απόσπασμα από το debate για την ανάδειξη του επόμενου πλανητάρχη

Δημοσιογράφος: Ας στραφούμε στις ανησυχίες που έχουν οι ψηφοφόροι για τον καθένα από εσάς.
Πρόεδρε Μπάιντεν, θα είστε 86 ετών στο τέλος της δεύτερης θητείας σας. Πώς αντιμετωπίζετε τις ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά σας να χειρίζεστε την πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο στα 80 σας;
Μπάιντεν: Λοιπόν, πρώτα απ’ όλα, πέρασα τη μισή μου καριέρα με επικρίσεις ως το νεότερο άτομο στην πολιτική. Ήμουν το δεύτερο νεότερο άτομο που εξελέγη ποτέ στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Και τώρα είμαι ο μεγαλύτερος. Αυτός ο τύπος είναι τρία χρόνια νεότερός μου και πολύ λιγότερο ικανός. Ας δει κανείς απλά το ιστορικό. Ας δει τι έχω πετύχει. Ας δει πώς αντιμετώπισα τη φρικτή κατάσταση που μου άφησε.
Όπως είπα, 50 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, 800.000 θέσεις εργασίας στη μεταποίηση, περισσότερες επενδύσεις στην Αμερική, πάνω από εκατομμύρια – δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικές επενδύσεις και επιχειρήσεις που αναπτύσσουμε. Έχουμε -παρεμπιπτόντως, φέραμε απαίσια πολλούς ανθρώπους- την όλη ιδέα των τσιπ υπολογιστών. Παλιά είχαμε το 40% της αγοράς. Εμείς ανακαλύψαμε αυτά τα τσιπ. Και το χάσαμε, διότι αυτός έστελνε ανθρώπους στα φτηνά, να βρουν τις φθηνότερες δουλειές στο εξωτερικό και να φέρουν ένα προϊόν στο σπίτι.
Πήγα λοιπόν στη Νότια Κορέα. Έπεισα τη Samsung να επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και μετά, μαντέψτε τι; Αυτά τα «fabs», όπως λέγονται, για να φτιάξουν αυτά τα τσιπ, αυτά τα fabs πληρώνουν πάνω από 100.000 $. Δεν χρειάζεστε πτυχίο κολεγίου για αυτά. Και υπάρχουν δισεκατομμύρια, περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια που ήδη επενδύονται αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες, δημιουργώντας σημαντικές θέσεις εργασίας για Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο, από όλο τον κόσμο.
Δημοσιογράφος: Πρόεδρε Μπάιντεν, σας απομένουν 40 δευτερόλεπτα. Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι;
Μπάιντεν: Ναι, θα το έκανα. Η ιδέα ότι κατά κάποιο τρόπο είμαστε αυτή η αποτυχημένη χώρα…Δεν άκουσα ποτέ έναν πρόεδρο να μιλάει έτσι πριν. Εμείς είμαστε ο φθόνος του κόσμου. Ονομάστε μου έναν πρόεδρο μεγάλης χώρας που δεν θα αντάλλασσε θέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Παρόλα τα προβλήματά μας, είμαστε χώρα που σημειώνει τη μεγαλύτερη πρόοδο στον κόσμο στο να ολοκληρώνει πράγματα. Είμαστε η πιο δυνατή χώρα στον κόσμο. Είμαστε μια χώρα στον κόσμο που κρατάμε τον λόγο μας και όλοι μας εμπιστεύονται, όλοι οι σύμμαχοί μας.
Και οι δικοί μας – αυτοί με τους οποίους αγκαλιάζει, από τον Κιμ Γιονγκ Ουν στον οποίο στέλνει ερωτικά γράμματα ή τον Πούτιν κ.λπ.
Δημοσιογράφος: Ευχαριστώ.
Πρώην Πρόεδρε Τραμπ, για να συνεχίσω, θα είσαστε 82 ετών στο τέλος της δεύτερης θητείας σας. Τι λέτε στους ψηφοφόρους που ανησυχούν για τις δυνατότητές σας να υπηρετήσετε;
Τραμπ: Λοιπόν, έκανα δύο τεστ, γνωσιακά τεστ. Έσκισα και τα δύο, όπως γνωρίζετε. Το δημοσιοποιήσαμε. Δεν έκανε κανένα. Θα ήθελα να τον δω να δοκιμάζει ένα τεστ, μόνο ένα, ένα πολύ εύκολο. Ας πούμε, να περάσει τις πρώτες πέντε ερωτήσεις… δεν θα μπορούσε να το κάνει. Όμως εγώ έκανα δύο τέτοια τεστ.
