Στόλτενμπεργκ, γγ του ΝΑΤΟ: «η προσέγγιση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Χαμάς δεν δημιουργεί πρόβλημα για τη συμμαχία».
Από την άλλη πλευρά ο Μητσοτάκης δεν χάνει ευκαιρία που να μην αναφερθεί στο «δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα» και στην «τρομοκρατία της Χαμάς». Ωστόσο, όπως δηλώνει (ο Μητσοτάκης) κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, αν και «διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλιά του (Ερντογάν) για τη Χαμάς, αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μην τον καλωσορίσω στην Ελλάδα». Θέλει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Διαφωνεί με τον Ερντογάν για τη Χαμάς ευθυγραμμιζόμενος με την Ευρωατλαντική προπαγάνδα και ταυτόχρονα υποδέχεται τον υποστηριχτή των «τρομοκρατών» σύμφωνα με τις επιλογές ΗΠΑ, Γερμανίας για ελληνοτουρκική προσέγγιση, για να μην υπάρξει ρήγμα στη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Όμως η «διαφωνία» Μητσοτάκη με τον Ερντογάν δεν περιορίζεται στον ρόλο της Χαμάς. Ο Τούρκος πρόεδρος επαναλαμβάνει πως σήμερα το Ισραήλ είναι ένα «τρομοκρατικό κράτος», που διαπράττει εγκλήματα πολέμου και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στη Γάζα και χαρακτηρίζει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό «ξοφλημένο». Κι αυτά όταν ο Μητσοτάκης αγκαλιάζει τον σιωνιστή εγκληματία και δηλώνει πλήρη στήριξη στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του κράτους δολοφόνου.
Η ρετσέτα του «τρομοκράτη» μπαίνει από τους θύτες και τους κολαούζους τους σύμφωνα με τις επιλογές τους. Οι Κούρδοι της Συρίας χαρακτηρίζονται από την Άγκυρα σαν τρομοκράτες και από την Ουάσιγκτον σαν απελευθερωτικός στρατός. Μετά την κατάρρευση του «αντίπαλου δέους», η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», έχει αναδειχθεί σαν κεντρικός στόχος του αμερικανονατοϊκού μπλοκ. Ο χαρακτηρισμός σαν «τρομοκράτη» αποδίδεται σε κάθε λαϊκή αντίσταση ενάντια στον ιμπεριαλισμό ή κίνημα ανεξαρτησίας.
Η Ιερά Συμμαχία χαρακτήριζε «τρομοκράτες» τους Έλληνες Επαναστάτες του ΄21 και έκφραζε την αλληλεγγύη «εις τα θύματά των». Το ίδιο και οι Ναζί καταχτητές, τάχα με το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα», χαρακτήριζαν τρομοκράτες τους Εαμοελασίτες αγωνιστές και ξεκλήριζαν ολόκληρα χωριά με το διαχρονικό «επιχείρημα» ότι αυτά αποτελούσαν κρησφύγετα των ανταρτών. Τρομοκρατικό χαρακτήριζαν οι Άγγλοι αποικιοκράτες και το Εθνικοαπελευθρωτικό κίνημα της Κύπρου. Η Σερβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η Λιβύη και η Συρία και η υποσαχάρια Αφρική αποτελούν τα πιο πρόσφατα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων «ντυμένων» με το κουρελιασμένο επιχείρημα της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας» της «πολιτισμένης» σάπιας Δύσης.
Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αδιαφορεί για την τουρκική κατοχή της Κύπρου. Στην ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου: «Είπατε πολλές φορές τις τελευταίες δύο ημέρες ότι είστε κατά της κατοχής της Γάζας από τους Ισραηλινούς (…) Είπατε ότι είστε κατά της κατοχής της Ουκρανίας από τους Ρώσους (…) Μπορούμε όμως να πούμε ότι είστε και ενάντια σε όλες τις κατοχές στον κόσμο; π.χ. της κατοχής της Κύπρου από τους συμμάχους σας, τους Τούρκους;», ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ νομιμοποιώντας τον Αττίλα αρνήθηκε να μιλήσει για τουρκική κατοχή και υπεκφεύγοντας απάντησε: «Κάθε περίσταση είναι διαφορετική και θα ήταν ακατάλληλο για μένα να προσφέρω ένα εύστοχο σχόλιο όπως αυτό για κάθε περίπτωση σε όλο τον κόσμο».
Στις συνθήκες αυτές πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χριστοδουλίδη, και υπουργών των δύο κυβερνήσεων. Ανάμεσα στα θέματα συζήτησης ήταν η «ανάληψη ενεργού ρόλου της ΕΕ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας» στην προοπτική επανέναρξης διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Επίσης στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρθηκε το ενεργειακό, με έμφαση στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector και στην υποστήριξη του χρεοκοπημένου αγωγού φυσικού αερίου «EastMed Pipeline». Φυσικά δεν παρέλειψαν να επαναβεβαιώσουν «το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου», να καταδικάσουν την «τρομοκρατική» Χαμάς και να τονίσουν «την προσήλωση των δύο χωρών στα σχήματα τριμερούς συνεργασίας, ως μέσο για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Συνηγορώντας στο εγκληματικό μακελειό, ξεκαθάρισαν τι πραγματικά εννοούν αναφερόμενοι στην ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία της Ανατολικής Μεσογείου.
Στο ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκε ελληνοτουρκική συνάντηση στην Άγκυρα για την ενεργοποίηση το 2024 των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Πέρα από τα συνήθη καθησυχαστικά φληναφήματα ότι «η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό πνεύμα», δρομολογείται ενδονατοϊκή διαδικασία «διευθετήσεων» με πρόθυμη συμβολή του Βερολίνου.
Οι διαδοχικές επισκέψεις Μητσοτάκη και Ερντογάν στη Γερμανία, πέρα από παζάρια για το μεταναστευτικό και τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές, αποσκοπούν στην μεσολάβηση Σολτς για την αποτροπή παραπανίσιων εντάσεων, και μάλιστα ανάμεσα σε «συμμάχους», στη φλεγόμενη γειτονιά μας.
Στην ίδια κατεύθυνση προετοιμάζεται η συνάντηση στις 7 Δεκέμβρη του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, υπό την προεδρεία Μητσοτάκη και Ερντογάν με τη παρουσία πολυπληθούς τουρκικής αντιπροσωπείας κυβερνητικών στελεχών. Δίνοντας διαβεβαιώσεις καλών προθέσεων στον Σολτς, ο Μητσοτάκης υποστήριξε ότι επιδιώκεται «να επιχειρήσουμε να κάνουμε ένα βήμα προόδου στην ελληνοτουρκική προσέγγιση».
Στο μεταξύ ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας, Γ. Γεραπερτίτης, επισκέφτηκε την Πέμπτη 16/11, τη Ραμάλα (έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής) όπου και θα είχε συναντήσεις με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του καθώς και τον πρωθυπουργό. Πρόκειται για μια προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να βάλει φύλλο συκής στην αντιδραστική πολιτική της, η οποία στην πράξη στηρίζει τη γενοκτονία που διαπράττει ο ισραηλινός φασισμός.