Η καλή αρχή είχε γίνει ήδη από τον Μάιο του 2022. Η Ελληνική Βουλή, ο Οίκος της Δημοκρατίας στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, αποφάσιζε την «Παραχώρηση χρήσης του κλειστού γυμναστηρίου καλαθοσφαίρισης του ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ ΠΑΟ» μέχρι το σωτήριον έτος 2071. Η ρύθμιση ήταν τόσο δίκαια, που ψηφίστηκε σε σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης (με θετική ψήφο επί της αρχής του νομοσχεδίου από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι ομονοούν και συμπράττουν υπεύθυνα, όταν πρόκειται για το καλό όλων των Ελλήνων).
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υφυπουργός Αθλητισμού που είχε εισηγηθεί τη νομοθετική ρύθμιση, σημείωνε -μεταξύ πολλών άλλων- τα εξής:
«Η αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων αποτελεί βασικό τομέα προτεραιότητας των πολιτικών μας. Εξαρχής, θέσαμε σε απόλυτη προτεραιότητα την συντήρηση, την έξοδο από το μαρασμό, την αναβάθμιση και την αξιοποίηση των Ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων προς όφελος της αθλητικής οικογένειας και της κοινωνίας. (…)
Αξιοποιούμε το κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ του Ο.Α.Κ.Α. μέσω της παραχώρησής του στην ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού, σε ένα ιστορικό σωματείο, τον «εξάστερο» για τους φιλάθλους του, που μας έχει χαρίσει στιγμές υπερηφάνειας και χαράς και έχει τιμήσει με διακρίσεις το ελληνικό μπάσκετ. Μάλιστα, οι επιτυχίες του έχουν συνδεθεί με το γήπεδο του ΟΑΚΑ. (…)
Η συμφωνία παραχώρησης του ΟΑΚΑ στον Παναθηναϊκό είναι προς όφελος όλων και είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει συνολικά το ελληνικό μπάσκετ να αναπτυχθεί εκ νέου και να πάει ακόμα ψηλότερα. (…)
Η συμφωνία αυτή έρχεται να συμπληρώσει το όραμά μας για το ΟΑΚΑ και τη μετατροπή του σε ένα σύγχρονο, λειτουργικό και παραγωγικό σύμπλεγμα αθλητικών υποδομών, σε συνδυασμό με (…) την συντήρηση των έργων Καλατράβα… (…)
Αναβαθμίζουμε το ΟΑΚΑ και το ολοκληρώνουμε ως σύγχρονο αθλητικό πόλο και τοπόσημο. (…)
Για λόγους επιτάχυνσης των διαδικασιών και εξοικονόμησης χρόνου, ώστε να είναι έτοιμο σε ένα έτος, κρίνεται αναγκαίο να προβλεφθεί η δυνατότητα ανάθεσης συμβάσεων μελετών, έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, που αφορούν στην κατασκευή των αναγκαίων εγκαταστάσεων…»
Με πρακτικούς όρους, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, πρόεδρος του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ (και ίσως ο μεγαλύτερος φαρμακοβιομήχανος στην Ελλάδα), παίρνει χάρισμα για μισό αιώνα ένα ολόκληρο στάδιο, με βασική του υποχρέωση να το …συντηρεί, και να αποδίδει στην πολιτεία ποσοστό 30% επί των καθαρών εσόδων που προκύπτουν από τη μίσθωση και την εμπορική εκμετάλλευση της παραχωρούμενης εγκατάστασης. Με επίκληση στην εξοικονόμηση χρόνου, το «τοπόσημο» του ΟΑΚΑ και οι μελέτες, προμήθειες, υπηρεσίες και οτιδήποτε σχετίζεται με τις εγκαταστάσεις του, βγαίνει εκτός προκηρύξεων και μιας τυπικής διαφάνειας, αλλά προβλέπεται η δυνατότητα απευθείας αναθέσεων.
Για να λέμε πάντως και του στραβού το δίκιο, το μεγαλόπνοο, ρητώς διατυπωμένο όραμα της πολιτείας μας για τη συντήρηση των έργων Καλατράβα, δεν φάνηκε να πηγαίνει καλά, όπως διαπιστώθηκε πανηγυρικά τις τελευταίες εβδομάδες, με το εγχειρίδιο οδηγιών συντήρησης των εγκαταστάσεων να βρίσκονται κάπου στα γραφεία του διάσημου αρχιτέκτονα, και σίγουρα όχι στα γραφεία της ΚΑΕ, και τις ίδιες τις εγκαταστάσεις να καταρρέουν. Η ίδια η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού, την πρώτη χρονιά που είχε ολόδικό της το γήπεδο καλαθοσφαίρισης, επίσης, κατέρρευσε, και δεν «βοήθησε το ελληνικό μπάσκετ να πάει ακόμα ψηλότερα». Συγκεκριμένα, ο Παναθηναϊκός αφενός στην Ευρωλίγκα κατετάγη 17ος ανάμεσα σε 18 ομάδες, και αποκλείστηκε νωρίτερα από ποτέ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στο ελληνικό πρωτάθλημα έχασε εύκολα στους τελικούς από τον αιώνιο αντίπαλο, κατορθώνοντας μάλιστα να ηττηθεί στο ΟΑΚΑ στον τελευταίο αγώνα του με σκορ «0-20» (έτσι μεταφράστηκε στο φύλλο αγώνα η διακοπή του αγώνα που προκλήθηκε από τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, οι οποίοι έβλεπαν στο 27ο της αναμέτρησης να διαμορφώνεται ένα βαρύ σκορ, 35-63, υπέρ των Πειραιωτών, και προτίμησαν να δώσουν ένα -όχι ιδιαίτερα φίλαθλο- τέλος στον βασανισμό τους).