Έκανα εξετάσεις για τη φυσική μου κατάσταση κάθε χρόνο. Και, ξέρετε, χτυπάμε ξύλο, όπου τυχόν υπάρχει ξύλο, ότι είμαι πολύ καλά στην υγεία μου. Μόλις κέρδισα δύο πρωταθλήματα συλλόγων, όχι για ηλικιωμένους, δύο κανονικά πρωταθλήματα συλλόγων. Για να το πετύχει κανείς αυτό, πρέπει να είναι αρκετά έξυπνος και να μπορεί να χτυπά την μπάλα πολύ μακριά. Και το κάνω. Αυτός δεν μπορεί να το κάνει. Δεν μπορεί να χτυπήσει και να στείλει μια μπάλα μακριά 50 γιάρδες (σ.σ. 45 μέτρα). Με προκάλεσε σε έναν αγώνα γκολφ. Δεν μπορεί να χτυπήσει μια μπάλα 50 γιάρδες.
Νομίζω ότι είμαι πολύ καλή φόρμα. Νιώθω ότι είμαι σε τόσο καλή κατάσταση όσο πριν από 25, 30 χρόνια. Στην πραγματικότητα, μάλλον είμαι λίγο πιο ελαφρύς. Αλλά είμαι σε τόσο καλή κατάσταση όσο πριν από χρόνια. Νιώθω πολύ καλά. Νιώθω το ίδιο.
Αλλά έκανα, ήμουν πρόθυμος να κάνω, ένα γνωστικό τεστ. Και ξέρετε τι, αν δεν τα πήγαινα καλά… Όμως έσκισα… Ο Dr. Ronny Jackson, ο οποίος είναι υπέροχος τύπος, όταν ήταν γιατρός του Λευκού Οίκου. Και μετά έκανα και ένα δεύτερο, ένα παρόμοιο… ένας από αυτούς είπε ότι δεν είχε δει ποτέ κανέναν να διαπρέπει σε αυτά τα τεστ.
Δημοσιογράφος: Ευχαριστώ.
Πρόεδρε Μπάιντεν;
Μπάιντεν: Θα δείτε ότι είναι πέντε – έξι πόδια ψηλός (σ.σ. 1,52 μ. – 1,83 μ.) και μόνο 225 λίβρες ή 235 λίβρες βαρύς (σ.σ. 102 κιλά – 107 κιλά).
Τραμπ: (μουρμουρίζει ακατάληπτα).
Μπάιντεν: Λοιπόν, είπατε «έξι – 200».
Τραμπ: (μουρμουρίζει ακατάληπτα).
Μπάιντεν: Λοιπόν, ούτως ή άλλως, αυτό είναι… τέλος πάντων, απλώς ρίξτε μια ματιά σε αυτό που λέει ότι είναι, και ρίξτε μια ματιά σε αυτό που είναι.
Κοιτάξτε, θα χαιρόμουν να κάνω έναν διαγωνισμό μαζί του. Έχω τη δική μου βαθμολογία η οποία όταν ήμουν Αντιπρόεδρος, μειώθηκε στο 6 (σ.σ. σύστημα με το οποίο οι παίκτες του γκολφ μετρούν την ικανότητά τους. Όσο πιο μικρός είναι ο αριθμός, τόσο μεγαλύτερη η ικανότητά τους).
Και παρεμπιπτόντως, σου είπα και πριν, θα χαρώ να παίξω γκολφ μαζί σου αν μπορείς να κουβαλήσεις μόνος σου τη τσάντα σου του γκολφ. Νομίζεις ότι μπορείς να το κάνεις αυτό;
Τραμπ: Αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα απ’ όλα, ότι έχει βαθμολογία 6!
Μπάιντεν: Ξεκίνησα από 8.
Τραμπ: Ναι.
Μπάιντεν: Οκτώ, αλλά έχω -ξέρετε πόσα…
Τραμπ: Είδα το χτύπημά σου, ξέρω τον τρόπο που χτυπάς (σ.σ. με το μπαστούνι του γκολφ).
(φραστικός διαξιφισμός)
Δημοσιογράφος: Πρόεδρε Τραμπ, θα…
(φραστικός διαξιφισμός)
Τραμπ: Ας μην συμπεριφερόμαστε σαν παιδιά.
Μπάιντεν: Μα είσαι παιδί.