Πολύ συχνό φαινόμενο αποτελούν πλέον οι καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο από το ελληνικό λιμενικό. Μαρτυρίες προσφύγων, δημοσιεύματα σε περιοδικά, ακόμα και αναφορές της ίδιας της FRONTEX το προηγούμενο διάστημα καταδεικνύουν τις αντιπροσφυγικές ενέργειες των ελληνικών αρχών.
Τώρα, νέο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel όχι μόνο επιβεβαιώνει τα παραπάνω, αλλά εμπλέκει στις πρακτικές των επαναπροωθήσεων και την ίδια τη FRONTEX. Συγκεκριμένα, το άρθρο του περιοδικού που τιτλοφορείται «Οι συνένοχοι», επικαλείται μαρτυρία πρόσφυγα η οποία επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με το Spiegel, από βίντεο που έχει στη διάθεσή του το γερμανικό περιοδικό. Σύμφωνα με τη μαρτυρία, στις 28 Απριλίου πραγματοποιήθηκε επαναπροώθηση λέμβου από Έλληνες συνοριοφύλακες, στην οποία επέβαιναν 22 πρόσφυγες. Πάνω από την περιοχή πετούσε αεροσκάφος που χρησιμοποιεί η FRONTEX και μετέχει σε επιχείρηση της ΕΕ. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το αεροσκάφος αυτού του τύπου που χρησιμοποιεί η Frontex διαθέτει κάμερες υψηλής ανάλυσης, που συλλέγουν στοιχεία και τα αποστέλλουν στα κεντρικά της Frontex στη Βαρσοβία. «Ωστόσο η Frontex δεν έστειλε βοήθεια», αναφέρει το ρεπορτάζ.
Το παραπάνω δημοσίευμα αποκαλύπτει την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και κουρελιάζει το ευρωπαϊκό αφήγημα, το οποίο προβλήθηκε ιδιαίτερα το προηγούμενο διάστημα και μετά την καταστροφή στη Μόρια και το οποίο έκανε λόγο για την αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξουν οι χώρες της ΕΕ απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα. Αυτού του είδους η αλληλεγγύη αποτυπώνεται σε περιστατικά σαν το παραπάνω. Άλλωστε, το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση που δόθηκε στη δημοσιότητα προς διαβούλευση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες πριν λίγες εβδομάδες, προβλέπει την ενίσχυση του ρόλου της FRONTEX στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η ευρωπαϊκή αεροναυπηγική εταιρεία Airbus και δύο ισραηλινές βιομηχανίες όπλων ανέλαβαν από κοινού για λογαριασμό της ΕΕ το έργο να χειρίζονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία θα κάνουν έρευνες πάνω από τη Μεσόγειο για τον εντοπισμό μεταναστών που ταξιδεύουν προς την Ευρώπη. Έτσι, η χρήση τους θα απαλλάξει την ΕΕ από τη νομική υποχρέωση να σώζει μετανάστες και πρόσφυγες που κινδυνεύουν στη θάλασσα.
Παρόμοια περιστατικά εξελίσσονται όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στον Έβρο. Όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα σε έρευνα της ομάδας Forensic Architecture, τέτοια περιστατικά συμβαίνουν χρόνια στον Έβρο και περιλαμβάνουν μυστικές κρατήσεις, μυστικές επαναπροωθήσεις και κατάλυση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου. Οι συνεντεύξεις των θυμάτων αποκάλυψαν πως «οι επαναπροωθήσεις είναι συστηματικές και εκτεταμένες και ότι βασίζονται σε ένα ευρύ δίκτυο κρατικών και ευρωπαϊκών υποδομών, όπως και σε πολλές υπηρεσίες και δρώντες», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ίδια ομάδα.
