ο άνθρωπος που δεν διαβάζει βουλωμένα γράμματα
Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, και αυστηροί, ο διακεκριμένος Έλληνας φιλόλογος, γλωσσολόγος, λεξικογράφος της ελληνικής, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, και για δύο μήνες υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Παπαδήμου το 2012, δεν διακρίνεται για την ικανότητά του να διακρίνει ποιότητες. Το αντίθετο, θα έλεγε κανείς, αν σε ευλογήσει (πει καλά λόγια για εσένα) ή σου ευχηθεί ο Γ. Μπαμπινιώτης, αυξάνονται στατιστικώς την ίδια στιγμή οι πιθανότητες σε βάρος σου να βρεθείς πίσω από τα σίδερα της φυλακής.
Θυμηθείτε τι έπαθε η Καϊλή, για την οποία είχε πει έναν καλό λόγο ο Μπαμπινιώτης, όταν ακόμη το ΠΑΣΟΚ ήταν ΚΙΝΑΛ…:
«Όσοι ψηφίζουν ΚΙΝΑΛ αξιοκρατικά μπορούν να υπερψηφίσουν την κ. Εύα Καϊλή η οποία με το ήθος, τη συνέπεια και τη μαχητικότητά της, ετίμησε τις ιδέες της, την παράταξή της και το εθνικό θέμα της Μακεδονίας. Η Ευρωβουλή χρειάζεται τέτοια Ελληνικά στελέχη».
Θυμηθείτε τι έπαθε ο Λιγνάδης, που τον συνεχάρη ο Μπαμπινιώτης, στα χρόνια που η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε μόλις αλλάξει τον νόμο για να επιλέγει και να φυτεύει Διευθυντές της αρεσκείας της:
«Μπράβο στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Λίνα Μενδώνη που δίνουν την ευκαιρία στον άξιο Δημήτρη Λιγνάδη να δείξει τις δημιουργικές ικανότητές του στη θέση τού καλλιτεχνικού διευθυντή τού Εθνικού μας Θεάτρου. Επιτυχημένη αξιοκρατική επιλογή ενός θεατρανθρώπου με πείρα, γνώση, ικανότητες και παρρησία για τα θέματα τής τέχνης, τής γλώσσας και τού πολιτικού».
Τουλάχιστον, μάθαμε από τον διακεκριμένο λεξικογράφο, πώς πρακτικώς μεταφράζεται ο όρος «αξιοκρατία».
«πανελλαδικές» ή «πανελλήνιες»;
Ο Γ. Μπαμπινιώτης βρέθηκε πολλές φορές (και) τις τελευταίες ημέρες στις οθόνες μας, άλλοτε από το βήμα της κρατικής τηλεόρασης, άλλοτε από το βήμα ιδιωτικών σταθμών, κλπ. Ανέχτηκε πολλά, είναι η αλήθεια, μεταξύ των οποίων ο τίτλος του «SURVIVOR» πάνω από το κεφάλι του στο παράθυρο του ΣΚΑΪ, καθώς και τα γλωσσικά ατοπήματα των συνομιλητών του.
Σημειώνοντας ότι, ετυμολογικώς, οι «πανελλαδικές» είναι οι εξετάσεις που γίνονται σε όλη την Ελλάδα, και ότι οι «πανελλήνιες» είναι οι εξετάσεις τις οποίες δίνουν όλοι οι Έλληνες (πχ. ακόμη και στην Αυστραλία), είναι σαφές ότι μόνον ο πρώτος όρος είναι σωστός. Ο κ. Μπαμπινιώτης ωστόσο φέρεται από την αρθρογραφία που διαβάζουμε στον αστικό τύπο να επέλεξε τον σφαλερό όρο: «Ήδη από το 2009 που κάναμε τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία, λέω ότι αυτό το σύστημα με τις Πανελλήνιες δεν τραβάει άλλο. Είναι άδικο, είναι απάνθρωπο, είναι σκληρό, είναι αναξιόπιστο. Δεν μπορείς να κρίνεις ένα παιδί σε μια εξέταση ενός 3ωρου που μπορεί να συμβεί κάτι. Τις δυνατότητες όμως, που έχει ένα παιδί στα τρία χρόνια της απόδοσής του και τις επιδόσεις του στο Λύκειο, θα έπρεπε να κοιτάμε. Έτσι λειτουργεί όλη η Ευρώπη».
Στη βάση αυτής της παιδαγωγικής προσέγγισης, με δύο λόγια ο «πολύτεκνος» πατέρας 10 λεξικών της Ελληνικής γλώσσας, προτείνει στη θέση των πανελλαδικών εξετάσεων να βρεθούν οι βαθμοί από τις τρεις τάξεις του Λυκείου, και για το σύνολο των μαθημάτων. Όπως και να ’χει, η «πρόταση βόμβα» του καθηγητή, αποφασισμένη έπειτα από πολλές ζυμώσεις ήδη προ 15ετίας, (επανα-)διατυπώθηκε (ξαφνικά) στις 5 Φεβρουαρίου του σωτήριου έτους 2024.
διαολεμένες συμπτώσεις
Όμως μόλις μία μέρα πριν τον αιφνιδιασμό από τον Γ. Μπαμπινιώτη, δηλαδή στις 4 Φεβρουαρίου, το Βήμα της Κυριακής φιλοξενούσε πρακτικώς την ίδια …βόμβα (πρωτοσέλιδο: «Το τέλος των πανελλαδικών»), διατυπωμένη ωστόσο από το υπουργείο Παιδείας. Απίστευτη σύμπτωση! Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, από τη μεθεπόμενη σχολική χρονιά, οι απόφοιτοι Λυκείου θα αποκτούν το «Ακαδημαϊκό Απολυτήριό» τους, χτίζοντάς το πάνω στους βαθμούς της πρώτης, δευτέρας και τρίτης τάξης Λυκείου. Το Απολυτήριο αυτό στην αρχή θα «συνεκτιμάται», και στη συνέχεια θα αποτελεί το μοναδικό κριτήριο, για την εισαγωγή των υποψηφίων φοιτητών στις σχολές τους. Στις δημόσιες, αλλά και στις «μη κρατικές, μη κερδοσκοπικές» σχολές τους. Διότι, κατά νέα διαολεμένη σύμπτωση, το έτος 2025-26 παρεμπιπτόντως είναι για τη ΝΔ το χρονικό ορόσημο για την έναρξη λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Σε συνέντευξή του, για να είμαστε δίκαιοι, και επειδή οι λέξεις μάλλον έχουν τη σημασία τους, ο Γ. Μπαμπινιώτης διευκρίνισε ότι είναι υπέρ των «μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών» πανεπιστημίων, τα οποία ωστόσο δεν έχουν καμία σχέση με τα «ιδιωτικά» πανεπιστήμια. Σε προσκυνώ, γλώσσα.
Κρίνοντας από την αξιοκρατική ανάδειξη των αρίστων Καϊλή και Λιγνάδη, αυτό για το οποίο έχει να προβληματίζεται πλέον και ο μαθητικός κόσμος, είναι ότι το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και το «Ακαδημαϊκό Απολυτήριο» (το οποίο στην πραγματικότητα έχει επιχειρηθεί να επιβληθεί πολλές φορές -και προ δεκαετιών υπό τον τίτλο «Εθνικό Απολυτήριο») υποτίθεται θα είναι πιο δίκαιο και …αξιοκρατικό. Είναι να μην ανησυχεί κανείς;