Η παγκόσμια κατακραυγή εναντίον των εγκλημάτων που διαπράττει ο ισραηλινός κατοχικός στρατός εις βάρος του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο έργο τεκμηρίωσης των ηρωικών δημοσιογράφων που εργάζονται στην Παλαιστίνη με κίνδυνο της ζωής τους. Οι εικόνες των βομβαρδισμών, των νεκρών, των τραυματιών, των εκτοπισμένων, οι μαρτυρίες των μαρτυρικών κατοίκων της Γάζας είναι αυτές που συνταράσσουν τη διεθνή κοινή γνώμη και ξεσηκώνουν τη θύελλα των διαμαρτυριών παγκοσμίως για τη βάρβαρη γενοκτονία εις βάρος του παλαιστινιακού λαού.
Είναι συνεπώς απολύτως εξηγήσιμο που το Ισραήλ θέλει πάση θυσία να καταπνίξει τη φωνή των Παλαιστινίων δημοσιογράφων και δεν διστάζει να το κάνει εξαπολύοντας στοχευμένες δολοφονικές επιθέσεις εναντίον των ίδιων, των οικογενειών τους, των κατοικιών τους και των γραφείων τους. Παράλληλα εξαπολύει κανονικό πογκρόμ εναντίον των δημοσιογράφων της Δυτικής Όχθης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδικάτου Παλαιστινίων Δημοσιογράφων, 47 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί μέχρι σήμερα (14/11) από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής από την έναρξη του πολέμου στις 7/10/2023. Πρόκειται, σύμφωνα με το Συνδικάτο, για στοχευμένες δολοφονίες εναντίον των λειτουργών του Τύπου ώστε να μην υπάρχουν μαρτυρίες και πληροφόρηση από τη Λωρίδα της Γάζας για τη συνεχιζόμενη γενοκτονία εις βάρος του παλαιστινιακού λαού. Το Συνδικάτο έχει καταγράψει και καταγγέλλει τις επιθέσεις εναντίον σπιτιών δημοσιογράφων, εναντίον γραφείων δημοσιογραφικών οργανισμών στη Γάζα και πλήθος συλλήψεων και εκφοβισμού δημοσιογράφων στη Δυτική Όχθη της Παλαιστίνης.
Σοβαροί τραυματισμοί και βομβαρδισμοί σε σπίτια δημοσιογράφων
Μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου περίπου 20 κατοικίες δημοσιογράφων βομβαρδίστηκαν και καταστράφηκαν άλλες ολοσχερώς και άλλες μερικώς, συχνά με τους ενοίκους ευρισκόμενους στο εσωτερικό τους.
Καταστροφή γραφείων δημοσιογράφων
Περίπου 50 κεντρικά γραφεία και κέντρα ιδρυμάτων μέσων ενημέρωσης καταστράφηκαν το ίδιο διάστημα ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών, μεταξύ των οποίων:
Δίκτυο μέσων ενημέρωσης Al-Aqsa, Πρακτορείο Ειδήσεων Ma’an, Πρακτορείο Sawa, Πρακτορείο Shehab, Εφημερίδα Al-Quds, Radio Baladna, Ραδιόφωνο Zaman, Εθνική Υπηρεσία, Πρακτορείο Khabar, Εφημερίδα Al-Ayyam, Εταιρεία Υπηρεσιών Μέσων Εκδηλώσεων, Ίδρυμα Fadel Shanaa, Ιερό Ραδιόφωνο Κορανίου, Πρακτορείο Ειδήσεων Shams, Πρακτορείο Γραφείου APA, Γραφείο Δικτύου Αλ Τζαζίρα, Τηλεόραση Παλαιστίνης, Γραφείο Γαλλικού Πρακτορείου
Παραβιάσεις στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ
Πολλοί Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη και τα πληρώματα ξυλοκοπήθηκαν, κρατήθηκαν, δεν τους επιτράπηκε η δημοσιογραφική κάλυψη και πυροβολήθηκαν.
Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου καταγράφηκαν 10 περιπτώσεις πυροβολισμών, μία από τις οποίες είχε στόχο τους δημοσιογράφους Yazan Hamayel και Wahhaj Bani Mufleh στη Beita (Nablus), επιπλέον δύο περιπτώσεις σύλληψης 4 δημοσιογράφων (Abdel Nasser Al-Lahham, Sabri Jibril, Muath Amarneh και Mustafa. Khawaja). Επίσης, καταγράφηκαν 22 περιπτώσεις κράτησης και αποτροπής δημοσιογραφικής κάλυψης και 10 περιπτώσεις σωματικής επίθεσης, καθώς και 7 περιπτώσεις κατάσχεσης και καταστροφής εξοπλισμού δημοσιογράφων. Εν τω μεταξύ, το κανάλι Broadcast of Alrabe’a έχει παραβιαστεί, ενώ το κανάλι Al-Aqsa εμποδίστηκε να εκπέμπει στον δορυφόρο Eutelsat λόγω ισραηλινών κατοχικών πιέσεων.
Τα ισραηλινά εγκλήματα κατά δημοσιογράφων επεκτείνονται και στον Λίβανο
Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής δεν περιορίστηκαν στο να στοχοποιήσουν Παλαιστίνιους δημοσιογράφους, αλλά επεκτάθηκαν στον Λίβανο, όπου ανακοινώθηκε ο θάνατος του δημοσιογράφου του Reuters Issam Abdullah, ενώ πέντε δημοσιογράφοι από το Al Jazeera, το Reuters και το Agence France-Presse τραυματίστηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, στις αρχές του πολέμου.
Δημοσιογράφοι που απειλούνται
Πολλοί δημοσιογράφοι δέχθηκαν επίσης άμεσες απειλές και εκστρατείες υποκίνησης μίσους από ισραηλινές σελίδες σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως συνέβη με τη δημοσιογράφο Muthanna Al-Najjar από τη Γάζα, καθώς και με τον δημοσιογράφο Muhammad Turkman στη Δυτική Όχθη, πέρα από την παρακολούθηση πολλών εβραϊκών δημοσιεύσεων που καλούσαν για τη δολοφονία δημοσιογράφων και τους περιέγραφαν ως σαμποτέρ και τρομοκράτες. Επιπλέον, η απειλή από ένοπλους έποικους προς τον παρουσιαστή της τηλεόρασης Al-Arabi μεταδόθηκε ζωντανά.
Με την ηλεκτρική ενέργεια και το Διαδίκτυο εκτός λειτουργίας, οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι στη Γάζα δεν μπορούν να φωτογραφίσουν, να τεκμηριώσουν ή να στείλουν το υλικό των μέσων ενημέρωσής τους για δημοσίευση.
Με τους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους παροπλισμένους, τα ισραηλινά κατοχικά εγκλήματα θα διαπράττονται στο σκοτάδι. Ωστόσο, μέχρι να τους στερήσουν τα μέσα της δουλειάς τους, αυτοί οι ήρωες πρόλαβαν να μεταδώσουν σε ολόκληρο τον κόσμο τόσο το αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού όσο και την ηρωική του αντίσταση.