Ανακοινώθηκαν τα ονόματα 111 διοικητών και υποδιοικητών των Νοσοκομείων της χώρας. Η επιλογή έγινε από Επιτροπή Αξιολόγησης μεταξύ 1650(!) υποψηφίων. Αναφερθήκαμε σε προηγούμενο σημείωμα στον «πόλεμο» των υποψηφίων και στις παρεμβάσεις για διορισμούς από το Μαξίμου και άλλα «κέντρα», όπως αποκάλυπταν δημοσιογραφικές πληροφορίες. Αν και οι αμοιβές δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές και οι ευθύνες πολύ μεγάλες, οι θέσεις φαίνεται ότι θεωρούνται προσοδοφόρες, γεγονός που θα φανεί στο άμεσο μέλλον και μάλιστα μέσα από τη σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού επιχειρηματικού κεφαλαίου στον κρατικό τομέα περίθαλψης. Έτσι αναφέρονται 250 υποψήφιοι για μια θέση! Από τους υποψηφίους ζητήθηκαν βιογραφικά σημειώματα, κρίνοντας όμως τα προσόντα και τις ειδικότητες αυτών που διορίστηκαν, φαίνεται ότι πολύ λίγο έπαιξαν ρόλο στην επιλογή τους. Φαίνεται ότι παρακάμφθηκε και η Επιτροπή Αξιολόγησης και ακούστηκε ότι και η ηγεσία του Υπουργείου βρέθηκε σε δύσκολη θέση…
Έτσι στους νέους διοικητές περιλαμβάνονται: 6 στρατιωτικοί (για να τα «λένε τσεκουράτα»), δημοσιογράφοι, στενοί συνεργάτες υπουργών, δημοτικοί σύμβουλοι, αποτυχόντες υποψήφιοι σε εκλογικές αναμετρήσεις (για να βρουν δικαίωση οι αγώνες τους) και πρόεδροι ή υποψήφιοι ΝΟΔΕ (Νομαρχιακές Διοικούσες Επιτροπές στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ). Δεν λείπουν και προσωπικές φιλίες, καθώς και ο πρώην προπονητής του Εδεσσαϊκού. Θα σημειώσουμε τον διορισμό του καθηγητή Γιώργου Χαλκιαδάκη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης -με δίκη για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο λόγω αναβολών, που αθωώθηκε σε δεύτερο βαθμό και καταδίκη πρωτόδικα για σοβαρό ιατρικό λάθος- και τον διορισμό στο Νοσοκομείο της Κώ του Αναστάσιου Τσαχουργιαννίδη, εργαζόμενου στο Νοσοκομείο της Λέρου, όπου είναι και πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων,ο οποίος στον λογαριασμό του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει τους πρόσφυγες σαν «λαθροπίθηκους»!
Υπήρξαν και κάποιες «ξεχωριστές» περιπτώσεις, όπως του 82χρονου πρώην εκπαιδευτικού, που μαζεύτηκαν άρον-άρον. Το κοινό χαρακτηριστικό των επιλεγέντων είναι η ακραιφνής κομματική ένταξη καθώς και η ικανοποίηση διαφόρων «κύκλων», συμφερόντων κλπ, για να υπάρχει «ισορροπία». Σημειώνεται ότι τα βιογραφικά των επιλεγέντων δεν ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο καθώς και ότι παραβιάζεται κατάφωρα το βασικό κριτήριο επιλογής, με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις για την Υγεία του ίδιου του υπουργού και του υφυπουργού στη Βουλή, δηλ. ότι τα Νοσοκομεία θα διοικούνται από οικονομικούς διαχειριστές (managers).Το τελευταίο έγινε αντικείμενο σκληρής κριτικής από «ειδικούς», όπως ο Γιώργος Στάθης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας και ο καθηγητής του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος. (Ο Ηλίας Μόσιαλος, κορυφαίος τεχνοκράτης με διεθνή προβολή, πλούσιο βιογραφικό και μεγάλο συγγραφικό έργο, υπήρξε βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και «σοφός» για θέματα Υγείας στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου). Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο του management δεν μπόρεσε να …τα βγάλει πέρα με το παλιό και δοκιμασμένο «μοντέλο» να βολεύουμε τους « δικούς μας». Οι διορισμοί έδωσαν τροφή σε κομματική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ -που ισχυρίζεται ότι κράτησε όρθιο το Σύστημα Υγείας (οι εργαζόμενοι ξέρουν πόσο όρθιο ήταν και ποιοί το κράτησαν με άθλιους μισθούς και αθλιότερες συνθήκες δουλειάς)- και με το ΚΙΝΑΛ, με τον υπουργό να τους «στολίζει» καταλλήλως σε συνέντευξή του.
Σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για την πιθανότητα να ανταποκριθούν στο έργο τους άτομα, άσχετα κατά πλειονότητα, με το αντικείμενο, η ηγεσία του Υπουργείου, για να ξεφύγει από το ζήτημα χωρίς να αλλάξει τίποτα, προβάλλει έντονα την “αυστηρή αξιολόγηση” του έργου τους, με βάση τριμηνιαίους στόχους με δείκτες επιδόσεων. Έτσι, οι διοικητές θα υπογράψουν, με την ανάληψη του έργου τους, «Σύμβαση αποδοτικότητας» με τον διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας που υπάγεται το Νοσοκομείο, με αντικείμενο την νοσοκομειακή περίθαλψη και βασικό κριτήριο «την υγεία και ασφάλεια των ασθενών». Θα υπάρχει επίσης χρονοδιάγραμμα για τις βελτιώσεις στα Νοσοκομεία. Σε περίπτωση αποτυχίας θα υπάρξει άμεση απόλυση χωρίς αποζημίωση…..
Άλλα ενδιαφέροντα από τον χώρο της Υγείας είναι ότι:
1) το κάπνισμα είναι το κυρίαρχο πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας
2) ο υφυπουργός Υγείας συμμετείχε στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ με θέμα την Οικονομία της Ευημερίας(;), η οποία αναλύεται σε Ψυχική Υγεία, Υγιή Γήρανση και Ψηφιακή Υγεία
3) η ΕΕ μελετά το πώς οι πολίτες της θα έχουν πρόσβαση στο φάρμακο (δηλ. τώρα δεν έχουν όλοι)
4) το Υπουργείο θα κάνει εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανεύθυνες απόψεις που αποτρέπουν τους πολίτες από τους εμβολιασμούς ….
Τέλος σε συνέντευξή του ο κ. Κικίλιας επισημαίνει: «Η οικονομική και κοινωνική κρίση επηρέασαν αρνητικά το επίπεδο υγείας και ποιότητας ζωής των Ελλήνων» και «εντάθηκαν οι ανισότητες ως προς την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας». Γι’ αυτό ετοιμάζεται Νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία με σκοπό διορθωτικές κινήσεις, που θα αποτελέσει το πλαίσιο προστασίας της Δημόσιας Υγείας (δηλ. τώρα δεν προστατεύεται η Δημόσια Υγεία). Γιατί το Υπουργείο Υγείας είναι Λαϊκό Υπουργείο και πρέπει να στηρίζει τους πάντες (χωρίς σχόλια)….