Μετά την απομάκρυνση του Άσαντ από τη Συρία το μεσανατολικό σταυρόλεξο δυσκολεύει. Η Ρωσία και το Ιράν χάνουν ένα φανερό υποστηρικτή στην περιοχή. Οι αντικαθεστωτικοί και η Aλ Kάιντα βρίσκονται στα σύνορα με το Ισραήλ. Η Τουρκία έχει κάθε λόγο να χαίρεται αλλά ο παράγοντας «Κούρδοι» είναι πάντα υπό αίρεση.
Το Ισραήλ βρίσκεται απομονωμένο στην περιοχή, οικτρή μειονότητα σε μια θάλασσα αραβόφωνων, ισλαμιστών, αντιισραηλινών, αλλά πατάει στη Γάζα και βομβαρδίζει το Λίβανο και τη Συρία. Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει πως θα βοηθήσει περισσότερο τον περιφερειακό τραμπούκο της; Όπως και να ’χει το ζήτημα, στην εξίσωση πρέπει να βάζουμε πάντα τους λαούς και να μνημονεύουμε διαρκώς την Παλαιστίνη.

Λοιπόν, εκείνο που μετράει είναι η δύναμη των μαζών. Τρανό παράδειγμα το φοιτητικό κίνημα και οι πρόσφατες εξελίξεις. Στις εκλογές που έγιναν την άνοιξη του 2024 η Πανσπουδαστική (παράταξη του ΚΚΕ) ήρθε πρώτη δύναμη. Βέβαια όταν μιλάμε για φοιτητικές εκλογές πρέπει να έχουμε κατά νου αλισβερίσια, εκβιασμούς, τραμπουκισμούς, συμμορίτικες πρακτικές, αρπαγές πρακτικών στις αρχαιρεσίες, αποκλεισμούς παρατάξεων, αλλαγές στους καταλόγους και άλλα παρόμοια. Ωστόσο, με την ΠΚΣ/ΚΝΕ στο τιμόνι, μηδέν εις το πηλίκον στα ΑΕΙ/ΤΕΙ. Είκοσι χρόνια πριν, για το άρθρο 16 περί ιδιωτικοποίησης, ανάστα ο κύριος. Τελικά κ. Κουτσούμπα, πρώτη η ΚΝΕ, άνθρακας ο θησαυρός.

Ώστε η κυβέρνηση των Εργατικών στην Αγγλία αποφάσισε να επανακρατικοποιήσει το σύνολο των μετοχών των σιδηροδρόμων. Είναι γνωστό ότι η Αγγλία χρησιμοποίησε πρώτη τους σιδηρόδρομους, αξιοποιώντας τον άνθρακα, το μέταλλο (ράγες) και τις μηχανές, έχοντας το πιο πυκνό δίκτυο σ’ όλη την Ευρώπη. Στη δεκαετία του ’80 η Θάτσερ άρχισε το ξήλωμα των δημοσίων δομών (νερό, παιδεία, νοσοκομεία κλπ). Αφού απέτυχαν οι ομογάλακτοι του Χατζηδάκη, το αστικό κράτος μαζεύει πάλι τους εκλεκτούς. Αλήθεια, όσοι κηρύττουν το «ίσα βάρκα, ίσα πανιά» θέλουν να παραμείνουν οι σιδηρόδρομοι στους ιδιώτες;

Σε απεργία και μάλιστα μέσα στις γιορτές ετοιμάζονται να κατέλθουν οι εργαζόμενοι στα πολυτελή καταστήματα Harrods στο Λονδίνο. Θυμίζουμε ότι τα καταστήματα Harrods ανήκαν στην οικογένεια δισεκατομμυριούχων Αλ Φαγιέντ από το Κάιρο. Ο πατέρας κατηγορήθηκε για εκατοντάδες βιασμούς εργαζομένων και ο νεότερος είχε φιλενάδα την πριγκίπισσα Νταϊάνα. (Σιγά μην η Λαίδη ερωτευόταν τον Μπομπ τον υδραυλικό από το Εδιμβούργο). Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν συντριπτικά (95%) με το Ανεξάρτητο Συνδικάτο United Voice of the World (UVW) να συμμετέχουν στις απεργίες 21, 22, 26 Δεκεμβρίου με αιτήματα τα βασικά επιδόματα διατροφής και Χριστουγέννων, που τα μεγαθήρια Ηarrods αρνούνται, καθώς και αυξήσεις στους μισθούς. Να σημειώσουμε ότι την προηγούμενη χρονιά οι νεότεροι ιδιοκτήτες από το Κατάρ μοιράστηκαν μεταξύ τους μέρισμα 180 εκατομμύρια λίρες. Όπως φαίνεται, τα συνδικάτα στην Αγγλία εξακολουθούν να διατηρούν ένα μεγάλο κομμάτι της δύναμής τους και οι συλλογικές συμβάσεις έχουνε μία ορισμένη αξία.