Οι ασθενείς σε ράντζα και σε καρέκλες στα νοσοκομεία της χώρας δεν αποτελούν πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς η νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνεχίζει την ισοπέδωση της δημόσιας και δωρεάν υγείας, υποβαθμίζοντας ακόμα και μεγάλα νοσοκομεία σε απλά κέντρα υγείας. Ταυτόχρονα η δημοσιοποίηση των τραγικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν καθημερινά ασθενείς και γιατροί αποτελεί αφορμή για απειλές και διώξεις προς τους ίδιους τους καταγγέλλοντες.
Κάπως έτσι αντιμετωπίστηκε και το νέο περιστατικό με ασθενή στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που έκανε ανάνηψη στις… καρέκλες του διαδρόμου. Ο διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του νοσηλευτικού ιδρύματος δημοσίευσε το κατάπτυστο περιστατικό και κατήγγειλε την ανυπαρξία κλινών και τις ελλείψεις στο ΕΣΥ.
Η διοίκηση του νοσοκομείου απάντησε με μισόλογα και δικαιολογίες, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά ότι κλίνες για ανάνηψη δεν υπάρχουν, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ένας… παρακείμενος θάλαμος και κρεβάτια σε άλλη κλινική, άλλου ορόφου. Μάλιστα, στην ανακοίνωση της διοικήτριας γίνεται λόγος για «στενά όρια επιλογών» στο συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις τραγικές ελλείψεις.
Για όλα αυτά ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μέσα από τα… social media ενημέρωσε ότι διέταξε ΕΔΕ, αλλά ταυτόχρονα έκανε λόγο για… «πολιτικά παιχνίδια», απειλώντας με «τιμωρία» τον υπεύθυνο. Ισχυρίστηκε δε ότι «υπήρξαν πολλά διαθέσιμα κρεβάτια εκείνη την στιγμή», χωρίς φυσικά να αναφέρει ότι βρίσκονταν σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου, όπως άλλωστε αποκαλύπτει η ίδια η διοίκηση.
Ουσιαστικά, αυτό που κάνει τόσο ο Γεωργιάδης όσο και η κυβέρνηση είναι να απειλούν έμμεσα με ΕΔΕ και τιμωρίες τόσο τον γιατρό που αποκάλυψε το νέο περιστατικό με τον ασθενή, καθώς και όσους αποκαλύπτουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια νοσοκομεία, έρμαια της νεοφιλελεύθερης αντιλαϊκής λαίλαπας. Νοσοκομεία που σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και βασικές ανάγκες των ασθενών, όπως ένα κρεβάτι σε θάλαμο.
Κι όλα αυτά με φόντο την πρόσφατη θεσμοθέτηση των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, με την οποία περιστέλλεται ακόμα περισσότερο ο δωρεάν χαρακτήρας της υγείας, ενώ ταυτόχρονα δίνεται το μήνυμα σε ολόκληρη την κοινωνία ότι τα φτωχά λαϊκά στρώματα ούτε προτεραιότητα θα έχουν στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά ούτε και πρόσβαση σε ποιοτική περίθαλψη.