Κι ενώ αυτές οι αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση συνεχίζει να ενισχύει τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κ. Μητσοτάκης -σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στον Έβρο για να επιθεωρήσει την κατασκευή του περιβόητου φράχτη, ο οποίος μετατρέπει ακόμα περισσότερο την περιοχή σε σιδερόφραχτο φρούριο- δήλωσε: «Η κατασκευή του νέου φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση, για να νιώθουν ασφαλείς οι Έλληνες πολίτες…», αναπαράγοντας και ενισχύοντας έτσι το κυβερνητικό αντιδραστικό αφήγημα ότι οι πρόσφυγες αποτελούν δήθεν εισβολείς που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας, υποδαυλίζοντας με αυτόν τον τρόπο το ρατσιστικό μίσος ενάντια στους κατατρεγμένους. Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στη χώρα μας, σε τέτοιου είδους περιστατικά εμπλέκονται και οι κυπριακές αρχές. Σύμφωνα με καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η κυπριακή ακτοφυλακή έχει επιδοθεί στην άσκηση ωμής βίας σε πρόσφυγες που βρίσκονται στη μέση της θάλασσας. Σε μία περίπτωση ένα μεταλλικό σκάφος της ακτοφυλακής διεμβόλισε μία ξύλινη βάρκα γεμάτη ανθρώπους, τραυματίζοντας παιδιά και μία γυναίκα, ενώ σε άλλη περίπτωση, οι δυνάμεις της Κυπριακής ακτοφυλακής συνάντησαν ένα φουσκωτό σκάφος σε κίνδυνο και το εγκατάλειψαν να πλέει ακυβέρνητο χωρίς καύσιμα. Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι παράνομες επαναπροωθήσεις προς το Λίβανο απ’ όπου οι προσφυγικές ροές έχουν αυξηθεί μετά την πολιτική κρίση που ξέσπασε στη χώρα τον προηγούμενο Αύγουστο.
Κι ενώ στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο η πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ απειλεί την ίδια τη ζωή των προσφύγων, η πολιτική της κυβέρνησης έχει καταδικάσει στη φτώχεια και την εξαθλίωση χιλιάδες αναγνωρισμένους πρόσφυγες με πολλούς από αυτούς να παραμένουν άστεγοι μετά την κυβερνητική απόφαση να προχωρήσει στην έξωσή τους τον προηγούμενο Ιούνιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλατεία Βικτωρίας έχει μετατραπεί εξαιτίας της ανάλγητης κυβερνητικής πολιτικής σε άτυπο hot spot με πολλούς άστεγους πρόσφυγες να κοιμούνται σε χαρτόκουτα, ενώ την ίδια στιγμή οι τελευταίοι εγκλωβίζονται και στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ακόμα και να έχει την οικονομική δυνατότητα ένας πρόσφυγας με την οικογένειά του να νοικιάσει ένα σπίτι και να μπορεί παράλληλα να διεκδικήσει επιδότηση ενοικίου, όπως και άλλα επιδόματα, θα πρέπει πρώτα να έχει ΑΦΜ. Για να πάρει όμως ΑΦΜ πρέπει να δηλώσει μόνιμη κατοικία!!…
Ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου Ν. Μηταράκης, υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής, δηλώνοντας ανερυθρίαστα πως: «Περιορίσαμε στις περιπτώσεις έκδοσης τελεσίδικης διοικητικής απόφασης Ασύλου την παροχή στέγης και επιδόματος στον ένα μήνα (από 6). Σε συνδυασμό με την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, ουσιαστικά περιορίσαμε την παροχή προνομίων σε λίγους συνολικά μήνες, από αρκετά χρόνια όπως ίσχυε έως σήμερα. Ουσιαστικά στο παρελθόν δίναμε οικονομικά κίνητρα για να έρθουν παράτυπα στην χώρα μας. Η επιδοματική πολιτική του παρελθόντος λειτουργούσε ως πόλος έλξης παράτυπων μεταναστών, καθώς και ως πηγή χρηματοδότησης για την παράνομη δράση των λαθροδιακινητών. Επίσης το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία μαζί μας, κατήργησε ειδικές ευεργετικές διατάξεις για την απόδοση Ιθαγένειας σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες». Παράλληλα, ο υπουργός επισήμανε ότι προχωρούν οι διαδικασίες δημιουργίας κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων – στρατοπέδων συγκέντρωσης. Άλλωστε, πριν λίγες μέρες υπογράφηκε και η αντίστοιχη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία κατασκευής. Στην πραγματικότητα, οι νέες αυτές δομές δεν θα είναι τίποτα παραπάνω παρά μια ακόμη, έκδοση, και μάλιστα χειρότερη, των κολαστηρίων σαν αυτό της Μόριας.