Μία σειρά τραγικών συμβάντων το τελευταίο διάστημα, ήρθαν να αναδείξουν τα διαχρονικά προβλήματα του υποστελεχωμένου ΕΚΑΒ καθώς και συνολικά του ΕΣΥ. Επτά θάνατοι μέσα σε ένα μήνα λόγω ανεπάρκειας ασθενοφόρων. Σε Νέα Μάκρη, Κω, Θάσο, Λέσβο, Εύβοια, Περιστέρι επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους περιμένοντας ένα ασθενοφόρο που δεν έφτασε ποτέ ή έφτασε πολύ αργά λόγω των τραγικών ελλείψεων.
Στην Αττική λειτουργούν τα μισά ασθενοφόρα από όσα χρειάζονται, ενώ στα περισσότερα νησιά επιχειρεί ένα ασθενοφόρο στη βάρδια με αποτέλεσμα τις τραγικές εικόνες διακομιδής ασθενών μέσα σε καρότσες.
Πέρα από τις ελλείψεις σε ασθενοφόρα, τα κενά στο πλήρωμα του ΕΚΑΒ, δηλαδή σε εκπαιδευμένους διασώστες και ιατρικό προσωπικό, είναι τεράστια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το Υπουργείο Υγείας όχι απλά δεν σκοπεύουν να τα καλύψουν, αλλά αντιθέτως βγάζουν Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία επιχειρούν να μπαλώσουν αυτά τα κενά με μετακινήσεις οδηγών από την υποστελεχωμένη πυροσβεστική, τους ΟΤΑ και τις ένοπλες δυνάμεις.
Μία τέτοια απόφαση όχι απλά δεν λύνει το πρόβλημα αλλά οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση το ΕΚΑΒ, ενώ ταυτόχρονα εντείνει τα προβλήματα στην πυροσβεστική και τους Δήμους. Είναι αδιανόητο να επιχειρούν να καλύψουν κενά διασωστών οι οποίοι εκπαιδεύονται με σπουδές δύο ετών και εξάμηνη πρακτική άσκηση, με οδηγούς της πυροσβεστικής και των δήμων οι οποίοι θα περάσουν κάποια ολιγοήμερα σεμινάρια και οι οποίοι μάλιστα θα κληθούν να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές!
Την περίοδο που επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά η δραματική υποστελέχωση της πυροσβεστικής σε εξοπλισμό και προσωπικό, με δεκάδες περιοχές να βρίσκονται στο έλεος των πυρκαγιών, μία τέτοια απόφαση είναι εγκληματική, τόσο για το ΕΣΥ όσο και για την πυροσβεστική!
Η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ έχουν προβεί ήδη σε κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας την κατάπτυστη αυτή ρύθμιση, με κύριο αίτημα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και ενίσχυση όλων των μέσων του ΕΚΑΒ, ενώ θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει και στους υπόλοιπους κλάδους οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτή την ΠΝΠ, με τους εκπροσώπους των κλάδων αυτών να καταγγέλλουν ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο πρώτα και κύρια την ίδια την ζωή των ασθενών.
Ταυτόχρονα με αυτή την ΠΝΠ προωθούνται ως «λύση» και οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι διοικήσεις των δύο μεγαλύτερων νοσοκομείων της Πάτρας (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ρίου, Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας») εκμεταλλευόμενες το νόμο 4999/2022 της κυβέρνησης της ΝΔ, προκήρυξαν διαγωνισμό για την ανάθεση των δευτερογενών διακομιδών σε ιδιώτες. Πρόκειται για τις διακομιδές που πραγματοποιούνται από τα Νοσοκομεία προς τα σπίτια (περιπτώσεις εξιτηρίων), που καλούνται να τις αναλάβουν ιδιωτικές εταιρίες ασθενοφόρων. Ουσιαστικά άλλος ένας τομέας της Δημόσιας Υγείας υποστελεχώνεται και υποβαθμίζεται προκειμένου να παραδοθεί τελικά στους ιδιώτες.
Αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ μετράει χιλιάδες κενά σε υγειονομικό προσωπικό καθώς και τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό και αναλώσιμα. Στα Νοσοκομεία οι κενές οργανικές θέσεις είναι 45.000, οι συμβασιούχοι που εργάζονται στα Νοσοκομεία ανέρχονται σε 20.000. Τα περιφερειακά Νοσοκομεία, της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας έχουν μετατραπεί εδώ και χρόνια σε κέντρα διακομιδών με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς λόγω καθυστερήσεων και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των συγγενών! Στην Ελλάδα λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους εν αντιθέσει με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται στο 5,3 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους. Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές, με αποτέλεσμα να έχουμε αναμονές για τακτικά χειρουργεία και τρία έτη. Αντί προσλήψεων, για να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες, προωθούνται τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή.
Στην πραγματικότητα το ΕΣΥ υποβαθμίζεται και ξηλώνεται προκειμένου να ενισχυθεί η ιδιωτική υγεία. Η πανδημία ευνόησε ιδιαίτερα τους ιδιώτες κλινικάρχες και τα διαγνωστικά κέντρα με αύξηση του μεγέθους του κλάδου και τεράστια αύξηση των κερδών τους. Την ίδια στιγμή η δημόσια υγεία υποχρηματοδοτείται, με την Ελλάδα να είναι ουραγός στις επενδύσεις για υποδομές και εξοπλισμό υγείας με μόλις 0,20% του ΑΕΠ (24η θέση στις 27 χώρες της ΕΕ), ενώ είναι τρίτη σε επίπεδο άμεσων ιδιωτικών πληρωμών ως ποσοστό των δαπανών υγείας με 35% έναντι 15,4% του μέσου όρου της ΕΕ.
Η μετατροπή της δημόσιας υγείας σε εμπόρευμα από το οποίο θα κερδοφορούν τα επενδυτικά κεφάλαια στην υγεία, απομυζώντας την τσέπη των ασθενών, είναι η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το ΕΣΥ. Περίθαλψη για τους έχοντες και οι υπόλοιποι θα αργοπεθαίνουν σε αναμονές χειρουργείων και αναμονές ασθενοφόρων. Αυτό το μέλλον σχεδιάζουν.
Η δημόσια δωρεάν περίθαλψη και το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας χτίστηκε με πολύχρονους μεγάλους αγώνες που έδωσαν οι εργαζόμενοι. Αυτοί οι αγώνες είναι οι μόνοι ικανοί να βάλουν φραγμό στους νέους εγκληματικούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης.