Είκοσι χρόνια πριν, στην πρεμούρα των Ολυμπιακών Αγώνων, κανένας κρατικός λειτουργός ή φορέας δεν ασχολήθηκε με την τύχη των χρυσοπληρωμένων εγκαταστάσεων μετά τη λήξη των Αγώνων. Ενώ 64 ελληνικά γραφεία μελετών και 49 κατασκευαστικές εταιρείες παρέδιδαν 18 νέες αθλητικές εγκαταστάσεις και 12 ανακαινισμένες. Τι απέγιναν οι εγκαταστάσεις αυτές; Άλλες εγκαταστάσεις όπως το Γήπεδο Μπάντμιντον και το Κέντρο Τύπου που επρόκειτο να κατεδαφιστούν με τη λήξη των αγώνων διατηρήθηκαν, ενώ άλλες εγκαταστάσεις που επρόκειτο να διατηρηθούν μαραζώνουν, λεηλατούνται και δεν χρησιμοποιούνται. Άλλες οι οποίες δεν απέκτησαν ποτέ άδεια λειτουργίας χρησιμοποιούνται κανονικά μέχρι σήμερα και πολλές παραχωρήθηκαν σε συλλόγους ή σε ιδιώτες!
Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης οι περισσότερες εγκαταστάσεις εντάχθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά οι προσπάθειες για εκμετάλλευσή τους δεν καρποφόρησαν αφού σε αρκετές περιπτώσεις οι διαγωνισμοί που έγιναν κηρύχτηκαν άγονοι. Πράγμα αναμενόμενο όταν οι εγκαταστάσεις έμειναν τόσα χρόνια ασυντήρητες ή λεηλατήθηκαν μένοντας αφύλαχτες, πρόσφατο είναι και το θέμα με το περίφημο στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ.
Την περίοδο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπήρξε οικοδομικός οργασμός και σε ιδιωτικά έργα, χτίστηκε τεράστιος όγκος χώρων γραφείων, συνεδριακών κτιρίων και ξενοδοχείων.
Για νέα ξενοδοχεία δεν δινόταν άδεια καταλληλότητας ήδη από το 1980 επειδή η Αττική θεωρούνταν κορεσμένη! Και μπορεί αυτά να μην ήταν δημόσια έργα, τα δάνεια όμως που δόθηκαν από τις Τράπεζες για την ανέγερσή τους φορτώθηκαν πάλι στον εργαζόμενο λαό.
Κι ενώ κανονικά κανένας από την πολιτική ηγεσία του τόπου δεν θα ήθελε να θυμάται το φιάσκο της Ολυμπιάδας, πριν λίγες μέρες, στη διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Υπουργείου Αθλητισμού με την παρουσία του Μητσοτάκη και της Αγγελοπούλου, ανακοινώθηκε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας θα εκδώσει συλλεκτικό νόμισμα!
Όπως είπε ο διοικητής της, Στουρνάρας, “Για να συμβάλει στη συλλογική μνήμη”, ενώ ο φουσκωμένος λογαριασμός της Ολυμπιάδας παραμένει ακόμα άγνωστος!