του στέμματος λάμπει το 170 καρατίων «ρουμπίνι του Μαύρου Πρίγκιπα», που προέρχεται από το γεμάτο πετράδια κράνος που φορούσε ο βασιλιάς Ερρίκος Ε΄ στη μάχη του Αζενκούρ το 1415), το οποίο συντέθηκε το 1937 για τη στέψη του Γεωργίου ΣΤ΄. Όμως και εδώ, η αξία του στέμματος μάλλον εκτοξεύεται για απόλυτα χειροπιαστούς λόγους, και, συγκεκριμένα, τους 2.868 πολύτιμους λίθους που το κοσμούν, μεταξύ των οποίων το δεύτερο μεγαλύτερο επεξεργασμένο διαμάντι του κόσμου, το «Cullinan II», των 317,4 καρατίων.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, μέσα σε λίγες ώρες, το κεφάλι του Καρόλου θα καλυφθεί πρώτα με κάτι που κοστίζει (μετριοπαθώς) 4 δισεκατομμύρια βρετανικές στερλίνες και στη συνέχεια με κάτι που κοστίζει (μετριοπαθώς) 4 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια. Είναι κάτι για το οποίο αξίζει να περιμένεις 74 χρόνια. ΔΕΝ συνυπολογίζουμε εδώ πόσο κοστίζει οτιδήποτε άλλο θα φορέσει, θα κρατήσει για λίγα λεπτά ή έστω θα ακουμπήσει ο Κάρολος, και γενικά περιοριζόμαστε στον υπολογισμό της αξίας μόνο των δύο στεμμάτων, και μόνο του ίδιου του βασιλιά (διότι το πρωτόκολλο έχει στέμματα και για τη βασίλισσα, ειδική γκαρνταρόμπα για όλη τη βασιλική οικογένεια, και, φυσικά, ανάκτορα, άμαξες, αβαεία, άμβωνες, όλες τις μη ιδιωτικές εκτάσεις γης της Μ. Βρετανίας, κλπ. κλπ.).
Όμως τα πλούτη, δημιουργούν πάθη. Έτσι λοιπόν, δίπλα στο μαχητικό κίνημα χιλιάδων Βρετανών που διαδήλωσαν κατά της μοναρχίας την ίδια την ημέρα της στέψης του Καρόλου (γεγονός το οποίο, ασφαλώς, θάφτηκε από τα κυρίαρχα ΜΜΕ), δίπλα στο διπλωματικό αντιβρετανικό μέτωπο που έχουν ανοίξει πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων το Ιράν, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, και (κυρίως) η Ινδία, για την αποικιοκρατική λεηλασία (και) πολύτιμων λίθων που σήμερα κοσμούν το στέμμα του Βρετανού βασιλιά, δίπλα στο διεθνές οικολογικό κίνημα που έχει γεννήσει η γούνα ερμίνας που κοσμεί πολλά βασιλικά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, διακριτικά αλλά σταθερά αναδύεται και το ελληνικό κίνημα προάσπισης των δικαίων της πατρίδας μας, σε συνάρτηση με την ευθεία συγγένεια και καταγωγή Καρόλου-Ελλάδας. Το κίνημα αυτό δεν ζητάει πολλά, μόνο την εκποίηση των δύο στεμμάτων του Καρόλου για το καλό της Ελλάδας. Τα στέμματα αξίζουν πιο πολλά από το κόστος οργάνωσης και διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, της τάξεως των 8,48 δισ. ευρώ, και πιο πολλά από τις πρόσφατες παραγγελίες μας για 127 καινούργια μαχητικά αεροσκάφη F35, ύψους 7,84 δισ. δολαρίων. Καλύπτουν όλα τα κόκκινα δάνεια της χώρας μας, που αγγίζουν τα 1,2 δισ. ευρώ, και μένει και υπόλοιπο για να χρηματοδοτηθεί για …δύο χρόνια η πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, μαζί με την ειδική αγωγή και την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (συνολικά, λιγότερα από 7,0 δισ. στη διετία).
Σύσσωμος ο ελληνικός λαός χαιρετίζει τις ελληνικότατες επιλογές στη διαδικασία στέψης του Καρόλου, και αναμένει τα επόμενα βήματα του μισοέλληνα (μισού Έλληνα) βασιλιά, σε όφελος των πατριωτών του.