Όμως η πραγματική πρόοδος του αθλητισμού φαίνεται ότι έχει εξασφαλιστεί για τον βασιλιά των αθλημάτων, και μάλιστα για έναν αιώνα. Με συμφωνία (μπροστά στην οποία οι αποικιοκρατικές ωχριούν), ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο (δυστυχώς απερχόμενος) Δήμαρχος Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης δωρίζουν για …99 χρόνια στον Γιάννη Αλαφούζο το (υπό κατασκευή) γήπεδο ποδοσφαίρου στον Βοτανικό. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ξεπέρασε εύκολα τη λεόντεια συμφωνία του μπασκετικού Παναθηναϊκού, και ο ίδιος οδήγησε (τους μιντιακά δεσμευμένους συνεργάτες του, πρωθυπουργό και δήμαρχο) στο ακόλουθο deal:
Το νέο γήπεδο πρακτικώς χαρίζεται από την κυβέρνηση και τον Δήμο Αθηναίων στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός για 99 χρόνια (γιατί δεν πρόσθεταν ένα έτος ακόμη, να γίνουν στρογγυλά εκατό; Δείχνουν περισσότερα;). Ο Δήμος Αθηναίων όχι μόνο θα έχει το βασικό πακέτο από τα έξοδα κατασκευής του γηπέδου (μαζί με το υπουργείο Οικονομικών θα καταβάλουν τουλάχιστον 130 εκατομμύρια ευρώ για την ανέγερσή του) αλλά αναλαμβάνει κατά το ήμισυ τα έξοδα συντήρησης του γηπέδου (κορόιδο, Γιαννακόπουλε)! Εννοείται ότι και εν προκειμένω, μαζί με τη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βρέθηκαν, ξανά, στη σωστή πλευρά της ιστορίας, στηρίζοντας ως δημοτικές παρατάξεις το φιλόδοξο σχέδιο (και τις οικονομικές του παραμέτρους).
Για τους (λίγους στην πραγματικότητα) φίλους του Παναθηναϊκού οι οποίοι θέλουν γήπεδο στον Βοτανικό, και ανησυχούν βλέποντας τον Κ. Μπακογιάννη απρόσμενα να εγκαταλείπει τον Δήμο, είναι παρήγορο, καταρχάς, ότι και ο νέος Δήμαρχος, Χ. Δούκας, έχει τα ίδια μυαλά. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και μετά την εκλογική ήττα Μπακογιάννη, ο πρωθυπουργός έσπευσε να καθησυχάσει τους φιλάθλους (και, βασικά, τον Αλαφούζο) εξηγώντας ότι η χρηματοδότηση για το γήπεδο από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι εξασφαλισμένη, και ότι το έργο θα γίνει! Ανακούφιση.
Μιας που θα μπει ο Δήμος στη διαδικασία να χτίσει ένα γήπεδο, παρεμπιπτόντως θα γκρεμίσει το παλιό της Λεωφόρου, και πάλι με δικά του έξοδα, για να διαμορφώσει κάτι ανάμεσα σε Μουσείο-πάρκινγκ-χώρο εστίασης για τον ερασιτέχνη ΠΑΟ.
Χωρίς πολλές λεπτομέρειες, το μνημόνιο ανάμεσα στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός και τους εμπλεκομένους (Ελληνικό Δημόσιο, Περιφέρεια, Δήμος, και, φυσικά, τράπεζες) προβλέπει για τη λεγόμενη διπλή ανάπλαση (δηλαδή σε Βοτανικό, και Αλεξάνδρας): γκρεμίσματα και χτισίματα για τα δύο γήπεδα, συνολικό κόστος 131 εκ. ευρώ, τα οποία καλύπτει εξ ολοκλήρου η πλευρά της πολιτείας, τα κρατικά και αυτοδιοικητικά ταμεία. Μελέτες για το νέο γήπεδο, κόστος αδιευκρίνιστο, το αναλαμβάνει βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη, ο Γ. Αλαφούζος! Ακόμη κι αν χάσει σε όλες τις εγχώριες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις της σεζόν, θα έλεγε κανείς, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, είναι ήδη κερδισμένος.